İran’da Otostop Çekmek ve Tavsiyeler

İran Otostop

İran’da otostop çekmek çok çok kolay. Otostop kültürü, insanların birbirine yardım etme ihtiyacından doğmuş. Her arabası olan kişi genelde ayrıca taksi şoförü olarak çalıştığı için yabancı birilerini arabaya almak konusunda hiç bir sıkıntıları yok.

İran’a Nasıl Gittim?

İran’a otostop çekerek gitmek için İstanbul’dan yola çıktık. Önce Van’a kadar şanslı bir yolculukla kolay gidebildik. Van’dan ise hedef İran.

Sonrasındaysa, sırasıyla Tebriz, Tahran, Kum, Yedz, İsfahan, Şiraz ve Bander Abbas’a kadar otostopla yolculuk yaptık.

Bir Otostop Biterse, Diğer Otostop Başlar

Hindistan’da tüm Goa eyaletini otostopla gezerken“, aklıma bu yolculuk nedense sık sık gelip durdu. Bunu bazen yaşıyorum. Aklıma bir otostop macerasında, başka maceram geliyor.

Özellikle uzun beklemelerimde şarkı söylemek ve başka maceralarımı hatırlamak bana en iyi gelen şeylerden.

İran Otostop
İran sınırını geçtikten sonra bizi karşılayan ilk manzara

İran’da Otostop Çekmeye Nereden Başlamalıyım?

İran’da otostop çekmeye başlamak için ana yollara kadar gitmeniz gerekmekte. Bunun için GPS uygulamalarından olan Maps.me kullanarak yönünüzü bulabilirsiniz. Benim favori uygulamalarımdan biri.

Maps.me Nasıl Çalışıyor?

Öncelikle gideceğiniz yerin haritasını çevrimdışı olarak indiriyorsunuz. Üzerinde bir çok noktayı işaretleyip notlar alabiliyorsunuz ki bu oldukça önemli. Sonrasında internet bağlantınız olmasa bile navigasyon gibi yer işaretliyorsunuz, gidebiliyorsunuz.

Ayrıca kendi notlarınızı seçip yol tarifi alabilmeniz, konaklama kısmında çok avantajlı hale getiriyor. Bazen küçük sapmalar olsa da genellikle yeri kolaylıkla bulmanızı sağlıyor.

“Hiç kaybolmuyor musun?” sorusuna kısmen bu şekilde bir cevap olsun. Genelde bu şekilde, her yeri kolaylıkla bulabiliyorum.

İran’ın Sıcak Kanlı İnsanları

İran’nın insanları şimdiye kadar gördüğüm en iyi niyetli ve sıcak kanlı insanlar. Bu kadar yardım sever bir halkı başka ülkede görmedim. Herkes bir şekilde yardım etmek istiyor. Kimisi yemek ısmarlamak istiyor, kimisi evine davet etmek. Özellikle Türk olduğumu söylediğimde daha çok seviyorlar.

İran'da Otostop çektiğimiz bir araç.
İran’da Otostop çektiğimiz bir araç.

İran’da Otostop Çekerken Yaşadığım Zorluklar Nelerdi?

İran’da otostop için tek sorun şehirlerin çok büyük olması. Bu durum şehir dışına çıkmayı zorlaştırıyor. Uzun uzun yürümemiz gerektiği anlar beni oldukça yormuştu.

Az miktar bir para verip şehir dışına kadar gidebilirsiniz. Bu bazı anlarda gerçekten enerjinizi yüksek tutmak için oldukça gerekli.

Otostop çekmek demek sürekli eliniz havada arabaları durdurmak değildir. Bir strateji gerektirir. Ne zaman neyi yapmanız gerektiğini iyi bilmelisiniz. Ben biliyor muyum? Her zaman değil 🙂 Ama o zamanlarda da iyi hissettim bu gününe kadar. Hislerim yanıltmadı.

Şehir içinde duran araçların çoğu taksi ve para kazanmak istiyor. Şehir dışına çıktığınızda eğer bir araba durmuşsa genellikle yardım için durmuştur.  Araç durduğunda “Selavati” demeniz yeterli. Bu senin için dua edeceğim demek. Eğer kabul ederse zaten atlayabilirsiniz arabaya. Etmezse zaten kendi gidiyor.

Art ardına duran bir sürü araba olacaktır. Kimi zaman yolda vakit geçirmek, yürümek isteseniz bile birileri durup nereye gidiyorsun diye soracaktır.

Bunu özleyeceğiniz anlar eminim olacaktır 🙂 “Durun be durun!” dedirten. İşte o zaman aklınıza İran gelip gülümseyeceksiniz.

İran’da Otostop Çekmek Güvenli Mi?

İran‘da otostop için Yollar gayet güvenli ve düzgün. Güneye doğru indikçe çöl iklimi karşılıyor. Olurda burada araba bozulur, yolda kalırsanız işiniz zor. Etrafta hiç bir şey yok o yüzden her zaman yanınızda su ve yiyecekler bir şeyler olmalı.

Aslında bunu genelde otostop çekerken bir alışkanlık edinin. Su ve atıştırmalıklar sürekli yanınızda olsun. Ne olacağı belli olmaz.

Suyu ve atıştırmalıkları aradığım dönemler oldu. Bunun sonuçları kilo kaybetmenize sebep olabilir. Uzun yolculuklarda direnç kaybı emin olun hiç istemeyeceğiniz bir şey olacaktır.

İran’da araçlar genellikle eski tarz ve kendi ürettikleri arabalar. Bazen o kadar eski arabalar duruyor ki yol güvenliği olmadığını hissediyorsunuz.

Bu durumda inip bir başka araca düşünmeden binebilirsiniz. Çok beklemeden yenisi gelecektir. Sonrasındaysa isterseniz tekrar tekrar bunu yapabilirsiniz.

İran’da Otostop Çekerken Yardımcı Kelimeleriniz

  • Selavati = Senin için dua edecem, Allah razı olsun demek gibi bir şey.
  • Pul Nederem = Param Yok.

Küçük Taktimlerim

İran’da Yemek fiyatları Türkiye ile hemen hemen aynı. Bakkalda peynir, zeytin yoğurt bulmak oldukça kolay. Bir otostopçunun en çok aradığı şeyler her bakkalda var. O yüzden bakkal gördüğünüzde bir şey almasanız bile girmeyi ihmal etmeyin Otostop çektiğiniz için sizi alan şoför mutlaka size ısmarlama teklifinde bulunacaktır.

Sadece Zor Durumda Yapın: Eğer çok zor durumda kalırsanız bunu yapmanızı tavsiye ediyorum. Diğer türlü lütfen yapmayın.

İran’da Kredi Kartları geçmemekte. Yani “mastercard” veya “visa” geçmiyor. Doğal olarak paranız yok ise yada bir şekilde zor durumda kaldınız bu durumundan faydalanabilirsiniz.

Karttan çekip vereceğim diyerek. Yani yalan söylüyorsunuz. Pembe yalan falan demeyin. Yalan, yalandır işte yine de çok çok zor durumda kalırsanız yapın sadece. Yada kartan çekemediğinizi ve bu durumu onlara anlattığınızda da yardımcı olmaya çalışacaklardır.

Bu arada yıllar sonra tekrar İran’a gittim. Gerçekten bir yere ikinci kez gitmek benim için oldukça farklı bir deneyim oluyor. Bu seferki otostopsuz bir yolculuk oldu. Benimle İran sokaklarınız gezmek isterseniz:

Bir Dolar 128.000 Dinar olmuş…

İran’a 2. Kez Gelmek

İran hakkında ne düşünüyorsunuz bilmiyorum. Ama şunu söylemeliyim. Yolu İran’a düşmüş kişilerin seyahat yaşamları oldukça maceralı devam etmiş. Bu bir rastlantı yada şans belki de bilmiyorum ama böyle bir detay dikkatimi çekti.

İran’da otostop çekin ve boydan boya bu kültürle tanışın. Gönül rahatlığıyla… 🙂

One Response

  1. Merhaba Kardesim İrani otostopla gezmek istiyorum bunun icin ne kadar paraya ihtiyacim var acaba bu konuda yardimci olursan sevinirim birde baska birsey soracam kardesim eger istanbuldan makedonya bosna hersek yada sirbistana otobusle gideceksem bulgaristan dan vize yada yunanistan dan vize almam gerekirmi yada makedonya bosna yada sırbistana nasil gidebilirim ucaklar ögrenci bütcesine göre cok pahali Emrecim bunlari cevaplarsan cok sevinirim Teşekkürler?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Benzer Yazılarım

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır +17 Gerçek Yöntem 2023

Sırt Çantamda Neler Var? Tüm Ekipmanlarım + Fiyat/Performans

Araba İle Ege ve Akdeniz Turu Yapacaklara Tavsiyeler

emre durmuş

Emre Durmuş

6 yıl önce çıktığım dünya turunda şimdiye kadar 60’dan fazla ülkede bulundum. Elimden geldiği kadar youtube kanalım ve seyahat blogumda en iyi tavsiyelerimi ve yol günlüklerimi paylaşıyorum.