Sarıhumma Hastalığı, Aşısı, Belirtileri ve Korunma Yolları

Sarıhumma aşısı ve hastalığı

Sarıhumma Hastalığı Nedir?

Sarıhumma hastalığı sivrisineklerle bulaşan ölümcül olabilecek bir hastalıktır. Bu hastalık akut kanamalı bir hastalık olarak geçmektedir. Ortalama kuluçka süresi, yani vücutta kalma süresi 3 ila 6 gün arasındadır.

Sağlık her şeyden önemli diye neredeyse tüm yazılarımda yazıyorum. O yüzden en önemli hastalıklardan birisi olan bu hastalık için mutlaka önleminizi almalısınız.

Sarıhumma Hastalığı
Sarıhumma Hastalığı

Sarıhumma Aşısı

Sarıhumma hastalığından korunmak için aşılar bulunmakta. Bu aşılar %99’a kadar koruma sağlıyor ve ömür boyu bağışıklık kazanıyorsunuz. Aşı yapıldıktan 10 gün sonra etkisini göstermeye başlıyor. Bu aşıyı olabilmeniz için Türkiye’nin bazı bölgelerinden seyahat sağlık merkezleri var. Buralara gidip ücretsiz aşınızı olabilirsiniz.

Sarıhumma aşısı bazı ülkelerde zorunlu tutulmaktadır. O yüzden bu merkezlerden aldığınız aşı kartlarınızı seyahat ederken mutlaka yanınızda taşımalısınız. Bu kartlar zaten İngilizce olarak yazılıyor. Ayrıca hayat boyu geçerli olduğunu da hatırlatmak isterim.

Sarıhumma’dan Nasıl Korunabiliriz?

Bu hastalıktan korunmak için aşı yaptırdığınızı düşünerek boş vermişlik yapmayın, bulunduğunuz ülkede hastalık kapma riski varsa mutlaka sinek kovucu gibi ilaçlar kullanmanızı öneririm. Ayrıca cibinlik, vücudu kapatan kıyafetler, klimalı ortamlarda bulunmak korunmak için faydalı olacaktır.

Sarıhumma Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Bu virüs Aedes, Haemagogus türleri gibi sineklerin ısırmasıyla bulaşır. Bu sinekler gündüzleri ısırırlar.

Sarıhumma Hastalığının Belirtileri

Sarıhumma hastalığına yakalandıysanız muhtemelen şöyle belirtiler olacaktır. Ateş, kas ağrısı, titreme, iştah kaybı, bulantı ve kusma. Bunları yaşıyorsanız acilen en yakın sağlık kuruşuna, hastaneye bulunduğunuz ülkedeki ambulansı arayarak bildirin.

Bunun gibi bazı vakalarda daha şiddetli olanlarda oluyormuş mesela sarılık, karın ağrısı, kusma ve kanamalar gerçekliyor. Bunların bir çoğuda organ yetmezliği ile ölümlere yol açıyor.

Sarıhumma Nerelerde Var?

Sarıhumma dünyada en çok Güney Amerika ve Afrika’nın bazı bölgelerinde yaygın olarak görülmektedir. Bu hastalıklar zaman içinde bölgelerde sağlık şartlarının iyileşmesiyle azalarak yok olmaktadır. Fakat hala bazı bölgelerde ölümcül sonuçlara yol açtığını belirtmek isterim.

Seyahat Dönüşü Öneriler

Sarıhumma virüsü olan bir bölgeden yeni dönmüşseniz ve kendinizi rahatsız hissediyorsanız mutlaka bir hastaneye gidin. Ayrıca sivrisinek ısırıklarından korunarak hastalığın daha fazla yayılmasını önleyin.

Bulunduğunuz en yakın yerden randevu almak için bu numarayı kullanabilirsiniz

Seyahat Sağlığı Danışma Hattı: 0212 444 77 34

Beni Instagram’dan takip edin: @yolgunlukleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Benzer Yazılarım

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır +17 Gerçek Yöntem 2023

Sırt Çantamda Neler Var? Tüm Ekipmanlarım + Fiyat/Performans

Araba İle Ege ve Akdeniz Turu Yapacaklara Tavsiyeler

emre durmuş

Emre Durmuş

6 yıl önce çıktığım dünya turunda şimdiye kadar 60’dan fazla ülkede bulundum. Elimden geldiği kadar youtube kanalım ve seyahat blogumda en iyi tavsiyelerimi ve yol günlüklerimi paylaşıyorum.