Tifo Hastalığı, Belirtileri, Aşısı ve Korunma Yolları

Tifo hastağı ve korunma yolları
Tifo Aşısı Seyahat Sağlığı

Tifo Hastalığı Nedir?

Tifo hastalığı Typhi adında bir bakterinin sebep olduğu ölümcül bir hastalıktır. Ortalama kuluçka süresi 1-2 haftadır, belirtiler bu süreden sonra başlar.

Sağlık her şeyden önemli diye neredeyse tüm yazılarımda yazıyorum. Bu sebeple seyahat ederken sağlık konusunun üzerinde durmaya karar verdim ve bazı hastalıklar hakkında seyahat sağlık merkezinden aldığım bilgileri sizinle paylaşacağım.

Seyahat ederken yakalanma riski en yüksek hastalıklardan biri olan Tifo hastalığı için mutlaka önleminizi almalısınız.

Tifo Hastalığından Nasıl Korunabiliriz?

Tifo hastalığından korunmak için en başta aşı olmanız gerekmektedir.  Sonra ise riskli yiyeceklerden kaçınmak temel iki korunma yöntemidir.

Aşınızı mutlaka tifo riski taşıyan ülkeye gideceğiniz tarihten 10 gün önce yaptırmanız gerekmektedir.

Ellerinizi bol su ve sabunla yıkamalısınız hatta bulabiliyorsanız alkollü dezenfektan kullanın. İçme sularınızı mutlaka kapalı kutularda alın yada kaynatıp tüketin bu büyük ölçüde mikrobu kıracaktır. Buzlar önemli bir konu. Eğer hangi sudan ve nasıl hazırlandığını bilmiyorsanız tüketmeyin. Yiyeceklerin olabildiğince taze ve iyi pişmiş olmasına özen gösterin. Meyve sebzeler çok iyi yıkanmalıdır. Suyun temizliği yine önemli bir noktadır. Soyarak tüketmek, kaynatmak, pişirmek bu konularda epey faydalı olacaktır.

Sokak satıcılarından yiyecek almamaya özen gösterin. Riskli yiyecekler ayrıca İshal, Kolera, Dizanteri, Hepatit A gibi hastalıklardan da korur.

Tifo hastağı ve korunma yolları

Tifo Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Tifo, Typhi bakterisi ile bulaşan bir hastalıktır. Sadece insanlarda hastalık yapmaktadır. Bakteri genellikle vücut sıvılarında bulunur. Kan, idrar, tükürük gibi yerler başlıcalarıdır. Ayrıca sindirim sisteminin bir kısmı ve bağırsaklarda da bulunur. Hastalık genellikle dışkılarla yayılır. Tifo hastası olan bir kişi kirli elleriyle hazırladığı bir yemeklede size bunu bulaştırabilir. Kanalizasyon sularının içme sularına karıştığı yerlerde tifo hastalığı yaygın görülür.

Tifo hastağı ve korunma yolları
Tifo hastalığı ve aşısı korunma yolları

 

Tifo Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Tifo’nun belirtileri olarak yüksek derecede 39-40 derece ateş, baş ağrısı, iştahsızlık, halsizlik ve karın ağrısı yoğun görülür. Kabızlık ishale göre çok daha fazla görülür. Bazı hastalarda ise vücutta kırmızı deri dökülmeleri oluşmaktadır. Tedavi edilmezse ölümle sonuçlanır.

Tifo Aşısının En Çok Görüldüğü Yerler

Tifo dünyada en çok Amerika, Kanada, Batı Avrupa, Japonya gibi ülkelerin dışında neredeyse tüm dünyada yaygın olarak görülür. Asya, Afrika, Latin Amerika ülkerinde risk daha fazladır. Güney Asya riskin en yüksek olduğu yerdir.

Seyahat Dönüşü Öneriler

Tifo virüsü olan bir bölgeden yeni dönmüşseniz ve kendinizi rahatsız hissediyorsanız mutlaka bir hastaneye gidin.

Bulunduğunuz en yakın yerden aşı için  randevu almak için bu numarayı kullanabilirsiniz

Seyahat Sağlığı Danışma Hattı: 0212 444 77 34

Beni Instagram’dan takip edin: @yolgunlukleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Benzer Yazılarım

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır +17 Gerçek Yöntem 2023

Sırt Çantamda Neler Var? Tüm Ekipmanlarım + Fiyat/Performans

Araba İle Ege ve Akdeniz Turu Yapacaklara Tavsiyeler

emre durmuş

Emre Durmuş

6 yıl önce çıktığım dünya turunda şimdiye kadar 60’dan fazla ülkede bulundum. Elimden geldiği kadar youtube kanalım ve seyahat blogumda en iyi tavsiyelerimi ve yol günlüklerimi paylaşıyorum.