Ücretsiz Pasaport Nasıl Alınır? Öğrenci Pasaportu

Öğrenci pasaportu konusuna geçmeden önce bu konuda oldukça bir bilgi kirliliği olduğu gerçeğini söyleyeyim. Şimdi size aslında olayın çok kolay olduğunu ve işin özünde eğer öğrenciyseniz harçsız öğrenci pasaportunu nasıl alabileceğinizi adım adım anlatacağım. Son zamanlardaki vergi ile malum bordo pasaport ücretleri 1000 liranın üstüne çıktı, bu sebeple eğer öğrenciyseniz koşun!

Sizin için kaçırılmayacak bir fırsat var!

Bu arada pasaport ile ilgili resmi sitede tüm sorulanıza cevap bulabilirsiniz.

Öğrenci Pasaportu Nedir?

Öğrenci pasaportu dediğimiz şey “bordo pasaport” ile birebir aynı. Hiçbir fark yok. Tüm hakları, vize kuralları birebir geçerli. Peki neden öğrenci pasaportu diyoruz?

Cevap aslında oldukça basit. Bizi 1000 lira ödemekten kurtarıyor 🙂 Öğrencilere verilen bir vergi muafiyeti ayrıcalığı.

Özetle 10 Şubat 2016 yılında Resmi Gazete şunu söyleyen bir kanun bulunduruyordu: 25 yaşının altındaysanız ve bir eğitim kurumunda aktif öğrenciyseniz, seyahat amacınız ne olursa olsun bu pasaportu alma hakkına sahipsiniz.

Ayrıca 25 yaşının üstünde bazı durumlarda da bu yasa, bazı küçük esnemelerle bize göz kırpıyor bunları da ilerleyen kısımlarda açıklayacağım.




Öğrenci Pasaportu (Harçsız Bordo Pasaport) Kimler Alabilir?

Yukarıda 10 Şubat 2016 tarihli bir yasadan bahsettim. Sebebiyse bu yasayla bu hak oldukça yumuşatıldı, kolaylaştırıldı. Adeta teşvik edildi. Fakat bir çok yazıda eski bilgi yeni bilgiye girmiş. Bu noktada en güncel halini açıklıyorum.

Yasa çok net! Eğer 25 yaşının altında aktif öğrenciysen ister eğitim amaçlı, ister festival ne olursa olsun pasaport alırken harç ödemekten muaf.

Şimdi geleyim istisna durumlara:

  • Eğer 18 yaşından küçükseniz; Harçsız pasaport en fazla 5 yıl düzenlenmekte. O yüzden 25 yaşınıza kadar geçerli bir pasaport alamazsınız. Fakat süresi bitince tekrar harç ücretinden muaf bir şekilde alabilirsiniz.
  • 25 yaşınıza 6 aydan az bir süre varsa; maalesef yine alamıyorsunuz. Çünkü pasaport en az 6 aylık olarak düzenlenmekte.
  • Yurtdışında öğrenci iseniz; gerekli belgeleri Türkçe olmak şartıyla (yeminli tercüman çevirisi de geçerli) ilgili konsolosluğa sunarak alabilirsiniz.
  • Mezuniyet aşamasında iseniz; mezun olmadan alabilirsiniz. Buraya hemen bir dikkat çekmeliyim. Diyelim 3 ay sonra mezun olacaksınız. 22 yaşındasınız ve başvurup 25 yaşınıza kadar geçerli pasaportunuzu alabilirsiniz.

Not: Harçsız Pasaport en 5 yıllık olarak düzenlenmekte. Diyelim 24 yaşındasınız 1 yıllık düzenlenecektir. Bu konuda eğer daha uzun süreli bir pasaporta ihtiyacınız varsa 10 yıllık almalısınız. Pasaport değiştirmek çok da tercih edilmemesi gereken bir durum.

Açık Öğretim Öğrencileri İçin Geçerli Mi?

Evet, geçerli. 25 yaşının altında ise e-devlet üzerinden alacağı öğrenci belgesi ile aynı haklara sahip.

Dikkat etmeleri gereken tek şey aktif öğrenci durumunda olmaları. Sınavlar ile yeni harç ödeme dönemleri arasında bir çok öğrenci pasif duruma düştüklerinden sorun yaşamışlardı. Aktif dönemde buna başvurmanız, her şeyi daha kolaylaştıracaktır.


Tamamen Ücretsiz Mi?

Adı ücretsiz öğrenci pasaportu olarak geçmesine rağmen, bu isim harçtan muaf olmasından dolayı kullanılmaktadır. Ne demek bu?

Pasaport alırken iki farklı ücret ödemelisiniz.

  1. Defter Bedeli

  2. Harç (Yani Vergisi)

Öğrenciler sadece “harç” ücretinden muaftırlar. Yani defter parasını ödemeniz gerekmekte.

2022 Pasaport Defter Ücretleri Ne Kadar?

SüreDefter
6 Ay225 TL
1 Yıl225 TL
2 Yıl225 TL
3 Yıl225 TL
3+ Yıl225 TL
2022 yılı pasaport ücretleri

Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?

Öncelikle son düzenleme ile birlikte Emniyetten “Nüfus Müdürlüklerine” devredildi bu işlemler. Tüm pasaport türleri aynı şekilde başvuruya ihtiyaç duyar. Bu yüzden bir “Pasaport Başvuru Randevusuna” ihtiyacınız var. Randevu almak için tıklayınız: Randevu Al

Tüm pasaport türlerinde başvuru yöntemi olarak aynı, sadece evraklar olarak farklılık gösterir. Özel türde pasaportlar için (Yeşil Pasaport, Gri Pasaport, Siyah Pasaport) İl Nüfus Müdürlüklerine; Bordo için İlçe Nüfus Müdürlüğü yada İl Nüfus Müdürlüğü üstünden bir randevuya ihtiyacınız var.

Adım Adım Başvuru Yapma Süreci

  1. Bir randevu oluşturmalısınız
    (Evinize yakın olan çok yoğun ise; başka alternatif yer seçip başvuruda bulunabilirsiniz.)
  2. Evraklarınızı eksiksiz olarak tamamlamalısınız.
    (Devlet daireleri bu konuda oldukça katıdırlar; bu konuda titiz olmak oldukça hızlı bir şekilde sorunu çözmenizi sağlayacaktır.)
  3. Randevu günü ve saatinde kimliğiniz ile birlikte orada olunuz.
    (Ehliyet, kimlik gösteren belgeler maalesef geçersiz olup sorun yaşayabilirsiniz. Hatta henüz “çipli yeni kimlik” kullanmaya geçmediyseniz o gün ona da başvuru yapıp aradan çıkarabilirsiniz.)

ücretsiz pasaport


Başvuru Evrakları Nelerdir?

  1. Nüfus Cüzdanı: Ehliyet, öğrenci kimliği geçerli olmayacaktır. Muhakkak kimliğinizi yanınızda bulundurmalısınız.
    (Aynı gün yenileyebilirsiniz; eğer unuttuysanız ve kesinlikle başvuru yapmanız gerekliyse kayıp başvurusuyla sorunu çözebilirsiniz.)

  2. Biyometrik Fotoğraf: 2 Adet! En çok kafa karıştıran konulardan biri bu. Artık çoğu fotoğrafçı biyometrik fotoğraf kurallarını öğrendi, çekilirken pasaport için demeniz yeterli olacaktır.
    (Nüfus Müdürlüğü yakınındaki bir yeri tercih edebilirsiniz, sorun yaşamamak adına.)

  3. (Varsa) Eski Pasaport: Eski pasaportunuz varsa bunu yanınızda getirmelisiniz. İptal edilmesi gerekiyor, geçerli vizeniz var ise konsoloslukla iletişim kurup sonrasında transfer edebilirsiniz.


    Önemli Not: Eğer ikinci bir pasaport alacaksanız, evet bir kişi 2 tane pasaport alabilir. Sebebiyse mesela İran’a giderseniz; Amerika Vizesi almanız için pasaport değiştirmeniz gerekiyor gibi detaylar var. Bu yüzden bir başka pasaport daha alıp, bunu kullanabilirsiniz. Bu yüzden muhakkak iptal edilmemesi gerektiğini detaylıca vurgulamayı ihmal etmeyin.

  4. Öğrenci Belgesi: E-devlet üstünden alınmış barkodlu belge geçerlidir. Aksi halde ıslak imzalı, yada e-imzalı olarak okuldan belge alabilirsiniz.
    (Son 60 gün içinde alınmış olmalı)


    Eğer Yurtdışında eğitim görüyorsanız, öğrenci olduğunuzu gösteren belgeniz yeminli tercüman tarafından muhakkak türkçeye çevrilmelidir.

  5. Pasaport Ödeme Bedeli Dekont: Eğer randevu esnasında online olarak ödeme sayfasına yönlenip ödediyseniz, sisteme direkt düşüyor ve buna gerek kalmıyor.
    (Yine de her ihtimale karşı yanınıza alabilirsiniz.)
    Onun dışında anlaşmalı banka, Ptt ve online olarak resmi site üstünden ödeme yapabilirsiniz.

Eğer 25 Yaşının Üzerindeysem Yine de Ücretsiz Alabilir Miyim?

Evet alabilirsiniz. Fakat seyahat sebebiniz öğrenciliğiniz ile ilgili olmalı. Konferans, seminer, uluslararası etkinlikler gibi durumlarda bu hakkı kazanacaksınız. Ayrıca vizeye ihtiyacınız olursa bunu konsolosluğa danışmalısınız, vize ücretinden de muaf olabilirsiniz.

Öğrenci işlerinden pasaport harç muaf belgesi alıp doldurup okula onaylatıyorsunuz. Sonrasında Resmi bir yazı ile (seyahat amacınızı göstermek için) vergi daireleri yada Gelir İdaresi Başkanlığına onaylatmalısınız.


Not: Ücretsiz Pasaport 25 yaşının üzerindekiler için en fazla 1 yıllık olarak düzenlenmektedir.

öğrenci pasaportu


Pasaportum Kaç Gün İçinde Çıkar?

Tüm pasaportlar için yurt içinde öngörülen onaylanma süresi yaklaşık 5 – 7 gün sürüyor. Yurt dışı başvuruları ise 7 – 10 gün arasında tamamlanıyor. Pasaportlar, bu sürelerin ardından PTT aracılığı ile sahiplerine ulaştırılıyor. Bazen erken çıktığı durumlarda oluyor.

Eğer çok acil ihtiyacınız varsa, alternatif yer randevusu alarak yada sabah erkenden kendi bölgenizdeki yere giderek rica edebilirsiniz. Acil olduğunu belirtirseniz, 3 gün şeklinde hızlı bir sürede olabiliyor. Sorun biraz da kargosal olduğu için oldukça riskli de olacaktır, bunu da göz ardı etmemek gerek.

Eğer PTT ile size ulaşmazsa, kimliğiniz ile şubeden teslim alabilirsiniz.

Tüm aşamalar kısa mesaj yoluyla bildirilmektedir. Artık bir pasaportunuz olacağına göre gelin birlikte Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır? ona bakalım 🙂

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır? (8 yıllık tecrübelerim)

Ayrıca öğrenciyken yapılabilecek en güzel şeylerden biri “interrail” diyebilirim. Bu macera hakkında da bir şeyler anlattım. Özellikle pedal severler için Bisikletle interrail macerası bölümü de var 🙂

Pasaportlar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Neler?

Pasaport Randevusu Nasıl Alınır ?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü https://randevu.nvi.gov.tr internet adresi üzerinden ya da Çağrı Merkezinden (Alo 199) alabilirsiniz.

Pasaport Başvurusu Nereye Yapılır?

Randevulu veya randevusuz olarak yurt içinde, hususi ve hizmet damgalı pasaportlar için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine, umuma mahsus pasaportlar için ise İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapabilirsiniz.

Kaç Çeşit Pasaport Vardır?

1) Umuma Mahsus Pasaport (bordo renkte), kişiseldir.

2) Hususi Damgalı Pasaport (yeşil renkte), üst seviye memurlar ve aileleri faydalanabilir.

3) Hizmet Damgalı Pasaport (gri renkte), görev ve ülkeyi temsilen yapılan faliyetlerde, yeşil pasaport alması zor olan kişilere verilmektedir.

4) Diplomatik Pasaport (siyah renkte)
(Dışişleri Bakanlığınca verilmektedir.),
Diplomatlık statüsündeki kişilere verilir.

5) Geçici Pasaport (Pembe renkte)
(Dış Temsilciliklerce verilmektedir.),
Pasaportunuzu kaybetmeniz sonucunda geçici olarak verilir.

6) Yabancılara Mahsus Pasaport
(Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce verilmektedir.),
olmak üzere 6 tip pasaport bulunmaktadır.

Ücretsiz Pasaport İçin Defter Bedeli Ne Kadardır?

160 liradır. Harçtan muafsınızdır, malesef henüz defter parasından değil.

Vekaletname İle Bir Başkası Adına Pasaport Başvurusu Yapılabilir mi?

Pasaport başvurusunda biyometrik veri alındığından şahsen başvuru yapılması gerekiyor.

Öğrenimini Donduran Kişiler Öğrencilik Haklarından Faydalanarak Pasaport Alabilirler mi?

Hayır maalesef, aktif öğrencilik şartı aranıyor.

Pasaportun Kaybedilmesi Halinde Yapılması Gereken İşlem Nedir?

Yurtiçinde İl veya İlçe Nüfus Müdürlüklerine, yurtdışında ise dış temsilciliklere bildirimde bulunulması gerekmektedir.

Yunanistan Doğumlu Kişilerin, Doğum Yerlerinin Yunanca İsimleri De Pasaporta Yazılabilir mi?

Pasaport başvurusunda bulunan Yunanistan doğumlu olan kişilerin bildirmeleri halinde doğum yeri alanına, Türkçe isimlerinin yanında Yunanca karşılıkları da yazdırabilirsiniz.

Sorularınız, düşünceleriniz ve de merak ettiklerinizi yorumlara bırakmayı unutmayın.

Artık pasaportun var gibi bir şey. İhtiyacın olan Seyahat Planı kısmında tavsiyelerimi derledim:

Seyahat Planı Nasıl Yapılır?

Eğer bir planın varsa sıra çanta hazırlamada. Bu konuda da yıllarca biriktirdiğim tecrübelerimle çantamı aslında uzun yıllarda hazırladım diyebilirim. İçindekileri bir yazımda paylaştım:

Sırt Çantamda Neler Var?

Daha ne diyeyim günah benden gitti, yollarda görüşürüz 🙂

101 Responses

  1. Böyle bir blog sayfasına sahip olduğun için çok teşekkür ediyorum öncelikle. Öğrenci pasaportu ile alakalı bir bilgim yoktu ve yazını okuduktan sonra hemen yarın için randevumu aldım ve pasaportumu çıkarmaya gideceğim . Umarım her şey senin için çok güzel olur .

  2. ben 19 yaşındayım. 3 ay kadar önce pasaport aldım.öğrenci değildim.şimdi öğrenci oldum. ödediğim harcı geri alabilir miyim

  3. 16 yaşındayım ingiltere için öğrenci pasaportu almak istiyorum .tam olarak kaç liraya mâl oluyor?

  4. Merhaba. Ben liseden gecen sene mezun oldum istedigim yer olmayınca mezuna kaldım suan sınava hazırlanıyorum. Öğrenci sayılmıyor muyum. Bundan yararlanamazmıyım. Bilginiz var mı.?

  5. Merhaba ben 18 yaşında üniversite birinci sınıf öğrencisiyim ama açık öğretimde okuyorum ben nasıl pasaport alabilirim ?

    1. Merhaba, öğrenci belgeniz ile emniyet müdürlüklerine başvurmanız yeterli olacaktır.

  6. bir hafta önce harçsız pasaport çıkarmış biri olarak söylüyorum; bazı bloglarda öğrenci belgenizi nüfus müdürlüğüne onaylatmanız gibi şeyler yazıyor gerek yok. üniversitenizden mühürlü imzalı bir öğrenci belgesiyle bankaya 94 tl yatırıp daha sonra da iki fotoğraf öğrenci belgesi banka makbuzu ve nüfusunuzla pasaport şubeye başvurduğunuzda sorunsuz bir şekilde çıkarabiliyorsunuz

  7. Merhaba 2017 nin ocak ayinin 1. Gununde 26 yasina girdim ogrenci pasaport u almak istiyorum ilk basvurum olucak ogrenciyim 3. Sınıftayım alabilirmiyim napmam lazim

  8. Merhaba Emre, bilgilendirmelerin gayet faydalı ben bişey sormak istiyorum.. ben 2014 te kasım ayı gbi pasaport çıkartırdım ozamn 19 yaşındaydm ama 530 lira vermstim galiba üstelik öğrenciydim bu yıl 22 oluyorum o verdğim parayı gerı alabliryormuyum sence almalımıyım çünkü 10 yıllık çıkarttırdım?

  9. Merhaba ben Ortaokul 7 ye gidiyorum ama yurt dışına çıkmam gerek 2017 gibi fln ben alabilirmiyim

  10. Merhaba ben Ortaokul 7 ye gidiyorum ama yurt dışına çıkmam gerek 2017 gibi fln ben alabilirmiyim lütfen cevap verirmisiniz ?

  11. Harçsız pasaport her öğrencinin alabileceği bir pasaport mu ve diğer pasaportlardan farkı varmı? teşekkür ederim

  12. Valla harika ya devletin ogrencilere sundugu tek guzel imkan sanirim! paylasim icin cok tesekkurler

  13. Öğrenci belgesi, kimlik, fotoğraf ve defter parası makbuzu yetiyor bir gün içinde işlemler oluyor bir hafta içinde pasaport geliyor. Öğrenciler için harçsız pasaport bence bir nimet. Seyahata tam teşvik!

  14. Bu haber çok sevindirdi en azından Pasaport ücretinden kurtulmuş olduk. Öğrenci pasaportu olarak mı alınıyor acaba yoksa normal bir pasaport mu ? Teşekkürler

  15. Ben lise ikinci sınıf öğrencisiyim bende bu ögrenci pasaportundan yararlana biliyormuyum

  16. Emre bey öncelikle merhaba ben 19 yaşındayım ve üniversite öğrencisiyim 1-2 yıl içerisinde yurt dışına çıkacağım için pasaport çıkarmak istiyorum şimdiden köşede bulunsun diye turistik gezeceğim banada pasaport verirler mi kafa ma takıldı da 🙂

  17. merhaba
    17 yaşımdayken pasaport çıkartmıştım ama süresi doldu bu yeni öğrenci pasaportuna dahil olabilir miyim yani tekrardan pasaport çıkarma şansım olur mu bu uygulamaya göre yoksa eski pasaportumunun süresini mi uzatmam gerekir ?

  18. Selam ..
    Ben açık lisedeyim ve bitmesine 1 sene kaldı üniversiteyi konservatuar düşünüyorum. Hedefim yurt dışına mesela ingiltere ve italyaya gidip okullarla görüşmek istiyorum. Bunun için harçsız pasaport alıp gitsem ne gibi sorunlarla karşılaşırım acaba ? teşekkürler

  19. Merhaba ben kibrisa üni okumaya gideceğim ama pasaport çıkartmadim.Kibrista konsoloslukta öğrenci pasaportu cikartabilirmiyim??

  20. Merhaba ben pasaport aldim okulum bitti okul bitmeden yurt disuna ciktim simdi okul bitti yurt disina cikmayi dusunuyorum cikabilir miyim acaba

  21. merhaba ben üniversite öğrencisiyim 1 aylıgına yurt dısına kuzenlerımın yanına gıtmek ıstıyorum tam olarak ne yapmam gerekıyor ?

  22. Ben lise son ogrencisiyim okuldan alacagim ogrenci belgemle vergi dairesine onaylatmadan 5 senelik harcsiz pasaport alabilir miyim?

      1. merhaba ben üni öğrencisiyim turistik olarak 1 aylıgına fransaya gıtmem gerekıyor tam olarak ne yapmam gerekır ?

  23. Şimdi bende de şöyle bi durum var kıbrısa üni okumaya gidicem bu yüzden pasaport çıkarmam gerekiyo (muhaceret midir mücaheret midir ne tırtsa ondan ) yani öğrenci belgemi ordan alamayacağım nasıl olcak

    1. E devlet üzerinden alabilirsin, eğer kaydını yapmışan. Diğer durumda zaten kimlikle gidebiliryosun kıbrısa

  24. Merhaba şu an 24 yaşındayım ve Kazakistanda üniversite kazandım ve harçsız pasaport çıkartmayı düşünüyorum fakat Kazakistan vizesi alabilmem için en az 2 yıl süreli pasaportumun olması gerekiyor bu durumda ne yapmalıyım bilgilendirebilir misiniz

    1. Bu durumda öğrencş pasaportu alsanız bile vizenizi alamazsınız. Direk ücretli pasaport almanız gerekmekte.

  25. Merhabalar, ben 23 yaşındayım AÖF öğrencisiyim fakat aynı zamanda çalışıyorum. Öğrenci pasaportu alabilir miyim SGK lı omarak çalışmam bir engel olur mu ?

    1. Sanırım alabilirsiniz, bu konu hakkında bilgim yok deneyip görmek lazım, denedikten sonra bizimle deneyimizi paylaşırsanız mutlu olurum 🙂

  26. merhaba ,work and travel yapsakta harçsız öğrenci pasaportundan yararlanamıyor muyuz ?

  27. Merhaba ben bugun öğrenci pasaportu başvurusu yaptım yani harçsız pasaport 20 yaşındayım ve pasaport süresiyle ilgili bişey söylemediler şimdi benim pasaporum 5 yıllık mı oluyor ve bu pasaportla interbus yapabilirmiyim

  28. merhaba ben şuan açık ve uzaktan eğitim görüyorum ve 21 yaşındayım.Öğrenci belgemi e-devlet’ten alsam daha sonra ne yapmam gerekiyor bana bi yardımcı olur musunuz. Bu konferans işi biraz kafamı karıştırdı.Hem benim okulum istanbul’da bende başka şehirde olduğum için okula gitme şansım da yok ayrıca defter parası olan 87.5 la pasaport sahibi olabiliyorum di mi? yani başka hiçbir ücrete gerek yok

    1. Merhaba, Konferans işini yapmanıza gerek yok şimdi yeni çıkan yasaya göre artık o adımları yapmanıza gerek yok ! Yani dilekçe istenmiyor. 25 yaşı altında isedeniz sadece öğrenci belgeniz, fotoğrafınız ve kimliğiniz ile pasaport şube müdürlüklerine gidip pasaportunuzu alabilirsiniz. Eğer paranızı daha önce yatırmışsanız makbuzunuz ile bankaya tekrar gidip tekrar paranızı da alabilirsiniz. Yaşınıza göre pasaport alabiliyorsunuz. Mesela 21 yaşındaysanız 4 yıllık, 24 yaşındaysanız 1 yıllık pasaport alabiliyorsunuz. Açık öğretim öğrencileri içinde aynı şeyler geçerli.

  29. Merhaba, ben 20 Haziran’da MYO’dan mezun oldum ancak öğrenci belgemi mezun olmadan önce 16 Haziran’da almıştım daha sonra bazı nedenlerden dolayı başvurmaya geç kaldım hala başvurma şansım var mıdır ?

    1. Mezun olmadan önce almanız lazımdı sanırım, güncel öğrenci belgesi isteyeceklerdir muhtemelen

  30. Bilgilendirme için teşekkürler ama bu yazının da güncellenmesi gerekiyor sanki 🙂
    Anladığım kadarıyla okulda dilekçe yazmamıza gerek yok. Vergi dairesine gidecek miyiz peki ? Yoksa öğrenci belgesi alıp bankaya para yatırarak başvuru yapmamız yeterli mi ?

    1. Önceden okuldan dilekçeyi alıp vergi dairesine onaylatıyordun editleme kısmında da söylediğim gibi artık buna gerek yok. Sadece öğrenci belgesi ve diğer pasaport evraklarıyla başvurabiliyorsunuz.

  31. Açıkçası benim biraz kafam karıştı.Şimdi yeni yasayla birlikte sadece öğrenci belgem ve pasaport için gerekli şeylerle harçsız sadece defter ücretli pasaporta sahip olabilecek miyim?

  32. harçsız pasaport için başvuru belgemi okuldan aldım direk hazırlayıp verdiler yalnız şuan kullanmayacağım ve belgede ise bu yaz sonuna kadar bir tarih belirtilmiş o süreye kadar mı geçerli olur pasaportum yoksa 25 yaşına kadar mı ? ben bu yaz bir yere gitmeyeceğim çünkü

    1. Merhaba, o hazırlanan belge ile o tarihe kadar pasaportunuzu çıkartabilir ve 25 yaşına kadar kullanabilirsiniz. Ama belgeye gerek yoktu artık sadece öğrenci belgesi dahi kabul ediliyor.

  33. öncelikle merhaba 22 yaşındayım pasaport yerine mail attim ve bana e devletten de ogrenci belgesi alıp gidebilecegim yazıldı.. hangi nedenle gidecegim ile ilgili benden bi belge isteniyor mu ? ben gezi amacli gitmek istiyorum bu bi engel mi? ve bana en fazla kac yil çıkar

    1. Merhaba, önceden gerekiyordu ama şimdi gerekmiyor öğrenci olmanız yeterli bunun için.

  34. Merahaba, harçsız pasaport almak için emniyet müdürlüğü’nün sitesinde “okul yönetimince verilen öğrenci belgesiyle Defterdarlık/Mal Müdürlüğüne başvurarak onaylanan belge ile Pasaport Şube Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekmektedir.” yazıyor. Mal müdürlüğüne gitmemiz gerekiyo mu? Yoksa direkt emniyet müdürlüğüne gitsek olur mu?

  35. Merhaba, benim sorum eğer alınacak pasaport yakın zamanda kullanılmayacaksa;
    öğrenci olarak pasaport çıkarma ile ihtiyacımız olduğunda pasaport çıkarmak arasında bir avantaj var mı?

    25 yaşını doldurmama 4 ay var ve bu 4 ay içerisinde yurtdışına çıkmayı düşünmüyorum. Fakat 4 ay için 87 TL defter masrafı vermemin bana bir getirisi olur mu (Evrak ve kayıt işlemlerinde avantaj sağlaması gibi. Hani sıfırdan çıkarmak yerine, süresini uzatmak daha kolaydır mesela.)?
    Bu arada sitenizi çok beğendim. Başarılarınızın devamını diliyorum Emre Bey.

    1. Zaten şu durumda harçsız pasaport alamazsınız. 25 yaşınıza en az 6 ay olması gerekiyordu.

  36. Merhaba, dilekçe istenmesiyle ilgili bir sorum olacaktı. Uyarı olarak belirtmissiniz artık dileçe istenmiyor diye fakat e-pasaport sitesinde halen dilekçeyle gelinmesi gerektigi yazıyor. Dilekçesiz gitsek bir sıkıntı olmayacagına emin misiniz sadece emin olmak için soruyorum kusura bakmayın.

    1. Arkadasim bir hafta once basvuru yapti yalnızca ogrenci belgesi ve fotografla. Dilekce istenmiyor

      1. Ben turistik gezi olarak gitmeyi düşünüyorum da tursitik olunca pasaport çıkarılmıyormuş. Konferans’a gidiyorum diye bi belge götürmem gerekli mi? Yoksa öğrenci belgesi, kimlik be fotoğraf yeterli midir?

  37. Merhabalar ben öğrenciyim ve 19 temmuzda 25 yaşını doldurucam. Şimdi yaşım dolmadan başvursam 2 yıllık harçsız pasaport alabilirmiyim?

  38. MERHABALAR BEN 40 YAŞINDAYIM VE AÇIKÖĞRETİM ÖĞRENCİSİYİM. ACABA 25 YAŞ SINIRINA MI TAKILIYORUM. 25 YAŞ ÜZERİ OLDUĞUM İÇİN HARÇ MUAFLIĞINDAN FAYDALANMAM SÖZ KONUSU DEĞİL Mİ?

  39. Sadece yeni yasa diye belirttiğiniz kısım uygulansa her hangi bir sıkıntıyla karşı karşıya gelmeyiz demi ? Emin olmak istiyorum

  40. Arkadaşlar Merhaba,

    Ben yaklaşık 1 saat önce başvuruyu bitirdim yaklaşık 15 dk sürdü sadece öğrenci belgesi ile işlem tamamlandı .
    25 yaş sınırı önemli öğrencilikten faydalanmak için 25 yaşına ne kadar süreniz kaldı ise o kadar süreli pasaport alabliyorsunuz.

  41. MERHABA ben 19 yaşına yeni girdim lisede son senem bende harçsız pasaport almayı düşünüyorum.Elektirk-elektronik okuyorum teknolojıyi takip etmek, konferans gibi vb. yurt dışına bahane olarak bunu kullanabilirmiyim

  42. merhabalar ben 4.sınıf öğrencisiyim 1 ay içinde okulum bitecek öğrenci pasaportu yani vizesiz parsaport çıkarabilirmiyim acaba teşekkürler

  43. İlk olarak merhaba, ben lise son sınıf öğrencisiyim.
    Lise bitince üniversite eğitimimi Ukrayna da almak istiyorum bu haktan yararlana bilmek için ne yapmam lazım (üni.5sene)gerekli bilgiyi bulamadım andınlatırsanız sevinirim.Teşekkürler,

    1. Merhaba İsmail, lise için durumlar Nasıl oluyor bilmiyorum. Okuluna sorsan aslında en doğru bilgiyi oradan alabilirsin

  44. Merhaba, Ben Erasmus+ programıyla Londra’ya gidiyorum. ve okul alacağım belge ile 6 aylık harç bedelinden muaf olduğumu söyledi. Ancak ben daha sonra da büyük olasılıkla staj yaptığım kurumda çalışmaya devam edeceğim için daha uzun süreli harç yaptırmak istiyorum bu durumda 10 yıllık harç bedelinden 6 aylık kısmı düşüp farkı yatırarak 10 yıllık harç yaptırabiliyor muyum? Eğer böyle bir şey mümkün değilse bütün bedeli cebimden ödemek durumunda kalıcam büyük olasılıkla.

    1. Merhaba, iki yıla kadar harçsız pasaport alabilirsiniz. Fakat sizin söylediğiniz gibi bir durum söz konusu değil. Bende öyle yapmaya çalıştım ama mümkün değil ne yazikki. En sağlıksı 10 yıllık alıp rahat etmek olacaktır.

  45. Merhabalar. Ben üniversite son sınıf öğrencisiyim. Okul bitmeden harçsız pasaport almak istiyorum. Ancak 1.5 sene sonra yurt dışına gitmeyi düşünüyorum. Süresini uzun tutamıyor muyuz pasaportun ? İndirimli olsun diye şimdi almayı düşünüyorum. Süre sıkıntısı varsa almam mantıksız mı olur ?.

  46. Merhabalar. Ben üniversite son sınıf öğrencisiyim. Okul bitmeden harçsız pasaport almak istiyorum. Ancak 1.5 sene sonra yurt dışına gitmeyi düşünüyorum. Süresini uzun tutamıyor muyuz pasaportun ? İndirimli olsun diye şimdi almayı düşünüyorum. Süre sıkıntısı varsa almam mantıksız mı olur ?

    1. Merhaba, en fazla 2 yıllık alabiliyorsunuz. Eğer 1,5 yıl sonra yurt dışına çıkacağınızı düşünürsek geriye 6 ay süreniz kalmış olacak. Bu süreli bir pasaportla yurt dışına çıkmak pek sağlıklı olmaz

  47. ben 3. sınıf aöf öğrencisim uluslar arası ilişkiler, turistik gezi için pasaport çıkarmak istiyorum bende yararlanabilirmiyim harçsız pasaport uygulamasından sadece örgünler için mi yoksa…

    1. Açık öğretim için işler nasıl yürüyor bilmiyorum. En güzeli arayıp sormak olacaktır.

      1. eyw… aradım 25 yaşına kadar aöften sadece öğrenci belgesi alarak emniyetten harçsız pasaport çıkartabilirsiniz…

        1. Süper bu bilgiyi paylaştığınız için de ben teşekkür ederim. Eminim bir çok kişiye faydalı olacaktır

  48. Ben anlamadım bu konferans işini nasıl yapıyoruz? Çünkü ben sadece gezmeye gidicem nasıl kafama göre konferans bulacak ki?

    1. Konferans işin bahanesi. Turistlik bize gezi için harçsız pasaport çıkartmaya iyi bakmıyorlar o yüzden böyle bir bahane bulmanız gerekiyor. Bu aslında okuldan izni koparmak için sonra elinizdeki belge ile normal pasaport başvurusu yapıyorsunuz.

  49. ben simdi bu yaz katara gidicem temmuzda dil kursu icin. agustosta gelip eylulde malezyaya gidicem erasmus programiyla 1 yil kalicam. ne yapmam lazimm yardim edermisinz

    1. Merhaba, Normalde tursitlik seyahatler için harçsız pasaport yeni kanuna göre vermiyorlar. Aslında bu haber sanki harçsız pasaport çıkarmak kolaylaştırılmış gibi gösterilse de zorlaştırılmıştır. Öncede çok daha kolay alabiliyorduk yani zaten böyle bir şey vardı. O yüzden yurtdışına çıkmak için yurkarıda yazdığım gibi kendinize nedenler bulabilirsiniz. Erasmus proğramı ile gidecekseniz zaten nedeniniz hazır. Öğrenci işlerinden bunun zaten hazır olan formunu doldurup Dekan’a imzalatıp verebilirsiniz. Bazı okullarda bu durum farklı oluyor. Öğrenci işleri en doğru bilgiyi verecektir.

  50. Ben şimdi öğrenciyim ama 25 yaşını doldurdum, ben de ücretsiz pasaport çıkarttırabiliyor muyum?

    1. Öğrenciysen evet alabiliyorsun. Bu durumun yaş ile ilgili bir durum olduğunu sanmıyorum. En sağlıklı bilgiyi öğrenci işleri verecektir.

  51. Belirttiğin çıkış nedenin Hangi tarihlerde ise o tarih aralıklarını yazıyorsun. önemli dememin nedeni ise ; mesela bugün 16 nisan ve sen 2 ay sonraya yani 16 haziran için bir konferans seçtin, bu durumda alacağın pasaport 6 aylık olur. Ama şuan ki tarihten en az 13 ay sonrasına bir tarih seçersen o zaman 2 yıllık pasaport sahibi olursun.

  52. mesela yunanistandaki bir konferansı yazarak dilekçemizi onaylattık. Aldığımız pasaportla yunanistan dışında bir yere gidebiliyor muyuz o konferansın zamanı gelene kadar? Ve konferans tarihi geçtikten sonra pasaport iptal mi oluyor

    1. Merhaba Büşra, aldığın pasaport tamamen sana ait oluyor. Pasaport’un hiç bir şekilde Yunanistan’la alakası yok. Süresi bitene kadar istediğin yere gidebilirsin.

      1. yurt dışına çıkış süreniz derken neyi kastediyosunuz ?? mesela ben 6 aralıkta bir konferans seçmişsem ne yazmalıyım oraya ??

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Benzer Yazılarım

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır +17 Gerçek Yöntem 2023

Sırt Çantamda Neler Var? Tüm Ekipmanlarım + Fiyat/Performans

Araba İle Ege ve Akdeniz Turu Yapacaklara Tavsiyeler

emre durmuş

Emre Durmuş

6 yıl önce çıktığım dünya turunda şimdiye kadar 60’dan fazla ülkede bulundum. Elimden geldiği kadar youtube kanalım ve seyahat blogumda en iyi tavsiyelerimi ve yol günlüklerimi paylaşıyorum.