Dünya Turu için Vizeler Nasıl Alınır?

Dünya turu vizeler
Dünya turu vizeler

Dünya Turu için Vizeler! dünya turuna çıktığım günden bugüne kadar istisnasız en çok sorulan sorulardan birisi. Vize işlerini nasıl yapıyorsun? Hadi gelin nasıl yaptığımı tek tek anlatayım. Merak etmeyin sandığınızdan çok daha kolay işler! Bazıları biraz uzun hepsi o kadar. Hadi başlayalım!

En başta öğrenci olduğum için ücretsiz öğrenci pasaportu çıkartarak başlamıştım. Ücretsiz Öğrenci Pasaportunu nasıl alabileceğinizi, kimlerin alabileceğini ve diğer tüm detayları yazılaştırdım:

Ücretsiz Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?

Şimdilerdeyse 10 yıllık bir pasaport edindim birkaç yıl önce. Eğer çok seyahat ediyorsanız, pahalı olmasına rağmen en mantıklı seçim olacaktır. Diğer bir sebebini ise yazının geri kalanında açıklayacağım.

Öncesinde buraya bordo pasaport konusunda da neden 10 yıllık seçim en mantıklı, nasıl alabilirim, pasaport evrakları nedir gibi soruları kapsayan bir rehber yazı oluşturdum:

Bordo Pasaport Hakkında Tüm Detaylar

Dünya turuna çıkarken kaba taslak bir rota belirledim. Bu rota Fas’tan başlayıp Avrupa’ya oradan da uzak doğuya kadar gidiyordu. Sonra baktım bu rota üzerinde hangi ülkeler Türkiye’den yani Türk vatandadaşından vize istiyor. Bu rota üzerinde yaklaşık 30 tane ülke vardı; içinden vize almam gereken ülke sayısı 2 tane idi. Yani geri kalan ülkelerin hepsi vizesizdi.

Vizesiz olarak 100’den fazla ülkeye gidebilirsiniz:
2020 Vizesiz Ülkeler Güncel Listesi

Bu yazımda tüm vizesiz ülkeleri görebilirsiniz. Siz de vizelerle uğraşmak istemiyorsanız kendinize buradan bir rota çıkartabilirsiniz. Vize almak istiyorum ama uğraşmak istemiyordum derseniz de yine çözümü var. Aracı bir kurum tercih edebilirsiniz, bunun için ekstra bir ücret ödemelisiniz.

Kendinizin yapması oldukça kolay. Şimdi gelin hem neler yapabileceğinizi hemde tecrübelerimi sizlere anlatayım. Dünya Turu için Vizeler Nasıl Alınır?

Dünya Turu için Vizeler Nasıl Alınır?

Bunun cevabı için altın kural: Döneceğinizi ikna edeceğiniz belgeler sunmak. Her ülkenin bunları yapmasının ana amacı kendi ülkelerine kontrolsüz göçü önlemektir. Vizesiz ülkelere giderken dikkat edilmesi gereken şeyler yazısında da bahsettiğim gibi tüm bu tantana, gidip kalmayacağınıza emin olmaları için.

Bu konuya detaylı değindiğim, ve vizesiz ülkelere girerken elimizi kolumuzu sallayarak her zaman giremeyeceğimizi anlattım:

Vizesiz Ülkelere Giderken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dünya turu vizeler
Dünya Turu için Vizeler

Ben dünya turuna başlarken ilk almam gereken vize Avrupa vizesi idi. Yani Schengen vizesi. Peki Schengen vizesini nasıl aldım?

Schengen vizesi Nasıl Alınır?

Schengen vizesi tüm avrupa ülkelerine tek bir vizeyle girebileceğiniz vizenin adı. Kısaca tek bir vize sizi 36 ülkeye sokabiliyor. Herhangi bir avrupa ülkesinin konsolosluğuna “Schengen Vizesi” için başvuru yapabilirsiniz.

Bununla ilgili bir yanlış bilinen bilgi var. Aldığınız ülkeden giriş yapmalısınız diye. Aslında tamamen değil, ama eksik bilgi var. Şu şekilde aldığınız ülkeden giriş yapmalı yada vize aldığınız yerde en uzun süre kalmalısınız.

Bunun kontrolünü yapamadıkları için sorun yaşamayacaksınız 🙂 Seyahat planınızı anlatan detaylı belgelerinizin çıktısını aldıktan sonra hiç bir sorun yaşamayacaksınız.

Ben Schengen vizemi İtalya’dan almıştım. Siz dilediğiniz ülkeden alabilirsiniz tavsiyem ilk gideceğiniz ülkeden bu vizeyi almanız/başvurmanız yönünde olur yine de, ama böyle bir kural olmadığını da belirteyim.

Hollanda, Fransa, İtalya ve Almanya üst üste alışlarda uzun vize verdiğinden; Macaristan, Yunanistan, Norveç gibi ülkelere göre daha çok tercih edilebilir.

Schengen vizesinin fiyatı ben alırken 60 Euro idi. Yeni güncellemeyle 80 Euro oldu. Konsolosluklar artık çok fazla bireysel başvurulara olanak tanımıyor.

Anlaşmalı kurumları “VFS” yada “Idata” gibi kurumlar aracılığıyla vurduruyorlar. Bu da küçük bir miktar daha aracı kurum parası ödeyeceğinizi gösteriyor.

Bunlar da aracı kurum olmalarına rağmen konsolosluk gibi çalışıyorlar. Uğraşmak istemiyorsanız dediğim aracı kurumlar bunlar değil. Onlar buradan yapacağınız başvurularda size danışmanlık hizmeti veriyorlar.

Öğrenciler için Schengen Vizesi Belgeleri Nelerdir?

Belgeler kişiden kişiye farklılık gösterebildiği gibi ülkeden ülkeye de gösterebilmektedir. Ana hatlarıyla bazı belgeleri belirteyim:

1) Vize Başvuru Dilekçesi

Örneği ülkenin konsolosluğunun Resmi sitesinde oluyor. Eğer yoksa ana hatlarıyla şunları açıklayan bir dilekçe yazmalısınız:

  • Seyahat amacınızı belirten

  • Planlanan kalış ve ayrılış sürelerini belirten

  • Başınıza bir şey gelirse nasıl çözeceğinizi açıklayan
    (mesela öğrenciyim; ailem sponsorum ve bu konu da yardımcı olacaktır gibi)

Tüm detayları eksiksizce açıklamalısınız. Daha önce Schengen, Amerika, Kanada, İngiltere gibi vizeleriniz var ise bunlardan bahsedebilirsiniz. Ya da Almanya’da bunun şunun böyle olduğunu duydum bu heyecanı yaşamak istiyorum gibi cümleler kurabilirsiniz.
(Not: Genelde ülkeler İngilizce olarak istiyorlar. Bir çoğu bunu online olarak sunun bir hizmet koymaya başladı. Sizden çıktısını istiyor sadece.)

2) Vize Ücreti Dekontu

Bunun iki yolu oluyor. Vize başvurusunda nakit olarak ödeyebiliyorsunuz, yada online olarak doldurduğunuz form sonrası ödemeniz isteniyor. Online ödemelerde çıktısını dosyaya ekliyorsunuz.

3) Kimliğinizin Fotokopisi

Kimliğinizin fotokopisi gerekli. Kırtasiyeler yarım kağıtlara çekiyorlar, bunu kabul etmeyeceklerdir.

4) Schengen Vize Başvuru Formu

Kimisi elle istiyor, kimisi dijital ortamdan. Yine başvuracağınız ülke için dikkat ederek konsolosluk sitesinden doldurmalısınız.

5) Biyometrik Fotoğraf

Fotoğrafçıya vize için biyometrik fotoğraf olduğunu belirtirseniz yardımcı olacaktır. 2 adet, buna rağmen sizden yine de bir başvuru sırasında fotoğraf isteyeceklerdir.

6) Güncel Pasaportunuz
(Varsa; Eski pasaportunuz, pasaportlarınız)

Pasaportunuzun tüm işlenmiş sayfalarının fotokopisi, varsa eski pasaportunuzun işlenmiş sayfalarının fotokopileri; kimlik detayında belirttiğim gibi yarım sayfa olmamak üzere çekilmeli. Eski pasaportunuzu yanınızda getirmelisiniz, kaybolduysa belirtmelisiniz.

7) Uçak ve Konaklama Rezervasyonları

Uçuşunuzu ve konaklama rezervasyonlarının çıktılarını almalısınız. Yoksa booking, agoda yada hostelworld gibi siteler üzerinden ücretsiz rezervasyonlardan gösterebilirsiniz. Bir hostel de 3 günden fazla göstermemeye özen gösterin eğer göstermelik yapıyorsanız. Ya da atıyorum Berlin’de 10 gün kalmayın.

Ben genelde Agoda üstünden ücretsiz iptali olan bir yer seçiyorum; eğer kalacaksam zaten sorun olmuyor ve konaklama rezervasyonumu tamamlıyorum.

Airbnb’de kalacaksam, yada coachsurfing, arkadaşım gibi belgeleyemeyeceğim; belgelesem bile bana çok soru olarak geri dönecek bir konaklamam varsa bunlar bir kenarda dursun diyorum. Ücretsiz iptali olan bir yer seçiyorum ve rezervasyonumu yaptırıyorum.

Agoda

Agoda bu anlamda en hızlı sonuç veren ve son zamanlarda en iyi çalışan sistemlerden biri. Dikkat etmeniz gereken tek şey bazen ilk 5 gün ücretsiz iptal gibi detaylar olabiliyor; bu hatayı yapmamanız.

Bu işlemi HostelWorld üzerinden de yapabilirsiniz. Özellikle Agoda’da çok fazla otelin içinde kaybolursam; burayı da kullanıyorum. Dünyadaki gezginlerin destek platformu gibi bir yere dönüşmüş gibi. Yorumları faydalı olabiliyor.

HostelWorld

Yukarıda bahsettiğim gibi Airbnb ne diyorsanız, Airbnb yazıma bir göz atabilirsiniz:

Airbnb Nedir? Nasıl Kullanılır?

Ve de bir sonraki seyahatiniz için; eğer ilk kez deneyecekseniz 179 liralık indirim bırakıyorum:

179 Liralık Airbnb İndirimi

8) Seyahat Sigortası

En az 30.000 Euro’luk garantisi olan seyahat sağlık sigortası, 
(eğer ki konsolosluktan red kararı çıkarsa bu sigortayı iptal edebiliyorsunuz.)

9) Seyahat Masraflarınızı Karşılayabilecek Yeterlilikte Olduğunuzu Gösteren Belgeler

Üstünüze kayıtlı tapu, ruhsat gibi şeyler. Bankanıza ait hesap dökümü içinde en az 7.000 lira göstermelisiniz.

Bunu göstermelik yapabilirsiniz. Birinden borç alabilirsiniz; hesabınıza elden olmak üzere yatırıp evrakı alıp tekrar çekip borç aldığınız yere verebilirsiniz.

Ek Belgeler

Öğrenci iseniz öğrenci belgesi koymalısınız. Bazı ülkeler ıslak imzalı ve İngilizce istiyorlar, öğrenci işlerine bunu belirterek temin edebilirsiniz.

Sponsorunuzda sizinle aynı belgeleri sunmalıdır. Ayrıca mesleğinize göre ek belgeler isteyeceklerdir. Yada interrail yapacaksanız, interrail biletinizi koymalısınız:

Interrail hakkındaki 99 tavsiyem yazısına bakabilirsiniz. Belki bisikletle yapmayı düşünürsünüz o zamanda bisikletle interrail yazıma göz atmalısınız.

Belgeler genel olara bu şekilde. Benim otel rezervasyonu ve uçak biletim yoktu tabiki onları ücretsiz rezervasyon yapıp çıktılarını aldım sonra iptal etmiştim. Sizin varsa direk onları koyabilirsiniz. Ayrıca belgeleri alacağınız vizenin konsolosluğuna giderek tam olarak neye ihtiyacınız var öğrenebilirsiniz. Vizem 10 gün içinde onaylandı.

2 aydan fazla süren Fas ve Avrupa gezimden sonra Türkiye’den İran’a geçerken Hindistan Vizesi almaya karar verdim. Bu vizeyi bir gün içinde alabiliyorsunuz. Alması çok kolay bir vize. Gerekli evrakları tamamlayın yeter. Bir de blog yazarıyım, fotoğrafçıyım demeyin! Fazla vize ücreti ödersiniz. Ne şaşırtıcı detay dediğinizi duyar gibiyim bence de 🙂

Hindistan Vizesi Nasıl Alınır?

Hindistan elektronik vize veren ülkelerden biri olduğundan vize almak oldukça kolay. Buna rağmen vizenizi bastırmak için Konsolosluğa giderek parmak izi vermelisiniz. Hindistan’da sınırda vize almak mümkün değil o yüzden seyahatten 2 hafta önce Hindistan Konsolosluğu Resmi Sitesi üzerinden vize başvurusu yapmalısınız.

Yaklaşık 2 iş gününde sonuçlanıyor. Peki neden 2 hafta önce başvuru dedim? Gün gerekli durumlarda e-posta ile yada yanınızda getirmeniz için ek belge isteyebiliyorlar.

Konaklama belgeleri konusunda, yada konaklamanız konusunda agoda’yı kullanabilirsiniz. Asya bölgesi konusundaki konaklamalarda oldukça iyi ve hızlı sonuç veriyor:

Agoda ile Hindistan Konaklamalarına Göz At

Hindistan Vizesi Belgeleri Neler?

Online bir vize sistemi olduğu için öyle çok da bir belge sistemi yok.

1 yıl geçerli pasaport, banka hesap döküme (en az 3000 lira bakiyeli; 3 aylık), vize başvuru formu ve online başvuru formunun çıktısı gerekli. İsterlerse ek belge isteyebilirler, konaklama ve uçak bileti gibi.

Ben Hindistan vizemi de İstanbul Hindistan konsolosluğundan aldıktan sonra Otostopla İran’a doğru yola koyulduk. İran bizden vize istemiyor. Aylarca İran’da gezdikten sonra Sri Lanka’ya geçtik.

Sri Lanka Vizesi Nasıl Alınır?

Sri Lanka kapıda vize uygulayan bir ülke. Ülkeye varınca havaalanında vize ücretini verip vizenizi alıyorsunuz ve ülkeye giriş yapıyorsunuz o yüzden bu ülke için vizeyi dert etmenize gerek yok, oldukça kolay.

Online olarak da başvuru sitemi açıldı, başvuru yapıp online onay formunu yanınıza alıp sınırda sadece vizenizi bastırabilirsiniz.

Yanınızda her ihtimale karşı otel rezervasyonu ve dönüş uçak bileti olması işininizi kolaylaştırır. Ortalama 35 dolar vize ücreti var.

45 gün süren Hindistan macerasından sonra Endonezya’nın Bali adasına geçtim. Benim gittiğim zamanda vize istemiyordu yani pasaportuma sadece damga bastılar ve geçtim. Şuan (2020) kapıda vize istiyorlar. Bali ve Endonezya’yı ayrı düşünebilirsiniz çünkü Turizm’den gelir etmek adına Bali özerk bir yer ilan edilmiş gibi ama dış işlerinde hala Endonezya’ya bağlı olarak geçiyor.

Önemli: Burada kapı vizesini aşmamak çok önemli. Aştığınız gün başına yerel para cinsinden 25 dolar ödenemenizi istiyorlar.

Bundan sonra ki rotamda olan ülkeler Singapur, Malezya, Tayland. Bu ülkeler Türkiye’den vize istemiyor. Ama yinede ülkelere girerken bilmeniz gereken bazı şeyler var. Onlarıda uzun uzun bu yazımda anlattım.

Tayland gezimden sonra Kamboçya’ya geçtim. Kamboçya kapıda her gelene geçene vize veren bir ülke. Sınır kapısında 35 dolar vererek 1 aylık vize alabiliyorsunuz. Aşağıda ki yazımda Tayland’dan Kamboçya’ya nasıl geçtiğimi okuyabilirsiniz.

Kamboçya Vizesi Nasıl Alınır? 

2 türlü başvuru yapabilirsiniz. “Kapı vizesi” yada “e-vize” olarak yapabilirsiniz.

Konsolosluğun resimi sitesinden online formu doldurup ücretini ödedikten 3 gün sonra vizeniz mail yoluyla gelecektir. Çıktısını alarak sınırdan sorunsuzca geçebilirsiniz.

Kapı vizesi için giriş/çıkış formunu doldurup ücreti yatırdıktan sonra 5 dakika içinde vizeyi pasaportunuza işleyeceklerdir. 2 adet fotoğraf yanınızda bulundurmayı unutmayın 🙂

2 aylık Kamboçya maceramdan sonra sırası ile Hong Kong, Japonya ve Güney Kore’ye gittim. Bu ülkelerin hiç birisi bizden vize istemiyor.

Güney Kore gezimden Türkiye’ye kısa süreliğine döndüğümde ise ABD vizemi ve Küba vizemi aldım.

Amerika Vizesi Nasıl Alınır?

Amerika’dan Turist vizesi almak diğer ülkelere göre çok daha farklı. Adamlar senin getirdiğin evraklarla falan ilgilenmiyorlar. Senin kim olduğuna bakıyorlar daha çok. Zaten sen daha başvuru yaptığında 7 ceddinin belgeleri oluyor ellerinde. O yüzden ABD kişiye göre vize veriyor diyebilirim. Ama olurda özel bir durumunuz olur. Konferans için gidiyor olursunuz, Öğrenci olarak gidiyor olursunuz o zaman belgelerinizi sunarsınız.

Belgelere bakmıyorlar ama hazırlatıyorlar. Başvuru sırasında dilerseler sizden birkaç belgenizi isteyebilirler, yada üstün körü bakabilirler. O an vizeniz sonuçlanıyor, ya pasaportunuza basmaya geçiyorsunuz yada pasaportunuzu bırakıp randevu veriyorlar.

10 yıllık Amerika Vizemi Nasıl Aldım

Amerika Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Ben Türkiye’ye geldiğimde Si dergisinde fotoğrafçı olarak sigortalı çalışan olarak gözüküyordum. O yüzden derginin belgeleri ile kendi belgelerimi toparladım.

Amerika DS-160 Vize Başvuru Formu

Amerika Konsolosluğu’nun resmi internet sitesi üzerinden İngilizce olarak doldurmalısınız, kaydedip çıktısını almalı ve mülakat sürecinde yanınızda olmalıdır.

Biyometrik Fotoğraf

2 adet daha önceki herhangi bir vize işleminde kullanılmamış fotoğraf olmalı. Fotoğrafçıya Amerika Vizesi için olduğunu belirtin, o yardımcı olacaktır.

Nüfus cüzdanı fotokopisi

Kimlik fotokopisi arkalı önlü olarak çekilmelidir. Kırtasiyeler yarım kağıtlar üzerinden çekiyorlar vize için olduğunu tam bir a4 kağıdına çekmesini belirtmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca evliyseniz, evlilik cüzdanınında fotokopisini eklemelisiniz.

ABD uçak bileti rezervasyonu (ücretsiz yapılıyor)

Türk Hava Yolları üzerinden ücretsiz olarak yapılmaktadır. Rezervasyon çıktılarınızın mümkünse İngilizce örnekli halini çıkartarak listeye ekleyiniz.

Nüfus Kayıt Örneği & Banka Hesap Dökümü

E devlet yada nüfus müdürlüğü üzerinden alabilirsiniz. Banka hesap dökümünüz 1 hafta içinde alınmış olmalı ve içinde en az 10.000 lira gibi bir miktar bulundurmanızda fayda var.

Yukarıdaki Schengen Vizesi örneğinde anlattığım gibi yapabilirsiniz. Ama hareketli bir hesap olmalı, son gün para yatırılan ama hiç hesap hareketi yoksa sorun yaşatabilir.

Ek Evraklar

(İmza sirküleri, SGK belgesi, maaş bodrosu) belgeler öğrenci iseniz öğrenci belgesi ve sponsorunuza ait tüm belgelerin örneği olmalı.

Ben Blog yazarı ve fotoğrafçı olduğum için bunların belgeleri blogun ekran görüntüsü ve sosyal medya hesaplarımı gösteren belgeleri de yanıma almıştım.

Küba Vizesi Nasıl Alınır?

Bundan sonra rotamı Güney Amerika’ya çevirdim. Bu topraklarda neredeyse hiç bir ülke vize istemiyor. Sadece Orta Amerika’da Küba vize istiyor onu da zaten parasını veren herkes alıyor. Online vize uygulaması var. Yada konsolosluktan gün içinde alabileceğiniz türden oldukça kolay bir vize.

Güney Amerika Hazırlık
Güney Amerika Hazırlık – Küba Vizesi

Dünya turu için vize konusu çok merak edilmişti. Merak ettiğiniz vize konuları kaba taslak bu şekilde.

Yorumlar üzerinden merak ettiklerinizi sorabilirsiniz, ve gelmesini istediğiniz yazıları yazabilirsiniz. Seyahatle kalın efenim.

5 Responses

  1. Emre kardeşim seni bu aralar çok sıkı takip ediyorum. Kanalın ve bloğun gayet faydalı. Elimden geldiğince insanlara önermeye ve diğer platformlarda paylaşmaya çalışıyorum. Ve bana seyahate çıkmam için ilham veriyorsun. Bilet ve vize işlemleri için paramı biriktirir biriktirmez ve askerliğimi yaptıktan sonra başlamayı düşünüyorum. Umarım senin gibi şanslı olurum. Herşey yolunda gider (çünkü çok şanssızım) Teşekkürler. Başarılar sana.

  2. harika şeyler yapıyorsun gercekten imreniyorum insallah bende bir gün böyle olabılırım ve bır sorum var bazı videolarında birkaç uçuşun sponsorlu oldugunu ggordum bu nasıl oldu acıklayabılır mısın

  3. Seni ve videolarını beğenerek takip ediyorum. Doğal bir şekilde gezerek paylaşman tercih sebebim oldu. Tebrikler…

  4. Hindistan’dan Tayland’a geçerken Myanmar’ın üzerinden gitmemenin nedeni tehlikeli olması mı?

    1. Myanmar vize isteyen bir ülke diye biliyorum. He bir de kolay kolay vermediklerini duymuştum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Benzer Yazılarım

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır +17 Gerçek Yöntem 2023

Sırt Çantamda Neler Var? Tüm Ekipmanlarım + Fiyat/Performans

Araba İle Ege ve Akdeniz Turu Yapacaklara Tavsiyeler

emre durmuş

Emre Durmuş

6 yıl önce çıktığım dünya turunda şimdiye kadar 60’dan fazla ülkede bulundum. Elimden geldiği kadar youtube kanalım ve seyahat blogumda en iyi tavsiyelerimi ve yol günlüklerimi paylaşıyorum.