Gönüllü İşler Yaparak Dünyayı Parasız Gezebileceğinizi Biliyor Muydunuz? 

Gönüllü işler konusunda ilk başlama hikayem, gittiğim yerlerde yaptığım ve birazdan size anlatacağım şeyin ilkel versiyonuydu. Gittiğim yerlerde “Size çalışarak yardım edeyim, karşılığında beslenme ve konaklama konusunda yardımcı olabilir misiniz?” diyordum. Bu denemelerim sonucunda öğrendim ki: “girişimciler buralara el atmış, ve bu aradaki köprü görevini geliştirecek uygulamaları geliştirmişler.

Bunlar sizin yeteneklerinize göre şeyler de olabilir, oldukça temel şeylerde. O kadar çok çeşitli iş var ki yazmaya kalksam liste uzar gider. Ne ararsanız var, öyle düşünebilirsiniz. Yazının sonuna kadar çok fazla detayla, size bir şeyler katabileceğini düşünüyorum.

Gönüllü çalışmak “ne demek”, “bana ne kazandırdı?”, “ne gibi işler mevcut”, “nasıl başvurabilirsiniz” gibi soruları cevaplamaya çalıştım. Bunun dışında merak ettikleriniz olursa yorumlara bırakabilirsiniz. Ayrıca tecrübelerinizi de 🙂 Gelin başlayalım.

Gönüllü Çalışmak Ne Demek?

Gönüllü çalışmak dendiğinde aklınızda ne beliriyor bilmiyorum. Aklınızda canlanan çalışıp çalışıp karşılığında hiç para almamak gibi bir şeyse böyle bir şey değil. Nasıl yani?

Evet yani para kazanmak için bir adım atmak değil ama bunu yapmak maddi anlamda size bir şeyler kazandırıyor. Her gönüllünün de beslenme, barınma ve küçük de bir miktar paraya ihtiyacı vardır. Kar amacı yok desek daha doğru bir tanım olabilir.

Gönüllü Çalışmak Bana Ne Kazandırdı?

Bir miktar bütçem vardı. Bunu korumak oldukça önemli, çünkü bir dünya turundayım ve bir sonraki adımı atmak için uçak biletine ihtiyacım var. Gönüllü işler, öncelikle bana barınma, beslenme gibi bir şeyler sağlayarak bütçemi korumamı sağladı. Ayrıca kazandırdığı bir miktar para ise, uçak biletinin fiyatı için gerekli olan parayı toplamamı sağladı.

İşte bu şekilde “Ucuza Uçak Bileti Nasıl Alınır?” yazısının temelleri atıldı. Para eksiğin olduğunu düşünürken, bir bakmışsın aslında o bileti aslında yakalamışsın 🙂

Maddi kısmı bir yere atmak istiyorum, bundan başladım çünkü en merak edilen kısmı bu diye düşünüyorum. Bunun dışında asıl beni heyecanlandıran kısmı ise bir yerde oldukça uzun süre kalma fırsatı sağlamasaydı. Bu gezdiğim yerin kültürünü tanıma fırsatı sunuyordu.

Şimdi söyleyeceğime ne kadar katılıyorsunuz bilmiyorum. Bazen aynı yerden defalarca geçmene rağmen, hep “aa burası gözümden kaçmış.” dediğiniz çok oluyordur diye düşünüyorum. En azından benim başıma sürekli geliyor. Gönüllü çalışmak bu yerden tekrar tekrar geçmeni sağlaması sebebiyle, bir yeri gezmekten ötesini yaşatıyor.

Burada bir önemli detay ise daha önce deneyimlemediğim bir çok şeyi denedim, öğrendim. Çok şey öğrendim ve bana da çok şey kattığını düşünüyorum.

Sırt çantalı çıkılan yolculukta, bir yerde 1 ay kalıp, konaklama ve beslenme sorununu ortadan kaldırma hissi oldukça özel. O zamanlardan yazdığım bir yazıyı paylaşıyorum:

Şuanda Tayland – Ko Phangan Ada’sında bir Hostelde gönüllü olarak çalışıyorum. Bugün tam 17 gün oldu günde 2-3 saat çalışıyorum ve bu çalışmanın karşılığında kalacak yer, yemek, hostelin barından ücretsiz içecek alıyorum. Gönüllü işlerin çalışma saatleri genellikle bu şekilde olur.

Gönüllü Çalışarak Nasıl gezilir? Gönüllü çalışmak için hangi siteler en kullanışlı?  

Dünyanın bir çok yerinde “otostop ile seyahat” eden birçok kişi olduğu gibi bir çok kişi de seyahatlerinde gönüllü işleri kullanıyorlar. İş sayısı ve çalışan sayısı azımsanmayacak kadar var.

Helpx Nedir? Workaway nedir?

Bu konuda bir şeyler yazmak istedim. Şimdiye kadar yapmadığım bir çok şeyi burada deneyimlendim, bir sürü insanın hayatına dokundum, yaşam tarzlarını öğrendim, kültürlerini öğrendim daha sonra burada yaşadıklarımı ayrıca uzun uzun anlatmak istiyorum.

Workaway, günlük birkaç saat karşılığında size konaklama, beslenme sağlayan bir gönüllü çalışma hizmeti. Son zamanlarda küçük de olsa bir maddi ödeme yapıyorlar. Çok çok küçük 🙂

Gönüllü çalışma programı dışında bunu kültürel etkileşim programı olarak adlandırabileceğimiz gibi, yabancı dilinizi de geliştirip ve de pratik yapmanızı sağlıyor.

Dünyanın çok fazla ülkesinde var ve 10 milyonun üstünde üyesi vardı.

Workaway Nasıl Çalışıyor?

Gittiğiniz yada gideceğiniz ülkede bu gönüllü çalışma için bir ev sahibi bulmanız gerekiyor. Oldukça fazla seçenek oluyor maksimum 5 saat minimumsa 2-3 saat çalışmanız bekleniyor.

Karşılığında ise kahvaltı yada 3 öğün yemek. Ayrıca konaklama ve işiniz uzaksa ulaşım masrafınızı karşılıyorlar. Ayrıca bazen çok çok çok az da para.

Workaway sisteminde ev sahipleri “host” ve gönüllüler “volunteer” olarak isimlendirilmiş. Burada şöyle bir detayı sizinle paylaşmak istiyorum. Bu sistem Türkiye’de de işliyor ve genellikle işler Ege ve Akdeniz Bölgesinde kümelenmiş oluyor.

Dünyanın bir ucunda denemeden “şuracıkta bir simülasyonu olsa çok iyi olurdu” diyorsanız böyle bir şey de yapabilirsiniz. Ben bunu Türkiye’de deneyimlemedim, fikir olması açısından buraya bırakıyorum.

Galiba tarımsal ağırlıklı işler yoğunlukta oluyormuş. Köyceğiz’de bu konuda liderliği çekiyor. Belki dil pratiği açısından da iyi olabilir. Dediğim gibi ben deneyimlemediğim için çok detaylı bir şeyler söyleyemiyorum. Deneyen var ve buraları okuyorsa yorumlara bekliyorum.

Başka Ne Gibi Siteleri Kullanabilirsiniz?

Workaway ve Helpx bu konuda öncü olsalar da alternatif olarak aynı hizmeri ve benzerlerini sunan sitelerde var. Bunlar:

Volunteers Base, Worlspackers, Hippohelp, Backdoorjobs, Housecarrers, Worldwidehelpers, Avrupa Gönüllülük Programları gibi pek çok seçenek mevcut.

Peki bu tarz işler nasıl bulunur?

Bunun için Helpx.net ve workaway.com siteleri dünya genelinde en ünlü olanları. Bu sitelere üye olup Gönüllü olarak çalışabileceğiniz birbirinden farklı işler bulabilirsiniz. Siteye üye olmak ücretsiz ama detayları görmek için 30 dolar ücret ödemenizi istiyor ve bunun karşılığında 2 yıl premium üyelik veriyor. İş ilanı veren yerin adresi, telefonu, harita üzerinde tam olarak nerede olduğu gibi ayrıntıları ödemeyi yaptıktan sonra görebiliyorsunuz. Gönüllü olarak çalışabileceğiniz ileri Ödeme yapmadan da  bulabilirsiniz. İlan veren iş yerinin adını ve yerini Google’da aratıp iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Ben bu çalıştığım yeri sorarak bulmuştum. Bir çok yer gönüllü çalışacak insan arıyor ve bazen sadece sormanız yeterli oluyor.

Workaway için şöyle bir detay var. Ücreti 32 euro fakat 2 kişiyseniz toplam ücret 42 euro oluyor. Benden söylemesi, 10 euro’ya uçak bileti alabilir yada bir gün boyunca karnınızı doyurup gün sonunda keyifle bir şeyler içerken bu yazıyı hatırlayabilirsiniz. Tamam bu yazıyı hatırlamasanızda, keyifle bir şeyler içme kısmına kadar mümkün 🙂

Hangi tür gönüllü işler oluyor? 

Aklınıza gelebilecek her şey için yardım arayan insanları burada bulabilirsiniz. Yeteneğiniz olan her hangi bir konuda da yardım edebilirsiniz. Gönüllü olarak İngilizce öğretmenliği yapabilirsiniz. Evinin bahçesine köpek kulübesi yapmak isteyende olabilir, bahçede domates üzüm toplamak için yardım arayanda olabilir. Hostel‘de, restoranlarda, barda da çalışabilirsiniz. Evinin duvarını boyatmak isteyende olabilir. Özellikle tatil bölgesi olan yerlerde işle birlikte size tatil yapma fırsatı sunarlar. O gün aldığım not aynen şu şekilde “Tayland’da şuan’da 113 tane ilan bulunmakta.” – 9 Nisan 2016’da yaklaşık 4 yıl önce. Zaman hızlı geçiyor 🙂

gönüllü işler
*

Unutmadan siz gönüllüsünüz ve kimse sizi bir şey yapmak için zorlamıyor bu yüzden yapılan her şey iyi iletişim altında ve saygıyla yapılıyor. Karşınızdaki kişi size bu konu da olduğunca saygı gösteriyor, sizden de bunu bekliyor. Bu iş performansından daha önemli diye düşünüyorum.

Gönüllü Olarak Çalışabilmek İçin İyi Derecek İngilizce Bilmek Gerekir Mi?

Hayır. Bazı temel şeyleri bilip olanı biteni anlayacak kadar bilseniz yeter. Sizin gibi gönüllü olarak çalışan bir sürü insan olacaktır bunu İngilizce pratik yapma imkanı olarak da düşünebilirsiniz.

Bu konu da bunu avantaja çevirebilirsiniz. Bekli İngilizce konusunda sorun yaşamasanız da diyelim Arjantin’de 4 haftalık bir gönüllü çalıştınız. Bu size İspanyolca geliştirme kısmına kadar uzanabilir. Gezdiğiniz ülkenin yerel dilini biraz öğrenmek, size sundukları konusunda farklı bit yöne evriliyor.

Dünyayı Parasız yada çok az bütçeyle gezmek mümkün. Ulaşımdan, Konaklamaya, Yeme içmeden, Müzelere kadar. Umarım hayali dünyayı gezmek olupta tek engeli para olanlara yardımcı olur. Bol şans!

4 Responses

  1. Merhaba kardeşim bende senin gibi dünyayı dolaşmak istiyorum ama ne param var nede senin gibi bir tahsilim var ortaokul mezunu biri ne yapabilir ki sana şu hayatta tek bir hayalim vardi dünyayı dolaşmak ama herşeyin başı para olunca ve yaşımda baya ilerledi 36 yaşına geldim umutlarım da hayallerimde çöpe gidiyor sen söyle şimdi ne yapabilirim tek bildiğim şoförlük ve çobanlık parasızlıktan memleketimi terkettim Hatay gözümde tütüyor

  2. İdollerrimden birisin,Seneye Bende Otostopla Dünya Turuna Çıkacam Geçen Yaz Ege Turu Yapmıştım,Mart’a Kadar İşte Çalışıp Biraz Birikim Yaptıktan Sonra Kendimi Atıcağım Yollara…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Benzer Yazılarım

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır +17 Gerçek Yöntem 2023

Sırt Çantamda Neler Var? Tüm Ekipmanlarım + Fiyat/Performans

Araba İle Ege ve Akdeniz Turu Yapacaklara Tavsiyeler

emre durmuş

Emre Durmuş

6 yıl önce çıktığım dünya turunda şimdiye kadar 60’dan fazla ülkede bulundum. Elimden geldiği kadar youtube kanalım ve seyahat blogumda en iyi tavsiyelerimi ve yol günlüklerimi paylaşıyorum.