Otostop Nedir? Otostop Çekme Sanatı

Otostop çekmek uzun süredir devam eden Dünya turumun büyük bir bölümünü kaplıyor. Bu yolda “otostop gerçekten nedir?” “Nasıl çekilir?” ve de otostop konusunda yolda öğrendiğim bazı şeyleri sizinle de paylaşmak istiyorum.

Otostop demişken bir çok insanı ve beni oldukça heyecanlandıran bir kelime. Dünyanın bir çok yerinde insanlar otostopçulara saygı gösteriyor ve onlara yardım etmekten keyif alıyorlar. Arabaya bindiğimde gülerek karşılayan, yemek ısmarlayan, kahve molasında uzunca sohbet etmek isteyen insanlardan; aynı dili konuşmadığımız(Hola amigo!Gracias!) ama iletişim kurmaktan keyif aldığımız bir çok insanla tanıştım.

Kimi zamansa tüm yol boyunca somurtan. Tüm çabalarıma rağmen gülümsemeyen, sonunda beni de somurtturan ama samimi hissettiren. Tüm yol boyunca somurtarak devam eden iletişimimiz, bazen kelimelerden daha farklı hissettirdi, daha fazla şey anlattı.

Tüm yolculuklar ise bana çok şey öğretti. Her otostop yolculuğu benim için oldukça özel. Her otostop yazılarımın, videolarımın anısı bende oldukça derin. Manevi değerleri benim için her zaman yüksek.

Otostop Nedir?

Dünyanın her hangi yol olan bir yerinde, sadece baş parmağını kaldırarak ücretsiz seyahat edebileceğin bir ulaşım kültürdür. Zaten aynı istikamete gitmekte olan araç kullanıldığı için ekolojik ve insanlar bunu yardım etmek amaçlı yaptığı için de ekonomik bir ulaşım yoludur.

otostop işareti
Otostopçunun Yol Rehberi

Yolculuk Ettiğim En İlginç Araç

Otostop, “motorlu taşıtları ile seyahat eden insanları seyahat ettikleri istikamet üzerinde durdurup, gidecekleri yönün sorulması suretiyle yapılan ücretsiz bir seyahat biçimidir.” olarak tanımlamış sözlük. Bunu neden söyledim?

Buradaki motorlu taşıtları kelimesini ilk okuduğumda araba, tır, pikap, traktör falan aklıma gelmişti. Fakat buna kepçe dahil olacak deseler inanmazdım. Evet, evet yanlış okumadınız. Bildiğiniz iş makinesi olan kepçe ile Kemer’de 4 kilometre yol gittim. Buradaki en sevdiğim detay ise şu: “Bir kepçenin, kepçesinde 4 kilometre gittim.” 🙂

Emre durmuş Hasan bedir ezgi küçük
2015 Yılının en iyi otostopu, kemerde bir kepçenin kepçesinde 4 km yol kat etmiştik.

Otostop Çekmek Güvenli Mi?

Otostop çekmek/yapmak konusunda insanların aklında hep bir soru işareti takıldı. Güvenli mi? Ne kadar güvenli?

Otostop ile dünyayı gezenlerin olduğu gerçeği burada size hatırlatmak istiyorum. Dünyanın her yerinden insanlar, dünyanın her yerine otostop ile ulaşım sağlıyor. Her kültürde az yada çok kendine bir yer edinebilmiş.

Otostop çekmek için bazı noktalara dikkat ettikten ve bunu amacına uygun bir şekilde yaptıktan sonra gerçekten de güvenli bir ulaşım aracıdır.

Peki nelere dikkat etmek gerekir:

Bunun bir kuralı yoktur. Bunu takla atarak yapabilirsiniz, yada amuda kalkarak. Baş parmağını kaldırıp “Rica” ettiğin sürece insanlar sizi görecek ve alacaktır. Ama eğer bazı noktalara dikkat ederseniz bunu daha kolay yapabilirsiz.

parasız dünya turu
Karton önemli 🙂

Otostop Tavsiyeleri Birinci Sezon

  1. Araçların yavaşladığı bir kavşakta beklemek, onların sizi görmesini kolaylaştırır ve daha kolay dururlar. Özellikle durabilmeleri için onlarında yerleri olmasını ihmal etmeyin.

  2. Otostopta görünüş, sizin şöför ile olan 2 saniyelik etkileşiminde tek iletişim yoludur. Temiz kıyafet, Sırt çantası, kamera, renkli aksesuarlar şöföre güven verir.

  3. Yanınızda her zaman kalem taşıyın. Bununla yolda bulduğunuz herhangi bir kartona gideceğiniz şehrin adını yazabilirsiniz. Böylece şöför ile daha iyi bir iletişim sağlamış olursunuz.

  4. Otostopta ki en önemli şey “Enerji” dir. O iki saniyelik göz temasında bunu karşı tarafa geçirmelisiniz. Ne olursa olsun enerjinizi korumalısınız. Bunu yaparken zevk almalısınız. Bazen 5 saat de bekleyebilirsiniz bazen 1 dakika. Bunu kabul etmelisiniz. Otostop özgürlüktür.

  5. Sabah erken otostopa başlamak her zaman daha iyidir.

  6. Bindiğiniz araç şöförü sarhoşsa uygun bir dille inmek istediğinizi söyleyin gerekirse yalan söyleyin.

  7. Eğer tek otostop çekiyorsanız bileceğiniz araçta 2 den fazla erkek olması dikkat etmenizi gerekir. Eğer güveni hissettiyseniz binin. Hisler önemli.

  8. Otostopta her türden insanla karşılaşabilirsiniz. Bir mafyada sizi aracına alabilir, din kültürü hocasına, çiftçi Ahmet amcada, doktor Murat abide. O yüzden buna açık olun dini, siyasi ve etnik köken ile ilgili tartışmalara girmekten kaçının. Yurtdışında içinde aynı şeyler geçerli.

Eğer sizi rahatsız eden bir şöför ile karşılaşırsanız panik yapmadan aklınızı kullanmayı deneyin.  Başta suyuna gidiyor gibi yapıp sonra ilk fırsatta kaçabilirsiniz. Unutmayın sizin şöförlerden korktuğunuz kadar onlarda otostopçulardan korkuyor. O yüzden iyi hissettiğiniz insanların yanında onlara güven verin.



Otostop Tavsileri İkinci Sezon

  • Yanınızda her zaman 4 mevsimi yaşayacak malzeme olmalı. Ne zaman yağmur yağacak, ne zaman güneş yakacak bilemezsiniz.

  • Araç durduğunda binmeme hakkınız olduğunu unutmayın. Bir arkadaşınızı bekliyor olabilirsiniz, yada otobüs bekliyor olabilirsiniz. Zorunda hissetmeyin.

  • Bol bol şarkı söyleyin bu enerjinizi yüksek tutar.

  • Yanınızda bir iki öğün yetecek kadar yemek olması size güven verir. Bir sandviç bir su idealdir.

Otostop için Konaklama Tavsiyelerim

Otostop öncesi ve sonrası dinlenmek oldukça önemli. Bunun için ücretsiz konaklama sağlayan coachsurfing ilk olarak kullanabileceğiniz uygulamalardan biri.

Bunun dışında mevsimle doğru orantılı hamağınızı yada çadırınızı bir yere atıp bir çok yerde kalabilirsiniz. Özellikle güney şeridindeyseniz 🙂

Onun dışında iyi bir otostop deneyimi için öncesinde dinlenmiş olmak şart. Sonrasında ise iyi bir duş da oldukça iyi gidecek, “vay be, iyi gündü” dedirtecektir.

Bunun için Agoda ve HostelWorld üzerinden kendinize konaklayacak bir yerler bakabilirsiniz. Bazen çok uygun fiyata; çok iyi yerler olabileceğini unutmayın.

Agoda

Otelden hostele kadar; bir çok konaklama bulabileceğiniz bir uygulama. Ben genelde bir yer bakıyorsam ilk tercih olarak Agoda kullanıyorum.

HostelWorld

Konaklama için gezginlerin en çok kullandığı platformlardan biri e HostelWorld. Gezgin dayanışma yeri gibi olduğundan yorumlar bazen rehber gibi olabiliyor.

Gözden Kaçmaması Gerekenler

  • Otostop çekerken uygun bir nokta bulana kadar yürümelisiniz ve yürürken de deneyebilirsiniz. Bulduğunuzda ise beklemelisiniz. Eğer sürekli yolda yürüyerek otostop çekerseniz bu enerjinizin düşmesine neden olur. Enerji önemli demiştik.
  • Eğer bir şoför sizi aracına aldıysa size yardım etmek istemiştir. O yüzden konuşma üslubunuz ve saygınızı hiç bir zaman yitirmeyin.

  • Gece otostop çekecekseniz, ışığın olduğu bir yer bulmaya çalışın. (Sokak lambası yanı)Ayrıca gece otostop çekerken üzerinizde fosforlu bir şey olması gece görünmenizi sağlar. Eğer onu da bulamadınız, en güvenli şekilde araç bulabileceğiniz yerler petrol istasyonlarıdır. Burada zaten durmuş araçların şoförleriyle yüzyüze konuşma fırsatı yakalarsınız.

  • Asla karamsarlığa kapılmayın. Şimdiye kadar yolda kaldığım bir yer olmadı. Çok yorgun hissederseniz. Yakınlardaki bir cami mescid’ine gidebilir, Couchsurfing kullanarak insanlardan yardım isteyebilirsiniz.

  • Kadın başınıza otostop çekiyorsanız bu dediklerimi bir tık daha arttırıp uygulamada fayda var.


Son bir şey daha. Boşverin tüm bunları yola çıkın o zaten size öğretecektir.


Bugüne Kadar Otostopla Neler Yaptım?

Şimdiye kadar Türkiye’nin 70 şehrini otostopla gezdim. Ayrıca Fas, Hollanda, Sırbistan, Karadağ, Danimarka, Bosna Hersek, Romanya, Makedonya, Rusya, Gürcistan, İran, Sri Lanka, Hindistan, Endonezya, Singapur, Malezya ve Tayland‘da otostopla seyahat ettim.

Meksikalı Adam
Meksikalı Adam ve Arabası

  • Çölde “hayatta kalma challenge” yaşadım. Şili’nin Kuzeyinden Arjantinin Kuzeyine otostop ile gitmeye çalışırken başıma gelenleri uzun süre unutmayacağım.
  • Tehlikeli ülke Breziya’da 1700 km otostopla yol gittim.
    Bunun 2. günününde normalden biraz farklı bir kamp yaptım.
  • Dünyanın en güzel plajlarından biri olan Varadero Plajına otostopla gidip, tüm gün deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadını çıkardım.
  • Çöldeki otostop maceram safari yaparak sonlandı.



Otostop Maceralarım

Japonya’nın en uzak havaalanı olan Narita Airport‘a ilk adımımı attığımda “Japonya’dayım Ulan! Sessiz çığlıkları atıyordum.” Bu sessiz çığlıklarımdan sonra otomatik tuvaletleri merak edip koşmam, yolda gördüğüm kadın kamyon şöförleri ve oyuncak hikayesi filmindeki arabalar gibi arabalar. Tüm bunlar “Japonya’dan Eve Otostopla Gittim” yolgünlüğü hikayemin başlangıcıydı…

Tayland’ta otostop çekmek diğer Asya ülkelerinde olduğu gibi oldukça kolay. İzlediğim rota:


Malezya – Tayland sınır kapısı, Hat tai , Krabi, Phi phi, Phuket, Surat Thani, Koh Phangan, Surat Thani, Bangkok, Trat ve Kamboçya sınır kapısı.

otostop çekmek
Otostopla ilgili öğrendiğin şeylerden biri: Bazen 3 dakika Bazen 5 Saat.
Otostop Özgürlüktür!

Gece yarısı polis benim için otostop bile çekmişti. “Tayland Otostop Günlükleri” kısmında hikayenin devamını bulabilirsiniz.

Endonezya bir başkaydı benim için. Yol boyunca kim arabasına aldıysa yemek ısmarlamak istedi. Hatta bir kadın motoruyla yanımda geçti aynı yöne gitmiyoruz diye üzüldü ve otobüs durdurup beni onla göndermeye çalıştı. Çok ısrar etsemde engel olamadım ve otobüsün parasını ödedi beni 2 saatlik bir yola bu şekilde gönderdi. Bunu gibi bir sürü hikayesi olan bir ülke burası.

Bu güzel insanlarla hikayelerim oldukça özel hissettirdi. Okumak isterseniz: “Endonezya’da Otostop Çekmek ve Tavsiyelerim


Dünya’da Farklı Dillerde Otostop Diyebilmek

  • Hitchhiking (ingilizce)
  • Trampen (almanca)
  • автостоп (bulgarca)
  • 搭便車 (çince)
  • auto-stop (fransızca)
  • autóstoppal (macarca)
  • haiker (norveçce)

Dünyanın her yerinde farklı harflerin ifade ettiği, ama aynı duyguların altında buluşturan özgürlük hissi.

Küba’dan başlayan yolculuk: Varadero Plajı

Otostopla birbirinden güzel yerlere gittim, birbirinden güzel anılar biriktirdim. Çok şey öğrendim.

Bir otostopçunun yolgünlükleri, umarım içinizdeki seyahat tutkusunu harekete geçirebilmiştir.

Wanderlust Türkiye’de anılarınızı hatıralarınızı okumak dileklerimle…

Unutamadığınız bir otostop anınız varsa yorumlara bekliyorum. Ayrıca yine sorularınızı da yorumlara bırakabilirsiniz. Elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.

Rastgele!

8 Responses

  1. meraba emre
    ben yaklasik 3,4 gundur sabah aksam senin videolarini izliyorum, benim icin ne kadar ilham kaynagi ve eni ne kadar cesaretlendirdigini anlatamm,ben hala aeyahate cikmadim,ama yakin bir tarihte turkiyeyi gezmeyi planliyorum,butun tavsiyelerini,yazdiklarini tek tek,kelime kelimesine okudum,ogrendim,not aldim.
    bir backpacker oldugum zaman,senin emegin oldugunu bilmeni isterim.
    kiz basina zorlanacagimi biliyorum ama sen bana o cesareti verdin.simdilik ilk deneyimim icin para kazanmayi ve biriktirmeye calisiyorum.
    kisacasi iyiki youtube da aniden hindistan videona rastgeldim.iyiki seninle birazcik da olsa tanismisim.cok tesekkur ederim.
    belki birgun bir yerde denk geliriz… 🙂

  2. Açıkçası, otostop çekmek hem eğlenceli hem de riskli. Bir daha düşünün derim ben. Ekonomik falan da diyor olabilirsiniz, o zaman ince eleyip dokumak lazım.

  3. Selam 1-2 seyahat blogu sitesi yakip ediyorum ..bugün bir haber sitesinde gördüm siteni .. çok severim seyahat gezileri yazılarını..:) gitmesek de görmesek te gitmiş kadar oluruz.. teşekkürlerr.. takipteyim bundan sonraa:))

  4. Gençler otostop yaparak seyahatlerini daha ekonomik hale getirebilirler. Otostop çekmek sanıldığının aksine tehlikeli değil. Kuralları ne güzel anlatmışsın yukarıda. Seyahatlerimde ben de zaman zman yapıyorum.

      1. Ara ara youtube videolarınıza denk geliyorum. 🙂 En son Türkiye’de çektiğiniz videolara göz atmıştım. Keyifle izliyoruz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Benzer Yazılarım

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır +17 Gerçek Yöntem 2023

Sırt Çantamda Neler Var? Tüm Ekipmanlarım + Fiyat/Performans

Araba İle Ege ve Akdeniz Turu Yapacaklara Tavsiyeler

emre durmuş

Emre Durmuş

6 yıl önce çıktığım dünya turunda şimdiye kadar 60’dan fazla ülkede bulundum. Elimden geldiği kadar youtube kanalım ve seyahat blogumda en iyi tavsiyelerimi ve yol günlüklerimi paylaşıyorum.