Kapadokya Hakkında Her Şey! (Kamp, Ulaşım ve Tavsiyeler)

Kapadokya, Anadolu topraklarında turizmin hızla atan kalbidir. Fantastik masallardan çıkıp gelmiş manzaralar eşliğinde bir Kapadokya gezisi planlamanın zamanı geldi. Nevşehir’in Türkiye’nin en mistik şehri olmasını sağlayan, eşsiz bir tarihi mirasa sahip.

Anadolu topraklarını keşfetmek isteyip de Peri Bacalarını ve Kapadokya’nın diğer eşsiz güzelliklerini es geçmeniz zaten mümkün değil. Peki Kapadokya’yı en verimli şekilde nasıl gezebilirsiniz? Hep birlikte bu tarihi güzelliklere doğru bir Kapadokya turu ile dalalım.

kapadokya göreme


Bu bölge için en çok işine yaracak olan yardımcı bilgiler


Kapadokya Nerede?

Kapadokya, birkaç İç Anadolu şehrinin kesişim noktası olarak biliniyor. Her ne kadar sürekli olarak Nevşehir ile anılsa da, Aksaray, Niğde, Kırşehir ve Kayseri’de de dağılımı bulunuyor. Orta Anadolu’nun en popüler, en çok turist çeken ve tabii kupkuru toprağıyla, havasıyla ünlü bölgesi.

Kapadokya’ya Ne Zaman Gidilir? Hangi Ayda Gidilir? Hangi Mevsimde Gidilir?

Tam olarak şu tarihlerde gidin demek gibi bir söylemi doğru bulmuyorum. Gelin size 4 mevsim Kapadokya’yı anlatayım. Size uygun tarihleri siz belirlebilirsiniz.

Kapadokya Gezi Rehberi
Kapadokya Gezi Rehberi

Kapadokya Turları

Kapadokya Yaz Turu

Kapadokya hava durumu oldukça keskin özelliklere sahip. İç Anadolu’nun diğer şehirleri gibi Kapadokya da yazları aşırı sıcak bir havaya sahip. Belki de sıcak denizlere giden şehirlerde kullandığınızdan daha fazla güneş kremi ihtiyacınız olabilir.

Ama Kapadokya’ya yaz aylarında inanılmaz bir turist akını oluyor. Yaz aylarında Kapadokya’nın doğal tarihi zenginlikleri eşliğinde güneşin batışını izlemenin verdiği zevk bambaşka.

Kapadokya İlkbahar & Kapadokya Sonbahar Turu

Hem çok sıcak olmayan hem de çok kalabalık olmayan bir Kapadokya turu yapmak istiyorsanız, bahar aylarında bu topraklara gelmelisiniz. Adeta Türkiye’den çıkmışsınız da ütopik bir yere adım atmışsınız gibi izlenim veren Kapadokya, bahar aylarında farklı etkinliklere de kucak açıyor.

Mesela her yıl Mayıs ayı civarında düzenlenen Cappadox Kapadokya festivali var. Müzik, dans, gezi, yoga, çağdaş sanat ve gastronomiyi birleştiren bu festivalin tarihlerini takip ederek bir ziyaret gerçekleştirebilirsiniz.

Kapadokya Kış Turu

Soğuk, çok soğuk! İç Anadolu’da kış aylarında gezmek gerçekten çok zorlayıcı. Kapadokya’da da aynı şekilde yağmur, kar ve bunlara bağlı olarak buzlanma görülebiliyor. Ama illa ki Kapadokya’yı bembeyaz kar altında göreceğim diyorsanız, en azından en iyi botlarınızla gidin ki düşüp bir tarafınızı kırmayın.

Kapadokya Ulaşım Nasıl Yapılabilir?

Kapadokya ulaşım konusunda fazlasıyla kolay bir bölge. Çünkü Türkiye’nin yurt içinden ve yurt dışından turist çekmesi için çok önemli bir yer. Bu durumda Kapadokya’nın çevresine en kolay ulaşım seçenekleri yapılmış.

Kapadokya Gezi Rehberi
Kapadokya Gezi Rehberi

Kapadokya Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Kapadokya’ya gidebilmek için her şehirden Nevşehir otobüslerini kullanabilirsiniz. Nevşehir’de yalnızca 1 otogar bulunuyor ve siz de doğal olarak oraya varacaksınız. Kapadokya’ya gitmek için kullanacağınız Adnan Menderes Otobüs Terminali, Nevşehir’in merkezinde bulunuyor.

İstanbul’dan otobüsle ulaşım yaklaşık olarak 752 kilometre ve 10 saat sürüyor. Ankara’dan ise 4 ya da 4 buçuk saat içerisinde Nevşehir’de olabiliyorsunuz. Ama tabii doğrudan Nevşehir’e gelmenize de gerek yok. Yakınındaki şehirler olan Niğde, Kırşehir Aksaray ya da Kayseri’ye gelip tur satın alabilirsiniz. Böylece ulaşım konusunda düşünecek hiçbir şeyiniz kalmaz.

Kapadokya Uçak ile Ulaşım Nasıl Yapılır?

Kapadokya’ya uçak ile ulaşım sağlamak istiyorsanız, -ki bu durum zamandan inanılmaz tasarruf ettirecektir- biletinizi iki farklı havaalanından alma seçeneğiniz var. İlki tabii ki Nevşehir Havaalanı. İkincisi ise Kayseri Havaalanı. Açıkçası Kayseri Havaalanı çok uzak. Yaklaşık olarak 100 kilometre uzaklıktaki bu havaalanını ancak zorunluluktan dolayı tercih edebilirsiniz.

Nevşehir Kapadokya Havaalanı ise 26 kilometre uzaklıkta ve Nevşehir’in Gülşehir ilçesinde bulunuyor. Buradan Kapadokya’ya doğrudan belediye otobüsleri de var. Ama diğer şehirlerdeki gibi Havaş ile ulaşım sağlayamıyorsunuz. Havaş yerine İpek Tur isimli ulaşım firmasını kullanmalısınız. Bununla da şehir merkezine inebiliyor ve merkezden otobüsleri kullanabiliyorsunuz.

Benim en çok kullandığım arama motoru: Kiwi 

Bunun temel 2 sebebi var. Birincisi tüm havayollarının uçuş fiyatlarını kıyaslayabiliyor iken diğeri harita üzerinden alternatifleri görebilmem. Mesela böylelikle Ankara’dan ayrı, İstanbul’dan ayrı bakmam gerekmiyor.

Aynı şekilde Jedradar arama motoru ise her zaman en uygun fiyatları bulduğum site. Aşağıya bıraktığım kutudan tarihlere tıklayıp bakabilirsiniz.

Bunların hiçbirini beğenmedim derseniz de bir diğer seçenek olarak havalimanlarından araç kiralayabilirsiniz.

Kapadokya’ya Özel Araç ile Ulaşım Nasıl Yapılır?

Kapadokya’ya aracınızla kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Hem otobüsle olduğundan daha kısa sürecektir, hem de keyfinize ve özgürlüğünüze düşkünseniz yolda farklı turistik noktalara uğrayarak Kapadokya’ya gelebilirsiniz. İstanbul’dan Kapadokya’ya özel araçla ulaşım yaklaşık olarak 7 saat sürecektir.

Kapadokya’ya Giderken Ucuza Araç Kiralama Nasıl Yapılır?

Diyelim ki uçakla Nevşehir’e ayak bastınız ve yolla ilgili başka bir çile çekmek istemiyorsunuz. Kapadokya’ya araç kiralayıp gitmek isterseniz, sizlere birkaç ucuza araç kiralama seçeneği sunayım.

Türkiye’de dahil olmak üzere dünyanın hemen hemen her şeyinde araç kiralama yöntemini denedim. Yalnızca uçakla gelip rahatına düşkün olanlar için değil, ağır kamp malzemeleri ile gelenler için de araç kiralama seçeneği kulağa son derece uygun gelebilir. Hele ki birkaç kişi Kapadokya gezisi için geldiyseniz, araç kiralama fikri maddi olarak herkesin cebine ve sırtının rahatlığına fayda sağlayacaktır.

Genel olarak Rentalcars üzerinden araç kiralama yapıyorum. Tüm kiralanabilen araçları aynı anda kıyaslayabilmem açısından pratik oluyor. Bir de araç kiralayanlar bilirler ki, kiralama firmaları bireysel kiralamalarda yalnızca belirli araç ve modellere yer verirler, ve bu da biraz dayatma oluyor.

Bu firmaların dayatmaları da zaman zaman fiyatları etkiliyor. Ben de artan rekabete bakarak, bunu avantaja çevirmeye çalışıyorum. Bütün markalar gözümün önünde sıralansın ve en ucuz fiyatı, en iyi arabayı vereni seçebileyim istiyorum. Bunun için en çok kullandığım araç kiralama firmaları:

rentalcars

Alternatif olarak başka bir markaya ihtiyaç duyarsanız, artan rekabetten faydalı çıkmak için bakmanız gereken markalardan biri olarak discovercars’ı tavsiye edebilirim:

discovercars

Kapadokya’ya Otostopla Ulaşım Nasıl Yapılır? (Arabasız Ulaşım)

Her yolculukta olabileceği gibi Kapadokya gezisine otostopla gelebilirsiniz. Otostopla ulaşım, özellikle gezginler için en eğlenceli ulaşım seçeneği denilebilir. Bazen olumsuzlukları olsa da, risk almaya değer! Belki bu otostop yolculuğunuz sırasında şans size vurur ve ummadığınız insanlarla tanışırsınız.

Kapadokya Gezi Rehberi
Kapadokya Gezi Rehberi

Kapadokya Konaklama

Dönemsel olarak çok uygun fiyata konsept oteller bulabileceğiniz gibi; Airbnb üzerinden de konsept ev tasarımlarını çok uyguna kiralayabileceğiniz dönemler var. Bu sebeple her bütçeye uygun geniş seçenekli konaklama alternatifleri olduğunu söyleyebilirim.

Kapadokya Airbnb ile Konaklama

Airbnb her yerde olduğu gibi Kapadokya’nın konaklamasına da hakim. İlla ki Kapadokya’nın göbeğinde bir ev, otel, pansiyon ya da mağara oteli tutmanız gerekmiyor. Daha ekonomik olmasını isterseniz çevredeki ilçelerde de Airbnb ile bir konaklama yeri seçebilirsiniz. Bütçeniz daha yüksekse mistik bir atmosferde rüya ile gerçek arasında bir tatil yaşayabilirsiniz.

Airbnb de ne ya diyorsanız sizin için link bırakıyorum:

Airbnb Nedir? Nasıl Kullanılır?

Kapadokya Otel Konaklaması

Kapadokya otel konaklaması için en çok Ayvalı ve İbrahim Paşa tercih ediliyor. Çünkü harika bir atmosferde buralardaki tarihi evlerde kalma imkanı bulunuyor. Nevşehir’deki otellerin diğer tatil merkezlerine göre bir tık daha ucuz olduğunu söylemek gerek. Özellikle de eğer ki bahar aylarında geldiyseniz daha uyguna kalabilirsiniz.

Kapadokya Mağara Otelleri

Kapadokya Gezi Rehberi
Kapadokya Gezi Rehberi

Kapadokya’ya gelip de farklı bir konaklama deneyimi yaşamak isteyenler için mağara otellerini önerebilirim. Ürgüp ve Göreme’nin yanı sıra Avanos, Uçhisar ve Ortahisar’da mağara otelleri seçeneklerini bulabilirsiniz. Bu mağara otellerinin fiyatları arasında uçurum olabiliyor. En az geceliği 200 TL’den başlayacak şekilde mağara otellerinde kalabilirsiniz.

O meşhur peri bacalarında bile konaklama imkanı bulabilirsiniz. Pencereden manzaranıza baktığınızda iyi ki Kapadokya’ya gelmişim diyeceksiniz.

Karavan Konaklaması

Kapadokya’da karavan ile konaklama için kamp alanları bulunuyor. Bu bölgede karavan ile giremeyeceğiniz çok az bölge olduğu için, gönül rahatlığıyla bu camping yöntemini seçebilirsiniz.

Burada bir karavan turizminin olduğunu söyleyebilirim. Burada karavan kiralayabiliyorsunuz ve konaklamanızı bu şekilde sağlayabiliyorsunuz. Ya da karavanınızı bir kamp alanına getirip buralarda tuvalet, duş, su, elektrik, internet gibi hizmetlerle birlikte uygun bir ücrete park edebiliyorsunuz.

Kapadokya’da karavan ile konaklama ücretleri geçtiğimiz yıllarda yaklaşık olarak 70TL idi. Ancak tabii şimdilerde geçerli olmayabilir. Daha güncel bilgi almak için camping konaklama yerlerini arayıp sorabilirsiniz.

Araç Üstü Çadırda Konaklama

Çadır dendiği zaman hepimizin aklına ilk gelen hali aynı olsa da aslında bambaşka bir konsept ile araç üstü çadır deneyimine kısaca değinmek istiyorum.

Araç üstüne ek bir sistem ile açılır – kapanır bir sistem ile araç üstü çadır sistemini kurdurabilirsiniz. Bu sayede kapandığında eşyalar için bir araç üstü portatif bagaj rolünüde üstleniyor.

Ayrıca sık sık kamp yapmayı seviyorsanız burada bir çok araç üstü çadırı göreceksiniz. Eğer ilginiz var ise bu tarz bir yatırım yaparak araç üstü çadır arabanıza kurdurabilirsiniz.

Kapadokya Gezilecek Yerler ve Yapılacak Aktiviteler

Kapadokya denildiğinde gözünüzde balon manzaralarının canlandığını biliyorum. Hatta yükselen balondan aşağıya bakarak, manzarayı da hayal ettiğinizi. Yaşanması gereken özel deneyimlerden biri. Fakat yapılacaklar listesi oldukça uzun. Gelin bakalım yapılacaklar listesinde neler varmış, birlikte keşfedelim.

göreme peri bacaları

Güvercinlik Vadisi

Kapadokya’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri Güvercinlik Vadisi. Adını gerçekten de güvercinlerden alan bu vadide çok eski yıllarda güvercin yetiştiriciliği yapılıyormuş. Kapadokya’yı Güvercinlik Vadisi’nden kuşbakışı bir şekilde izleyip eşsiz manzarasıyla büyülenebilirsiniz. Güvercinlik Vadisi’ne ya Uçhisar’dan aşağıya inme yoluyla ya da Göreme tarafından zorlu bir tırmanış yoluyla ulaşabilirsiniz.

Uçhisar Kalesi

Hazır Güvercinlik Vadisi’ne gelmişken Uçhisar Kalesi’ne uğrayın. Tüm Kapadokya manzarasına sahip olan Uçhisar’da bulunan kaleye Ağanın Kalesi ve Çavuşun Kalesi olarak da biliniyor. Tamı tamına 1350 metre yükseklikte bulunuyor. Uçhisar Kalesi’ne Nevşehir merkezinden otobüslerle ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

Aşk Vadisi

Büyüleyici bir güzelliğe ve binlerce yıllık geçmişe sahip olan Aşk Vadisi’ne kendi aracınızla ulaşım sağlamak çok kolay değil. Peribacalarının, üzüm bağlarının, meyve ağaçlarının yer aldığı Aşk Vadisi’nde uzuunca süren bir yürüyüşe ben olsam hayır demezdim.

Paşabağ Vadisi (Rahipler Vadisi)

Kapadokya Paşabağ Vadisi, peribacaları ziyaretçilerinin en çok uğradığı noktalardan Sel suları ve rüzgarın etkisiyle uzun yılların ardından oluşan peribacalarının yer aldığı huzur dolu Paşabağ, Rahipler Vadisi olarak da biliniyor. Buraya Rahipler Vadisi denilmesinin nedeni, bir zamanlar din adamlarının gelip bu bölgeye inzivaya çekilmesi.

Paşabağ’da turist kazıklamalı hediyelik eşyalara göz atabilir, bir gözlemesini yiyip çayını yudumlayabilirsiniz. Vadiye giriş ise tamamen ücretsiz.

Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme Açık Hava Müzesi, bir vadide bulunuyor ve burada hristiyanların derin izlerini görebiliyorsunuz. Milattan sonra 4. yüzyıla dayanan Göreme Açık Hava Müzesi, hem kutsal hem de sanatsal yapılarıyla Dünya Mirasları listesinde yer alıyor.

İçerisinde Karanlık Kilise isimli eski bir manastır bulunuyor. Tam 5000 yıllık geçmişi olan Kapadokya’da dünyadaki ilk manastır sisteminin görüldüğü söyleniyor. Göreme Açık Hava Müzesi’nin içerisinde ayrıca Barbara Kilisesi, Kızlar ve Erkekler Manastırı, Yılanlı Kilise, Elmalı Kilise, Tokalı Kilise, Aziz Basileus Kilisesi bulunuyor.

Avanos Devrent Vadisi

Avanos’ta bulunan Devrent Vadisi’ndeki peribacalarının aslında dua ederek cezalandırılan taşa dönüşmüş düşmanlardan oluştuğu söyleniyor. Duanın gücüne bakın! Bu bilgiden sonra Devrent Vadisi’ni merak etmiyorsanız daha da bir şey diyemem.

Aladağlar Milli Parkı

Aladağlar, Nevşehir’de değil Niğde’de bulunuyor. Ama Kapadokya bölgesinde bulunduğu için Aladağlar Milli Parkı’nı, içerisinde bulunan ve adrenalin vadisi olarak da anılan Cımbar Vadisi’ni ziyaret etmelisiniz.

Yeraltı Şehirleri

Kapadokya’da önerebileceğim 1-2 tane yeraltı şehri olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü keşfedilen tam 36 yeraltı şehri var. Bu nedenle özel olarak yeraltı şehirleri turu düzenleniyor. Yaklaşık olarak 25 bin metre kareyi kapladığını söylediğimde demek istediğimi anlamış olmanız gerek.

Söylenenlere göre, yeraltı şehirlerini yeraltı köyleri oluşturuyor. Aralarında tüneller var ve birbirlerine bağlanıyorlar. Belki klostrofobik olanlarınız bu yeraltı şehirlerine giremeyebilir, ama eski medeniyetler buralara girmekle kalmamışlar. İçlerine su sistemleri, havalandırma sistemleri gibi çeşitli teknolojileri inşa etmişler.

En çok bilinen yeraltı şehirleri arasında Derinkuyu Yeraltı Şehri, Özkonak Yeraltı Şehri, Acıgöl Yeraltı Şehri, Kaymaklı Yeraltı Şehri gibileri bulunuyor. Yeraltı şehirlerine giriş ücretleri farklılık gösteriyor. Örneği Derinkuyu’ya 25TL’ye girebiliyorsunuz, ama Mazı Yeraltı Şehri’ne giriş sadece 8TL. Bu fiyatlar tabii değişmiş olabilir, gittiğinizde öğrenebilirsiniz.

Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi’nin eski adı, tarihi bilgilere göre Peristremma. Melendiz Nehri’nin kenarında bulunan Ihlara Vadisi’ni gezmek isterseniz yolun çok uzun olduğunu bilin. 18 kilometre uzunluğunda olan Ihlara Vadisi’ni gezmek için sağlam ayakkabılara ihtiyacınız var. İnişli, çıkışlı, kayalıklı ve zaman zaman da sağlam olmayan bir yolu var. Ama tüm bu çileye değiyor.

Ihlara Vadisi’nin yolu Hasandağı’ndan çıkan lavlar ve Melendiz’den gelen suların aşındırmasıyla oluşmuş. Buraya araçla ulaşırken bolca uçurumlu yollardan geçeceksiniz. Dikkatli olmalısınız!

Kapadokya Balon Turu ve Ücretleri

Kapadokya Gezi Rehberi
Kapadokya Gezi Rehberi

Kapadokya’nın nesinin ünlü olduğunu çok düşünmeye gerek yok. Buraya sırf balon turu için gelen turistlerin olduğuna kalıbımı basabilirim. Sıcak hava balonları ile birlikte Göreme’den kalkmak üzere birçok tur düzenleniyor. Yaklaşık olarak 2.5-3 saat süren balon turları masallar diyarına doğru yola çıkmanızı sağlıyor.

Balon turları iki farklı şekilde yapılıyor. Birinci uçuş, sorti adı verilen ve gün doğumunu izleyebileceğiniz balon turu. İkinci uçuş ise güneş doğduktan sonra yapılıyor -ki bu balon turuna katılmanızın pek bir anlamı yok.- Karda kışta, rüzgarda fırtınada balon turları düzenlenmiyor. Yani yaz aylarında gitmediyseniz şansınıza küsün.

Balon turu fiyatları, haklı mı haksız mı olduğu tartışılabilir bir şekilde biraz pahalı. Hatta söylenenlere göre çocuklara da yetişkin tarifesi kesiliyor. Tur fiyatları da 150 euro civarında. Euronun artışının gözünüzün önünden kayan bir yıldız gibi geçtiğini biliyorum.

Kapadokya’da ATV Turu

ATV turları çeşitli turistik bölgelerinde düzenleniyor. Kalabalık gruplarla birlikte geldiyseniz fazlasıyla eğlenceli olabilecek ATV turları Kılıçlar Vadisi, Güllüdere Vadisi, Kızılçukur Vadisi, Aşk Vadisi ve Çavuşin Kasabası’na düzenleniyor. 2020 yılının 2 saatlik ATV kiralama fiyatları yaklaşık olarak kişi 170TL’ye tekabül ediyor.

Kapadokya Mutfağı

Kapadokya’da yerel lezzetleri tatmadan evinize geri dönmeyin. Burada da oturup gelişigüzel fast food yiyecekseniz vay halinize! En meşhur yemekleri arasında çömlek fasülyesi, testi kebabı, nohutu yahni, kayısı dolması (yok Malatya’da değilsiniz), düğü çorbası, sütlü çorba, ayva dolması, gemdime, dovaz, dıvıl, ağpakla, soğanlama, Nevşehir tavası ve sılgıt gibi yemekler bulunuyor.

Ayrıca Kapadokya bölgesi şaraplarıyla da ünlü. Kral mezarlarında bulunan altın şarap kapları da bu şarap geleneğinin binlerce yıl öncesine dayandığını gösteriyor. Hatta Anadolu topraklarında yapılan şarabın buradan tüm dünyaya yayılmaya başladığı biliniyor. Buraya özgü şarap firmalarından en ünlüleri Turasan ve Kocabağ. Ayrıca Asım’ın Şarap Evi, Mahzen Şarap Evi, Evenez Şarapları gibi gidip de tadımlayabileceğiniz mekanlar bulunuyor.

Kapadokya’da Çadırınızı Nereye Kurmalısınız?

Kapadokya’da her yerde bulunan ve fiyatları verilen hizmete göre değişen campinglerin yanı sıra ücretsiz kamp alanları bulunuyor. Tabii ki buraya kadar sırtınızda taşıdığınız çadırınızı istediğiniz rastgele bir yere kurarsanız başınıza durduk yere iş açabilirsiniz. Tutup da Allah’ın unuttuğu tekin olmayan bir yere çadırınızı kurmanız pek hoş olmaz. Burada ücretsiz kamp alanlarının tamamı da vadilerde bulunuyor.

  • Kızılçukur Vadisi – Red Valley

  • Aşk (Bağlıdere) Vadisi

  • Göreme Balon Turu Başlangıç Noktası

  • Güvercinlik Vadisi

  • Devrent Vadisi

  • Paşabağ Vadisi

  • Güllüdere Vadisi

  • Zemi Vadisi

  • Kılıçlar Vadisi

Kapadokya Kamp Alanları ve Ücretleri

Kapadokya’nın kamp alanları gerçekten hayatında deneyimleyebileceğin nadir güzelliklere sahip. Bir yandan balonların kalkışını izlerken diğer yandan piknik tüpünüzle kendi yemeğinizi kendiniz hazırlıyor olabilirsiniz. Ya da ayaklarınızı uzatmış çadırınızda dinlenirken kıpkırmızı bir gün batımına tanıklık edebilirsiniz.

Farklı bitki örtülerini, şekilleri, peri bacalarını gözlemleyebileceğiniz bu kamp alanlarının ücretli ya da ücretsiz seçenekleri var. Belirttiğim gibi ücretsiz olanları genellikle vadilerinde bulunuyor. Ücretli olan tesislerde ise en fazla 20TL’ye çadır kiralayabilirsiniz. Her yıl değişiklik gösteren kişi başı ücretler geçtiğimiz yıl 22 ile 24TL arasında değişiyordu. Ücretli kamp alanlarında duş, tuvalet, elektrik, buzdolabı gibi hizmetler sunuluyor.

Ücretsiz kamp alanlarında kesinlikle ateş yakılması yasaklanmış. Çünkü bu bölgeler doğal sit alanı ilan edilmiş ve koruma altında. Yani İç Anadolu toprakları zaten çorak diyip geçmeyin. Bu işler o kadar da basit değil.

Kapadokya Kamp Hazırlığı

Kapadokya’da birçok farklı kamp alanı bulunuyor. Her yerde olduğu gibi burada da isterseniz kendi çadırınızı götürebiliyor, isterseniz de kamp işletmelerinden kiralayabiliyorsunuz. Yani ücretli ve ücretsiz kamp alanları olarak burada kamp konaklaması ikiye ayrılıyor. Kendi çadırınızı kendiniz götürecekseniz, sizlere birkaç önerim olacak.

İşte Kapadokya’ya giderken götürmeniz gereken kamp malzemeleri:

Kamp ekipmanları bir anda aldım ve bitti olan şeyler değildir. Zamanla, ihtiyaca göre alınarak birikiyorlar. Uzun süredir bende yolculuklarda olduğum için, kamp ekipman listeme her seferinde bir yenisi daha eklendi.

Mesela tesis olmayan bir yere gidiyorsanız, kamp tüpü gibi ek araçlara ihtiyaç duyacaksınız hatta bunları hazırlamak için tencere, tabak, çatal – bıçak gibi şeylere. Yada konservelerle idare etmeyi seviyorsunuz, o zaman buna ihtiyaç duymayacaksınız.

Ya da sinekler olan bir yere gidiyorsanız sinek ilacına ihtiyaç duyacaksınız. Belki de ince bir uyku tulumuna. Konusu açılmışken belirtmek isterim, uyku tulumu sadece soğuktan koruyan bir şey değil. Sinek, kir, toz, böcek gibi bir çok farklı etkenden de koruması amacıyla yapılmış.

Yani gideceğiniz yerin kamp şartlarına göre ekipmanları şekillendirmelisiniz. Zamanla da kamp malzemeleriniz gittikçe artacaktır. Eyvah çantam ağırlaşacak arttıkça demeyin 🙂 Yanınıza almak olarak değil, eşyalarınızı hazırlarken kolayca ulaşabileceğiniz.

Ben kendi kamp eşyalarımı listeledim. Benzer olanlarını da benimkilerin yakın kalitesine uygun daha yüksek bütçeli ve uygun bütçeli olanları da koydum. Özelliklerine alırken bakmayı ihmal etmeyin.

Kamp Malzemelerim

Kapadokya Gezi Rehberi
Kapadokya Gezi Rehberi

Çadır Nasıl Seçilir?

Kapadokya, İç Anadolu’nun hava şartlarını doğrudan aldığı için kampını geçireceğiniz çadırınızın özellikleri gerçekten çok önemli. Yazın kafanıza güneş geçecek kadar çok sıcak var, kışın da yağmur, çamur derken hazırlıksız olursanız zor duruma düşmeniz olası. Çadır seçiminizde dikkat etmeniz gerekenler:

  • Mevsimine uygun çadır seçimi yapmalısınız: 3 mevsim çadırları bahar ve yaz aylarında kullanılır. 4 mevsim çadırları bunlara ekstra olarak kış aylarında da kullanılır. 5 mevsim çadırı ise her türlü zor koşulda sırtınızı dayayabileceğiniz çadır çeşididir.
    Kapadokya gezinizin tarihine göre mevsimlik çadır seçiminizi yapmalısınız.
  • Çadırınız su geçirmez olmalıdır.
  • Nasıl bir çadır olursa olsun 2 tenteli olmalıdır.
  • Çadır kumaşı dayanıklı olmalı ki en ufak bir durumda sorun yaşamayasınız.
  • Çadır içerisinde kullanmak üzere mat, şişme yatak, uyku tulumu, çantanızda çok da yer kaplamayacak uygun ışıklandırma alabilirsiniz.

Kendi Yemeğinizi Kendiniz Yapmak

Kapadokya’nın yerel yemeklerini tatmaktan fırsat gelirse, kamp alanlarında kendi yemeğinizi kendiniz yapabilirsiniz tabii. Bunun için bir piknik tüpü biraz da sandviç malzemesi yeterli olacaktır. İsterseniz konservenizi açabilir, isterseniz izin verilen kamp alanlarında ateş yakıp yemeğinizi ateşte pişirebilirsiniz.

Kapadokya Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kapadokya Gezi Rehberi
Kapadokya Gezi Rehberi

Kapadokya’yı binlerce yıl öncesine dayanan bir medeniyet müzesi olarak görebilirsiniz. Ama buranın oluşumu 10 milyon yıl öncesine dayanıyor. 10 milyon öncesini gözünüzde canlandıramadınız değil mi?

Volkanik hareketlenmeler, yağmur suları, rüzgar ve Kapadokya’da bulunan iç deniz bu bölgenin oluşmasını sağlamış. Evet, binlerce yıl önce burada bir deniz varmış. Tabii zamanla meydana gelen jeolojik olaylar nedeniyle sürekli olarak yeryüzü değişim geçirmiş ve şimdiki halini almış.

Gerçekten Kapadokya topraklarının görmediği hiçbir şey kalmamış. Hititler, Hristiyanlar, Selçuklular, Araplar, Osmanlı derken onlarca medeniyete tanıklık etmiş. Sizlere de gidip bu hala yaşayan ve bizlerden sonra da yaşamaya devam edecek olan tarihi mirası görmek kalıyor!

Umarım faydalı bir içerik olmuştur. Yorumlarınızı ve düşüncelerini yazmayı unutmayın. Sevgiler 🙂

Beni Instagram’dan takip edebilirsiniz: @yolgunlukleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Benzer Yazılarım

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır +17 Gerçek Yöntem 2023

Sırt Çantamda Neler Var? Tüm Ekipmanlarım + Fiyat/Performans

Araba İle Ege ve Akdeniz Turu Yapacaklara Tavsiyeler

emre durmuş

Emre Durmuş

6 yıl önce çıktığım dünya turunda şimdiye kadar 60’dan fazla ülkede bulundum. Elimden geldiği kadar youtube kanalım ve seyahat blogumda en iyi tavsiyelerimi ve yol günlüklerimi paylaşıyorum.