Vizesiz Ülkelere Giderken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Emre Durmuş - Yol Günlükleri
Emre Durmuş - Yol Günlükleri

Vizesiz ülkelere giderken; zaman yaklaştıkça kalp atışlarının hızlandığının, olur olmadık zamanlarda kendini bir blog sitesine attığın zamanlar eminim oluyordur. Eğer şimdi bu yazı karşına çıktıysa, strese gerek olmadığını, harika bir tatil olacağını söylüyorum. Küçük dikkat etmeniz gereken yerler var sadece, gelin şimdi onları birlikte inceleyelim.

Vizesiz ülkeler listesi hepimizi olduğu gibi beni de çok cezbediyor. Bu listenin bir çoğu bizden biraz uzaklar, burada uçakla uzun yolculuk yapmak sorun değil biletler biraz pahalı. Son zamanlarda bu pahalılık makası kapanmaya başladı, önce buna dikkat ederek başlamakta fayda var.

Vizesiz Ülkeler Listesi 2020

Mesela Japonya, Brezilya, Tayland uzak ülkelere örnek verilebilir. Bilet fiyatları biraz pahalı olunca, o yüzden son zamanlarda soluğu Ukrayna’da alındığını görmüşsünüzdür. Doğru bilet alımı yöntemleriyle aralarında çok büyük farklar olmayabilir. Bunun için: Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır? yazım ise bu konu da size yardımcı olacaktır.

Vizesiz ülkelere giderken phi phi adaları
Phi Phi Adaları, Tayland

Peki Bu Ülkelere Elimizi Kolumuzu Sallayarak Girebiliyor Muyuz?

Evet, gidebiliyorsunuz. Buradaki insanlarında bizden farkları, yaşadıkları yer ve pasaportları. Bunu bilerek başlamalısınız, ve stresli olmak yerine tebessüm etmek iyi bir başlangıç olabilir.
(Not: Onlar bazen somurtuyorlar, siz boşverin onları 🙂 )


Fakat yine de dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar var. Bu konuda size bazen Resmi prosedür gereği soru soruyorlar mesela sistemleri yavaş çalışıyor ve bekleme süresinde size soru sorarak zamanı kullanıyorlar. İlk sorudan “Eyvah! niye sordu? Öndekine sormamıştı…” gibi endişeye gerek yok 🙂

Hızlıca pasaport kontrollerinden kolay bir şekilde geçmek istiyorsanız, aşağıdaki adımları izlemeniz yararlı olacaktır:

Pasaportunuzun Bitiş Tarihi 6 Aydan Fazla Olmalı

Tavsiyem en az 2 yıllık olsun. Bu unsur pasaport memurunun ilk baktığı şey oluyor. Eğer seyahat severseniz ve sürekli yurtdışına çıkıyorsanız bir kere 10 yıllık alın ve bu stresten kurtulun derim.
(Ayrıca 10 yıllık pasaport fiyatı pahalı olsa bile; fiyat ve yıl değerlendirmesi açısından en mantıklı seçim olduğunu atlamamak gerek.)

Dönüş Uçak / Tren /Otobüs Bileti Çıktısı Yanınızda Olmalı

Aslında bütün bu dikkatli olunması gereken adımların tek bir sebebi var. Sınır polisinin tek bir kaygısı kaygısına cevap vermek: “Acaba geri dönecek mi?
Bu sorunun aklında oluşmaması ve “Dönecektir” cevabıyla sonuçlanması için bu adımları yapıyoruz.

Bu yüzden dönüş biletinizin çıktısını (telefondaki online mail de son zamanlarda geçerli; “rezervasyon maili” ve “ödeme maili” olarak iki taneler. Karıştırmamak için önceden ayarlayabilirsiniz.) mutlaka yanınıza almalısınız.

Eğer sizde benim gibi plansız seyahat ediyorsanız, bunu dönüş bileti satın almadan da yapabilirsiniz. THY’nin sayfasından gideceğiniz ülkeden İstanbul’a mutlaka bir uçuşu vardır. Ücretsiz rezervasyon yaparak, rezervasyon çıksını gösterebilirsiniz.

Tayland vizesiz ülkelere giderken dikkat edilmesi gerekenler
Tayland

Gideceğiniz Ülke İçin Konaklama Çıktılarılarını Yanınıza Alın

Pasaport memurunun soracağı ikinci soru (sorarsa, sormayabilir 🙂 ) ise “nerede kalacaksın?” olacaktır. O yüzden rezervasyon yaptığınız otelin/hostelin çıktılarını yanınıza alın. Zaten ülkeye giderken doldurmanız gereken küçük kağıda adres yazmanız gerekmekte. Otelin adresini o kağıda yazabilirsiniz. Bu kayıt bazı ülkelere girişlerde kalkmaya başladı. Mesela Ukrayna’ya kimlikle giderken dolduruyorsunuz; pasaport ile giriş yaparsanız doldurmuyorsunuz.

Eğer kalacağınız yer arkadaşınızın yanı, aile gib özel durum durumlar barındırıyor ise, benim tavsiyem yine her hangi otele rezervasyon yapıp çıktısını göstermeniz yönünde olacaktır. Çünkü diğer durumda pasaport memurunun kafasında soru işaretleri yaratmanıza sebebiyet olabilirsiniz. Kalacağın “Kişi kim? Adı ne? Ne iş yapıyor? Nerede Kalıyor?” gibi sorular zinciri sizi karşıyacak.
Yine de bir şey olmaz muhtemelen, ama ayağa kalkıp stres yaratıyorlar, bekletiyorlar bunun için pratik bir yöntem var.

Bu durumda booking üzerinden herhangi bir otele ücretsiz rezervasyon yapıp çıktısını aldıktan sonra rezervasyonu iptal edebilirsiniz. Bazen bunu yaparken kredi kartı numarası isteyebilir, yazın sorun olmayacaktır. Sadece ücretsiz iptal edilebilir rezervasyon yaptığınıza emin olun, ve ne zamana kadar ücretsiz iptal edilebileceğine dikkat etmelisiniz.

Konaklama Demişken, Bazı İpuçlarım:

Benim genelde en iyi sonuç verdiğim 3 alternatifim var:

  1. Booking: Dünya genelindeki en büyük ağlardan biri, genelde hızlı ve pratik olduğundan Asya dışında genellikle tercihim oluyor. Sorun yaşadığımda ise mail atarak bugüne kadar hızlı bir şekilde çözdüm. Göz atabilirsiniz: Booking ile Ucuz Konaklamalara Göz At!

  2. Agoda: Son birkaç yılda benim en çok kullandığım otel rezervasyon ağı diyebilirim. Hem booking yorumlarını gösteriyor hemde ara yüz tasarımı oldukça etkileyici. Agoda ile Ucuz Konaklamalarına Göz At!

  3. HostelWorld: Sırt çantalı gezgin diye bir tanım yaparsam, hostelleri için dünya çapında online onaylı en büyük hostel ve paylaşımlı oda ağı bulma rehberi burasıdır. Birkaç euro depozito alsa da iptal durumunda sorunsuz iade ediyorlar: Hostel World ile Konaklamalara Göz At!

  4. Airbnb: Son zamanların en yaygın akımı haline geldi. Gittiğiniz yerde 1 günlükten uzun döneme kadar ev kiralayabiliyorsunuz. Hemen 179 lira indirim kazanmak için, ve detayları için Airbnb yazıma bir göz atabilirsiniz: Airbnb! 179 liralık indirim ile


Sorulan Sorulara Sakin Bir Şekilde Cevap Verin

Unutmayın, siz turistsiniz. Pasaport kontrolüne geldiğinizde gayet rahat olun ve gezmeye geldiğinizi, bir süre tatil yapacağınızı söyeleyin. Heyecan yapmayın. Yani Cem Yılmaz’ın dediği gibi “yemişim ülkenizi” kıvamında takılın. Sizin sorulara emin bir şekilde cevap veriyor olmanız işleri hızlandıracaktır.

Ama ingilizce anlamazsam? dediğinizi duyar gibiyim. O zaman sadece gülümseyip ‘’I am a tourist’’ deyin ve elinizdeki konaklama, dönüş bileti çıktılarını uzatın. Şüpheli bir yanınız yoksa muhtemelen geçmenize izin verecektir.
Online da olabilir tabiki, ama bu tarz durumlar için çıktı daha kolay çözüm verdiği için ben çıktı tavsiye ediyorum.

Size Verilen Formu Dikkatli Bir Şekilde Doldurun

Bu sistem biraz değişiyor. Balkanlarda ve Ukrayna girişinde Pasaport ile girişte kalktı. Asya ülkeleri için eğer kalkmazsa aşağıda yazdıklarıma dikkat etmekte fayda var.

Ülkeye vardığınızda ya da siz daha yoldayken doldurmanız için elinize bir kağıt verecekler. Bu gümrük kağıdını dikkatli ve eksiksiz bir şekilde doldurmalısınız. Otelinizin adresini yine bu kağıt üzerine yazmanız gerekmekte. Gidiş amacınız, uçuş numaranız ve en son hangi ülkeden geldiğiniz sorulmakta. Onların dışında bir takım daha sorular var. Mesela ülkeye girerken yanınızda silah getiriyormusunuz? Daha önce (gittiğiniz ülke için) deport edildiniz mi? gibi sorular. Bunların hepsini ‘’No’’ deyip geçin. Zaten yanında silah getiren adam buna ” Yes” der mi bilmiyorum 🙂

Bazı ülkeler için özel soru sorabilir. Mesela Hindistan, daha önce “Pakistana gittiniz mi?” diye soruyor. Ya da daha önce hiç “Afrika’nın herhangi bir ülkesinde bulundunuz mu?” gibi sorular olabiliyor.

filipinler vizesiz adalara giderken
Filipinler

Ülke Ülke Deneyimlerim

Vizeli, vizesiz 60 ülkeyi geçtim. Bu ülkeler için geçişinizi kolaylaştıracak küçük notlar söylemek istiyorum.

Mesela İran‘a giderken eğer kadınsanız başınızı sınırdan geçerken örtmek durumundasınız. Erkekseniz pantolon giyiyor olmanız gerekmekte.

Tayland için genelde dönüş bileti ve otel rezervasyonu dışında sordukları şey ise nakit para oluyor. Yanınızda mutlaka nakit para olsun.

Sırbistan, Makedonya ve Arnavutluk bazen Türk pasaportlarına zorluk çıkartabiliyor sorulan soruları düzgünce cevaplayıp, otel rezervasyonu ve dönüş biletini gösterdikten sonra sorun olmayacaktır.

Gürcistan için eğer kilmilk ile giriş yapıyorsanız, kimliğinizin üzerindeki soğuk damga silinmemiş olması gerekiyor.

Rusya vizesiz iken gitmiştim, yanımdaki arkadaşım rusca bildiği için biraz kolay oldu ama yinede sorular sorular… 

Singapur‘a giden her Türk vatandaşı en az 30 dakika özel odada sorguya alınıyor heralde. Beni her seferinde aldılar çünkü 🙂

Japonya’da Neden Sorgulandım?

Özetle aslında vizesiz ülkelere giderken tek bir kural var: “Pasaport memurunuzun geri döneceğinden emin olması.” ve bunun için tüm adımları uyguluyoruz. Yaşadığınız böyle bir deneyim varsa, yada merak ettikleriniz yorumlara bırakmayı unutmayın.

Yollarda görüşürüz, bol şans!

4 Responses

  1. Şimdi ben bir yerde çalışmiyorum pasaport çıkartıp Makedonya ve Arnavutluğa gidebilir miyim vizesiz

  2. Emre Selam,
    Yaptığın şeyler çok güzel insanın ufkunu açıyor, çok teşekkür.
    Seni bir lise öğrencisi olarak seyretmiş olsaydım tek hayalim dünyayı gezmek olurdu.
    Şuan 36 yaşındayım fakat o yıllarda kurduğum hayallerimi yeniden canlandırdın bana.
    Kanoyla dünyayı gezmek.
    Aşama aşama yapmak gerekirse ilk önce Ege deniz sonrasında Akdeniz ve demamında okyanusa açılmak istiyorum.
    Öncelikle bana unuttuğum hayellerimi hatırlattığın için çok teşekkür ederim.
    Türkiye ve Yunanistan kıyılarını gezmek için (Türkiye bende :)) neler yapmam gerekiyor, Yunanistanda problem yaşamamak için nelere dikkat edilmeli.

  3. öğrenciyim okulumu dondurdum, pasaportum yeni çıktı. daha önce hiç yurtdışına çıkmadım ingilizce durumum ise level 3 e gelebildim kursta. şu an ise yaklaşık 500 dolar kadar param var. karayoluyla (otostop) asya ülkelerini gezmek istiyorum önerileriniz nelerdir ne yapmalıyım, japonya ve güney kore için tek giriş yolu uçak mı? yanıtlarını bekliyorum gezmeye bi yerden başlamak lazım.

  4. SİNGAPURA 3 DEFA GİTTİM VE HİÇBİRİNDE TEK BİR SORU BİLE YEMEDEN GEÇTİM.

    SADECE EN SONUNCUSUNDA PASAPORT GÖREVLİSİ “ARE YOU MUSLİM?” DİYE SORUNCA “ALHAMDULILLAH” DİYE CEVAP VERDİM, ELİMİ SIKTI BUYUR GEÇ DEDİ, KAPIDAN ÇIKIP BİR SARILDI.. SEBEBİNİ SORDUM.. EVERYBODY SAYS AS “YES” BUT YOU’RE RIGHT! DEDİ, TEŞEKKÜR ETTİM.

    2 GÜN SONRA YİNE UÇACAĞIM, BAKALIM BU SEFER NEYLE KARŞILAŞACAĞIZ? :S

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Benzer Yazılarım

Araba İle Ege ve Akdeniz Turu Yapacaklara Tavsiyeler

Kabak Koyu Hakkında Her Şey 2023 (Kamp, HAZIRLIK, ULAŞIM ve Aktiviteler)

Efsane Rio Karnavalı Hakkında Her Şey 2023 (+Biletler)

emre durmuş

Emre Durmuş

6 yıl önce çıktığım dünya turunda şimdiye kadar 60’dan fazla ülkede bulundum. Elimden geldiği kadar youtube kanalım ve seyahat blogumda en iyi tavsiyelerimi ve yol günlüklerimi paylaşıyorum.