İran Hakkında Her Şey! (İran Gezi Rehberi)

İran, Mistik ve Egzotik bir ülke. Hemen yanı başımızda olan ve hiç bir vize almadan gidilebilecek en en güzel ülkedir. Bu yüzden, İran gezi rehberinin faydalı olacağını düşünüyorum.

İran Nasıl Bir Yer?

İran Gezi Rehberi

Ülkenin neredeyse yarısını çöller oluşturmaktadır.

Henüz tam olarak Avrupa ve Amerika turistlerine tam olarak kapılarını açmadığı için kendi içinde kültürünü oldukça iyi korumayı başarmış bir ülkedir.  

Ülke’de kadın okuma yazma oranı erkeklere oranla daha fazladır. Keşfedilmeyi bekleyen binlerce yıllık bir kültür varken, evde oturup beklemekten ve bunları okumaktan fazlasını yapmanın zamanı sizce de gelmedi mi?

İran haberlerde, televizyonlarda gördüğünüzden oldukça farklı bir ülke; İran’ın gözlerinizi yerinden çıkaracak güzellikleri ve tüylerinizi diken diken eden mistik coğrafyalarıyla sizi selamlıyor.

Ayrıca ilk günden kayıp kuzeninizi bulmuşsunuz gibi davranan sıcak kanlı halkıyla sizi karşılayacaktır. Herkes size ilgi ve sıcak kanlılık gösteriyor.

İran’ın Güzelliğini Gölgeleyen çirkin haberlere inanmayın.

Karşınızda tüm detayları ile İran Gezi Rehberi!

İran Gezi Rehberi


Bu bölge için en çok işine yaracak olan yardımcı bilgiler


İran Nasıl Bir Yer?

İran Gezi Rehberi

Öncelikle söylediğim gibi bu rehbere başlamadan önce tüm bildiklerinizi unutun. Şeriat, yasaklar, kurallar gibi her şey haberlerde ve lafla var. Kadınların başını kapatması da göstermelik, erkeklerin şort giyememesi de aynı şekilde.

Sınırdan geçerken şort yasak diyor ama ülke içinde giyseniz kimse bir şey demiyor, sadece saygısızlık olacağı için giymemekte fayda var. Kadınlar makyaj yapıp kot pantolon giyebiliyor. Ama başı açık gezemiyor.

Sembolik yasaklar var tabiki, ama bunları uygulamadığınız günlerde katı yasaklar yok. Sadece hoşgörü ile uyarılıyorsunuz, zaten Türk’leri çok seviyorlar. Kimsenin size zorbalık, saygısızlık yapacağı yok.

Dediğim gibi herkes sizin 2. dereceden kuzeninizmiş samimiyetinde zaten 🙂

İran gezisi boyunca babamın çocukluğunu yaşıyor gibi hissediyorum. Küçükken hissettiğim o samimi masum duygular hala yaşıyor ve yaşatılıyor. Belkide dünyanın en iyi insanları bu ülkede yaşıyor. Umarım samimiyetlerini kaybetmezler.

Back to the Future film sahnesi gibi diyebilirim.

Misafirperverlikte bir numaralar. Otostop konusunda buradan daha iyi bir ülke görmedim. Şimdiye kadar ki gezdiğim ülkeler arasında ‘ İnsanlık ‘ konusunda bir numaralı ülke İran. İran gezisi boyunca bunu hissedebileceksiniz.

İran’da misafir kültürü oldukça farklı. Aslında bizde misafiri çok seviyoruz ve ikramlarda bulunuyoruz. Ama buradaki durum bize göre bile bir kaç kat yukarıda. “Taarof” hayatlarının bir parçası haline gelmiş adeta.

taarof: İnsanlar kabul etmek istedikleri şeyi reddetmesi. Alttan almak; kişi kendi statüsünü düşürerek karşındakini yükseltir gibi tanımlayabilirim.

İran’da sokak müziğine rastlamıştım. Karadeniz bölgesindeki tuluma benzer bir şeyle müzik yapıyorlardı.

Ney Anban: İran’da, özellikle de Bushehr çevresinde popüler olan bir tür gaydadır. Kelime anlamı olarak ise “torba borusu” anlamına geliyor.

İran Nerede?

İran konum olarak Güney Batı Asya bölgesinde diyebilirim. Güneyinde Farz Körfezi ve Umman Körfezi var, kuzeyinde ise Hazar Denizi.

Bizimle arasında da bir kara sınır kapısı var: Van ile İran’ın Hoy şehrini birbirine bağlayan, Van‘a 100 km uzaklıktaki, Kapıköy Sınır Kapısı

Iran History Culture People Facts Map

İran’a Ulaşım Nasıl Yapılır?

İran’a Türkiyeden ulaşmak için 5 farklı yol bulunuyor:

Uçak ile İran’a Ulaşım

İstabul, Ankra ve İzmir gibi büyük şehirlerden İran’nın başkenti Tahran, İsfahan gibi büyük şehirlerine uçak seferleri düzenlenmektedir.

Bu konuda ben Kiwi uygulamasını kullanıyorum. Kalkış yeri Türkiye ve varış yeri İran gibi geniş kapsamlı sorgu ile tüm biletleri hava yollarını karşılaştırarak görebilirsiniz.

Kiwi

Onun dışında ucuz uçak biletiyle ilgili tavsiyelerimi topladığım bir yazı düzenledim:

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır? (8 yıllık tavsiyelerim)

Tren ile İran’a Ulaşım


Ankara’dan kalkan Transasya treni ile İran’nın başkenti Tahran’a ulaşmak mümkün.  Yaklaşık 55 – 60 saat süren bu yolculuk için eğer zamanınız varsa ve tren yolcularını seviyorsanız İran geziniz için en güzel tercihlerden biri bu olacaktır.
Tebrizden Tahrana, Yedz’den Şiraz’a Bandar Abbasa kadar uzanan tren hattı mevcuttur.

İran – Yezd arası bir yolculuk yaptım. Hem çok konforlu, hemde oldukça güzel iyi bir yolculuktu. Hayatımda tren yolculuklarına daha çok yer vermeliyim galiba.
Yolculuğumu ise buraya bırakıyorum:

İran’da VIP Tren Yolculuğu Yaptım

Otobüs ile İran’a Ulaşım

İstanbul’dan kalkan otobüsler yaklaşık 40 saatlik bir yolculuktan sonra başkent Tahran‘a varıyorlar. Sanırım İran gezisi için en sıkıcı ve yorucu yolculuk bu olacaktır.

Van’dan da kalkan otobüsler ile İran’a gidebilirsiniz.

Kendi Aracınız ile İran’a Ulaşım

Bunun en avantajlı tarafı İran’a geçtiğinizde ucuzlayan petrol fiyatları ile ülkeyi ucuza gezebileceksiniz. Petrol ülkenin en ucuz şeyi, bu sebeple dilediğiniz gibi İran gezinizde araçla seyahat edebilirsiniz.

Kahverenginin her tonunu gösteren bu şehirde, road trip deneyimi ise oldukça farklı bir deneyim olacaktır.

Araç kiralama için ben genelde rentalcars ve discover cars‘ı kullanıyorum.

Rentalcars ile bir çok araç kiralama firmasını karşılaştırabilirsiniz.

Rentalcars

Tek tek tüm firmalardan fiyat almak yerine hepsini kıyaslayabilmemden dolayı burayı kullanıyorum. Hep araç kiralama siteleri yavaş ve de karmaşık, hemde tek tek bakmak zaman alıyor.

Araba kiralayanlar bilir, hep aynı model arabalar kiralanıyor. (Egea, Clio, i20 vb.) Bundan da sıkıldıysanız ve farklı modelleri de kıyaslamak istiyorsanız bunu tavsiye edebilirim.

Discover Cars

Rentalcars da aradığımı bulamadıysam yada fiyat rekabetini de kıyaslamak için burayı da alternatif olarak kullanıyorum.

Otosop ile İran’a Ulaşım

4-5 sene kadar önce İstanbul’dan İran’ın güneyine kadar otostopla gezdim. İran şimdiye kadar gittiğim ülkeler arasında otostopun en kolay olduğu yerdi. İran gezisi boyunca bu durum işlimi oldukça kolaylaştırdı. Eğer otostop konusunda daha fazla bilgi edinmek isterseniz bu yazımı okuyabilirsiniz.

Bununla ilgili tavsiyelerimi topladığım bir rehber oluşturdum:

İran Otostop Tavsiyelerim

İran Tavsiyelerim ve İran Şehir Kuralları

İran şeriatla yönetiliyor, kurallar katı ve idam cezası var, rock müzik dinlemek yasak gibi şeylerle tasvir edildiğinden oldukça gerilim oluşturduğunun farkındayım.

Evet kurallar var, ama uygulayışta çok rahatlar ve baskı yok. Dilerseniz gelin biraz daha detaylı bahsedeyim:

İran’da Turist Kadınlar Nasıl Giyinmeli? Giyim Kuralları

İran’da kapanmak özgür bir seçim değil, çünkü bununla ilgili bir yasa var. Öncelikle bunun işleyişinde hem anlayışlılar, hemde öyle dayatma şeklinde değil sadece uyarı yapıyorlar.

Siz İran geziniz boyunca kuralları aşırı bir şekilde ihmal etmedikçe, onlarda kuralları sıkı sıkıya uygulamıyor.

Mesela Şiraz bölgesinde kot pantolon ve uzun bir gömlek ile gezebilirsiniz. Başınızı da temsilen bir örtü ile kapatmanız yeterli oluyor.

Ahlak Polisi: Bunun denetleyen bir polis var ama turistleri pek de takmıyorlar. Yerli halka da sadece uyarı yapıldığını gördüm. Kadınlar gayet makyaj yapıyorlar, ve ahlak polisi abartılmadıkça bir şey demiyor.

En fazla ceza kesip, ailesine haber veriyormuş. Bunu işleyişi desteklemeyen aileler ise tamam diyerek geçiştirdiklerini de duydum.

Çarşaf ise muhafazakarlar halkın kendi kültürel seçimi. Böyle bir zorunluluk kesinlikle yok.

Dikkat Etmeniz Gerekenler:

Yanınızda dolar götürmelisiniz:

Döviz konusu gerçekten çok ilginç. Hem resmi olarak sokakta bir tomar parayla gezen devletin yetkilendirdiği kişiler var, hemde karaborsadan bunu yapanlar.

Paranızın sahte olup olmadığına, güncel kura ve de saymayı kesinlikle ihmal etmeyin.

Bunu da gerçekleştirdiğim bir video içeriği oluşturdum. İran gezisinde bu konuda belki size daha da açıklayıcı olur:

1 Dolar: 128.000 Riyal Olmuş

İran’da Kredi Kartı Geçmiyor!

İran bankacılık sistemi ambargolar yüzünden uluslararası sistemlere kapalı. Bu sebeple kredi kartları geçmiyor.

Halktan birine para vererek sizin yerinizi ödemesini rica edebilirsiniz ve bunu hesaba katarak yanınızda dolar götürmelisiniz.

İnternette Sansür Var!

İran’da Facebook, Youtube, Twitter gibi bir çok sitede yasak var. Türkçe bilen çok olduğu için onedio gibi platformlar ile bir çok haber sitesinde de aynı sansür geçerli.

VPN kullanmalısınız:

Ben İran gezisi boyunca Nord VPN‘i kullandım. Rahat bir şekilde sorun yaşamadım, kullananlar bilir en büyük sorun güvenlik. Bunu bu şekilde aştım.

Nord VPN

İnternette oldukça yavaş. VPN ile bunu kısmen aşıyorsunuz. Sokaktaki hoşgörü internette yok malesef.

İran’da tarihler bizden farklı!

Hicri takvim geçerli ve resmi tatil günü cuma.

Yasaklar ve Yasaklar!

Alkol ve Rock Müzik yasak. Kadın – Erkek ilişkileride kısmen yasaklardan nasibini almış. El ele tutuşmak, sarılmak gibi şeyler yasak.

Tahran gündüzleri kuzu, geceleri kurt gibi bir çok yazı görebilirsiniz. İnsanlar yasakları çok da takmıyorlar ve gizli gizli devam ediyorlar anlayacağınız.

İran Gezilecek Yerler

iran4

İran çok büyük bir coğrafya, ağız tadıyla İran gezisini yaşamak isterseniz 1 ay ayırmanız gereken bir yer. Eğer Kuzeyden başarsanız sırasıyla en güzel rota bence şöyle olacaktır. Tahran, Kum, İsfahan, Yedz, Şiraz, Bandar Abbas, Kiş Adası, Qeshm Adası.

Tebriz Gezilecek Yerler

Genellikle Türklerin ve Azerilerin yaşadığı Doğu Azerbeycan eyaletinin başkentidir. Türkiye sınırına yaklaşık 300 km uzaklıktadır.

Çok sayıda dünyaca ünlü şair yetiştirmesiyle bilinir. Tebrizin bir çok tarihi eseri depremlerden dolayı yerle bir olsada restore edilmiş ve hayatta kalan bazı yapılar hala ziyaret edilinebilir.

Tebriz‘de herkes Türkçe konuşuyor ya da Türkçe biliyorlar.

Tarih boyunca İpek Yolu üzerinde olan şehit, efsanevi Cennet Bahçelerine ev sahipliği yaptığı ile ilgili birden çok hikaye de mevcut.

Arg-e Tabriz / Tebriz Kalesi

Tebriz kalesi, Tebriz’in en önemli eserlerinden biridir. 14.yy’dan kalma kalenin günümüze sadece küçük bir kısmı ulaşabilmiş.

İdam mahkumlarını bu kalenin duvarlarına astıklarıda söyleniyor, Rus saldırılarına karşı şehri koruduğunu da söylüyor.

;ran Tebriz Kalesi
Tebriz Kalesi


Kapalı Çarşı – Bazaar

Tebriz’in tüm kültürünü gözler önüne seren bu mistik havayı burada solumalısınız. Bizim alışık olduğumuz istanbul kapalı çarşılarından ziyade burada hem yemek kültürü hemde bu yöreye ait ürünler satılmakta.

Tüm esnaflar sıcak kanlı. İran geziniz boyunca herkesle gidip Türkçe muhabbet edebilirsiniz. Tebriz’in en güzel yeridir kanımca.

Ota Doğununda en önemli tarihi ve kültürel yerlerinin başında geliyor.

Tebriz Kapalı ÇarşıKapalı Çarşı - Bazaariran
Kapalı Çarşı – Bazaar

Mescid-i Kabud – Gök Mescid

Depremlerden çok zarar görmüş ve harabeye dönmüş daha sonraları restorasyon çalışmalarıyla hayat kazanmış. Caminin içindeki çini işlemeleri hala o eski güzelliğini korumuş.

Mescid-i Kabud - Gök Mescid iran
Mescid-i Kabud – Gök Mescid

Azerbeycan Müzesi

Bölgenin eski yaşanmışlıklarını gözler önüne seriyor. 5 asır öncesine dayanan arkeolojik eserleri burada görebilirsiniz.

Tahran Gezilecek Yerler

Tahran, İran’ın başkenti. 12 milyon nüfusu ile ekonominin kalbinin attığı yer. İslam devrimi zamanında önderlik yapan ve hala konumunu koruyan büyük bir şehir. Binaların ve evlerin rengi sarı – gri tonlarında şehre rengiz bir hava katmış. Çöl şehirlerine benzeyen Tahran,  Farsça da karşılığı ” Sıcak Şehir” demekmiş.

Tehran City Illustration
Tahran

Büyük Bazaar / Bazar-ı Bozurg

İran’nın tüm kültürel yönlerini görebileceğiniz, Tahran’nın merkezi sayılan dev bir kapalı çarşı. Burada aradağınız her şeyi bulabilirsiniz. Pazarın bir çok girişi var. İstediğiniz yerden girip gezebilirsiniz. İçerde dikkatli olmakta fayda var.

Eğer çıkmak isterseniz, herhangi bir yan yola saptığınızda sizi mutlaka bir çıkışa götürecektir. İran’da kültür haline dönüşen Nargile ve çay ocaklar ise yine bu yan sokaklarda.

Büyük Bazaar İran
Büyük Bazaar

Müzeler

Tahran’da çok sayıda müze bulunmakta. Ben bunların hepsini gezmedim ama eğer gezmek isterseniz bu müzeler şu şekilde. Bu müzere ulaşım ve yerleri için herhangi bir ajanstan turist haritası alarak yapabilirsiniz. 

Etnolojik Araştırmalar Müzesi

Yeşil Saray Müzesi
Güzel Sanatlar Müzesi
Millet Sarayı Müzesi
Niyavaran Sarayı ve Sahip Geraniye Müzesi
Sahip Geraniye Sarayı
Niyavaran Sarayı
Ulusal Mücevher Müzesi

Kum – Quam

Tahran’ın hemen güneyinde yer alan şehre gece yarısı şans eseri geldik. Burası İran’ın dini merkezi gibi bir yer. Bizim geldiğimiz dönem muharrem ayı olduğundan tüm sokaklar, camiler, mescitlerde bunun törenleri yapılıyor. Halk yine burada da Türkçe biliyor.

Aslında bildikleri tükrçe eski türkçe ve azeri türkçesi karşımı gibi şey. Burada çok sayıda türbe cami bulunmakta. Kum’da bizde şans eseri bir ayine katıldık bu yazımı okumanızı tavsiye ederim:

İran’da Ayine Katıldım!

İsfahan Gezilecek Yerler

İsfahan İran’nın en gelişmiş ve düzenli şehirlerinde. Burada yaşam kalitesi diğer şehirlere oranla daha yüksek. Sanat şehri olarak’da bilinen İsfahan için Dünyanın Öbür Yarısı deniyor.

iran


İmam Hüseyin Meydanı – Meydan-i İmam

Şehrin merkezinde bulunan bu meydan Dünya’nın en büyük meydanı olarak bilinir. İsfahan’da gezilecek bir çok yere bu meydandan geçerek gidersiniz.

Bu meydanın etrafı büyük sutunlarla çevrilmiş ortasında süs amaçlı büyük bir havuz bulunmaktadır. Bu sutunların içi kapalı çarşılarla dolu olup İsfaha’nın sanat eserleri satılmaktadır.

Yine ünlü halıcılar da bu çarşıdadır. Bu çarşı haftada bir gün kadınlara özel olarak açılmaktadır.

Sallanan Minareler (Munar Junban)

Mimarlık hatası sonucu sallanan bu minareler çok ilginçtir. Buraya gittiğinizde ziyaretçiler yeterli sayıya ulaşmasıyla görevli gelip minareleri sallıyor.

Yezd (Yazd)

İran Gezi - Yedz Yazd
Yezd (Yazd)


Çözün ortasına kurulmuş İran’ın en gezilesi şehri. Sarı – Kahverengi tonlarıyla beni büyüleyen ve kendine has bir tarzı olan şehir. Kahverenginin her tonunu bu şehirde hissedebiliyorsunuz, görebiliyorsunuz.
İran gezi rotasına mutlaka eklenmesi gerekiyor.

İnsanları da bir o kadar güzel.

Şehir iki kısımdan oluşuyor. Eski Yedz ve Yeni Yedz. Ve bu iki kısmı ayıran dev bir yol var ki gerçekten şehrin dokusunu bozduğunu düşünüyorum.

Yedz’liler çölün tam ortasında yaşamayı başarabilmiş ve buna çok güzel uyum sağlamışlar.  Yedz’i gezmek ve hissetmek için yapılacak en güzel şey ara sokaklarda, eski Yedz’de kaybolmak olacaktır.

Yezd şehri İran’nın ortalarında yer alan, Zerdüşt dininin merkezidir. Şehir eşsiz mimari yapıları ve ipekli el dokumaları, İran el sanatları, ipek dokuma, İran pamuk şeker’i olan “Pashmak” ise oldukça ünlüdür.

Bu şehrin rengi kahverenginin tüm tonları diyebilirim. Kerpiçten yapılan tüm bu evler kahverenginin her tonunu yansıtıyor. Yaklaşık 4 yıl sonra tekrar buradayım, o zamanlar otostop ile Türkiye’yi geziyordum. Marcan beni 4 yıl önce, yine bu evde ve bu odada misafir etmişti.

İran’ı daha önce hiç böyle görmediniz?

Zerdüştlük Nedir?

Zerdüştlük, bilinen en eski tek Tanrı inancı olan din diyebilirim. Günümüzden yaklaşık 3500 yıl öncesine kadar dayanan, tarihte bilinen en eski tek tanrılı inanç. 3 büyük Pers İmparatorluğu dini olan ayrıca Düalist ve Eskatolojik inanış gördüğümüz vahiylere dayanan inanç diye de tanımlayabilirim.

Ateşgede – Zerdüşt Tapınağı

24 Saat aralıksız yanan ateş. Bu ateş 470 yılından beri yani yaklaşık 16 asırdır yanmaktadır. İşin ilginç yanı ise bu ateş aslında İran’nın başka bir yeri Ardakan’dan buraya taşınmış ve rahiplerin sürekli olarak kayısı odunlarıyla beslemesi sonucu ateş hiç sönmeden yanmaya devam etmekte.

Dinin ilginç bir ritüeli var: Biri öldüğünde, onu gömmüyorlar ve onu göstereceğim tepeye bırakıyorlar. Ve akbabalar onu yiyorlar.

Yezd (Yazd) Görülmesi Gereken Yerler

Emir Çakmak Kompleksi
(Amir Chakhmaq Cami)

Yedz şehrinin sembolü olarak görülüyor.

Üç katlı, simetrik mimarisiyle süslü cephesi ile İran’nın en fotojenik yapılarından biri. Gün doğumu ve gün batımında ortaya çıkan oyunlarla adeta ışık oyunları ile adeta bir görsel ilüzyon oluyor.

Bazaar
Bagh-e Devlet Abad
12 İmam Türbesi
Cami Mescidi – Cuma Mescidi

Şiraz

Şiraz, Fars eyaletinde bulunan ve Fars’ın başkenti olan büyük şehir. Bir zamanlar İran’nın eski başkentiymiş. Şiraz gül bahçeleri, üzüm bağları ve tarihi eserleriyle ünlü bir şehir.

Şarapları dünya’da ünlü. Şiraz’ı gezmek için bir çok yerde karşınıza gezi tur önerileri çıkacaktır. Arabalı şöförlü rehberler günlük 30 – 40 dolar karşılığında tüm gezilecek yerleri gezdirerek anlatmaktadırlar.

Şiraz’ın bazı noktları birbirine çok uza eğer zamanınız az ise ve şehri görmek istiyorsanız bu güzel bir tecih olabilir.

İran gezisi boyunca pazarlık yapabilirsiniz, sünnettir bunu unutmayın.

Han-e Zend bulvarı, Şehrin tam merkezinde yer alır ve görülecek bir çok yer buradadır.

Persepolis

Şiraz’ın dışında yaklaşık 60 km  kuzeydoğunda yer alan ünlü Pers şehri, İran’a gelen herkesin ziyaret etmesi gereken yerlerden. Bizim efes harebelerini andırıyor ama hikayesi çok başka.  

Persepolis Pers Kralı I. Darius tarafındn yaptırılmış. Pers sanatının en güzel örnekleri burada yer alıyor.

Depremlerden dolayı epey yıkıntıya uğrasada hala görkemli saray kalıntılarını, işlemeli duvarları görmek mümkün. Yapımı tam 150 yıl sürmüş.

Kerim Han Kalesi

Şehir merkezinde yer alır ve çok iyi korunmuş bir kaledir. İran’da gördüğüm en iyi korunmuş tarihi yapı bu diyebilirim. Sanki bugün yapılmış gibi. Eğer 2.500 tümen öderseniz kalenin iç kısmınıda gezebilirsiniz.

Sa’di’nin Türbesi

Şiraz’lı Said ünlü bir gezgindir. Ve hayatını gezerek geçirmiş hikayesi beni etkilemiş insanlardan biridir.

Ruhsal dünyasını beslemek, iç yolculuğuna çıkma adına yaptığı bu gezide Anadolu topraklarına dahi gelmiştir. Felsefi yazıları ve yayımladığı makaleleri sanatıyla birleştirmesi onu başarıya ulaştırmış.

Hafız’ın Türbesi

İran denilince ismi anılacak insanlardan. Farsçayı çok güzel kullanmış ve kaliteli eserler vermişler. İranlılar Hafız’a çok saygı duyarlar ve neredeyse her iranlının evinde hafızın kitabını bulmak mümkündür.

Şiraz’da diğer gezilecek yerler


İrem Bağları
Vekil Pazarı
Dervaz-e Kur’an – Kur’an Kapısı
Şah-e Çerağ Türbesi
Vekil Camii

İran Konaklama Tavsiyelerim

Oteller

İran’da otel fiyatları ucuz değil. Agoda üzerinden gideceğiniz herhangi bir şehrin rezervasyonunu yapabilirsiniz. Unutmayın İran’da internet çok kötü durumda. O yüzden önceden yapmanızda ve çıktıları, adres bilgilerini yanınıza almanızda fayda var.

Agoda bu konuda hem booking yorumlarını göstermesinden dolayı; hemde ara yüzü ve detayları ile oldukça hızlı bir sonuç almanıza yardımcı olacaktır.

Agoda

İkinci bir seçecen ise otelleri sorarak da kalabilirsiniz. Bu son dakika otelleri normalden biraz daha pahalı olacaktır.

Couchsurfing

Couchsurfing konusunda çok başaralı bir ülke. Özellikle Türkiye gibi bozulmadığı için hala kaliteli insanlar kullanıyor. Çok güzel insanlarla tanışacaksınız.

İstek göndermeniz yeterli, sizi olduğunuz yerden alıp evine götürüp yedirip içirip gezdirecek insanlar var. Bununla ilgili bir yazı düzenledim aşağıya bırakıyorum:

Coach Surfing Nasıl Kullanılır?

Mescid

Sırtçantalı gezginler için Hostel kültürü yok. Otellerde büyük şehirlerde pahalı, o yüzden ülkenin her köşe başından olan mescidlerde güvenli bir şekilde ücretiz uyuyabilirsiniz.

Çadır

Gördüğünüz her yere çadır kurabilir, uyuyabilirsiniz. Ülkenin de kendi kültüründe var olan ailecek yaptıkları bir olaydır. Çöl coğrafyasına hakim olduğundan, şehir merkezlerinde olan parkları Maps.me Haritalar gibi uygulamasından rahatlıkla görebilirsiniz.

İran Mutfağı ve de Dünyaca Ünlü Sokak Lezzetleri

Tahran (Tehran) şehrindeki sokak yemekleri sanıldığından daha da ünlü; Dünya çapında da ün salmış lezzetler. Bu sokak yemeklerini denediğim bir youtube videosu hazırlamıştım. Buraya bırakıyorum:

İran’nın Efsane Sokak Lezzetlerini Deneyimliyorum

Aş-ı Rişte (Erişte Aşı)

Nohut, pirinç ve yarmadan yapılıyor. Nane, yoğurt ve kuru soğan da koyuluyor. Benim kokusu oldukça hoşuma gitti. Ev yapımı erişte gibi. Bizde Kars ve Ardahan bölgesinde de yapanlar varmış. 

Nougat

Şeker ve bal, yumurta akı, badem, ceviz, fıstık, fındıktan yapılan ve çeşitli tatlar, tarçın, vanilya ve olmazsa olmaz safran ile yapılan bir İran şekerlemesi.

Közlenmiş mısır, bakla ve pancarı da sokaklarda gördüm. Pancarın bu şekilde pişirildiğini ilk kez gördüm. Baklalarda bizdekinin aksine koca koca olmaları ilginç. 

Safran

1 kilo Safran 1000 Dolar! Altın değerinde neredeyse…

İran’da safran oldukça popüler. Her şey de kullanmak istiyorlar ve bu yüksek fiyatlara rağmen de oldukça çok kullanıyorlar. Safranı biz hep sarı görsek de orjinal rengi kırmızı. Su katınca sarı oluyor.

Safran yiyeceklere parlak sarı bir renk katıyor. Sıra dışı tadı ve yemeklere kattığı sarı renk nedeniyle safran; Arap, Orta Asya, Avrupa, Hint, İran, Fas ve Cornwall mutfaklarında oldukça yaygın olarak kullanılıyor.

Onun dışında Fars mutfağının kalbi olan İran’da:

Kebap çeşitleri, İran pilavı, Patatesli çilav, İran kurabiyesi, Zeresk pilavı, Fesenjan, Ispanak Borani en ünlü lezzetleri arasında, deneyebilirsiniz.

Yemek fiyatları oldukça uygun fiyatlı.

İran Ekonomisi Ne Durumda?

Yakın zamanda İran – Irak arasında bir savaş yapılmıştı. O zamandan bu zamana ekonomik çalkantı devam ediyor.

Özellikle ambargonun etkisiyle, ekonomik etkileri gün geçtikçe daha da ekonomi de ağır sonuçlar doğuruyor. Zannetmeyin ki ülke karışık ve kaos hakim. Ama halkın alım gücü yerlere düşmüş durumda.

Hala gezilecek ve görülecek bir sürü güzel yeri var. Akın akın turistin geldiği ve bence görülmesi gekeren büyük bir İran Kültürü var.

Ekonomik zorluklara rağmen kendileri bazı şeyleri üretebiliyorlar.
İran yerli arabası: Saipa


Milyonlarca araba bundan ve kendi üretimleri. Petrol’de kendi sınırları içinde üretildiğinden bu şekilde dışa bağımlılığı bazı yerlerde kesmeye çalışıyorlar.

Yasa dışı olarak petrol piyasanın altında satışlarına devam ediyor. Ülkede her şeyin fiyatı petrol ile bağlantılı olduğundan, petrol üzerindeki her etki halkı olumsuz etkiliyor.

Ekonomik olarak işler iyiye gitmiyor. Uzun yıllardır süregelen bu büyük kültürün sıcakkanlı halkı için, komşularımız için umarım biran önce her şey yoluna girer ve umarım her şey düzelir.

İran Şehir İçi Ulaşım

Ulaşım İran’da en ucuz şey. Bir yerden bir yere giderken 4 farklı seçeneğiniz bulunduğunu söylemeliyim:

Otobüs
Ülkenin her yerine otosbüle ulaşmak mümkün fiyatlar ise gerçekten ucuz. Çünkü ülkede petrol en ucuz şey.

Tren
Tebrizden Tahrana, Yedz’den Şiraz’a Bandar Abbasa kadar uzanan tren hattı mevcuttur. Tahran – Yezd arasını 5 dolara gitmiştim ve tren aynı bizim KarsRail treni gibiydi. Oldukça da konforluydu.

Taksi

Şehrin bir ucundan diğer bir ucuna 1 dolara gidiyorsunuz.

Otostop

Yazının başındanda belirtiğim gibi otostop konusunda en kolay ülke İran’dır. Tüm ülkeyi otostopla gezdim ve bir kere bile zorlandığım zaman olmadı. Gecenin zifiri karanlığından bile sizi alıyorlar. Sadece şehir merkezinden çıkmanız lazım diğer türlü, taksi gibi sizden para teklif edeceklerdir.

Pul Nederem: Param Yok

Salavati: Senin için dua edeceğim


Sihirli kelimeler bunlar aklınızın bir kenarında dursun.

İRAN MÜZİK TAVSİYELERİ

  • Keyhan Kalhor
  • Album I wont stand alone
  • Masoud Shaari & Christoph Rezai
  • Album Journey
  • Farid Farjad
  • Mohsen Nobjoo

Beni Instagram üzerinden takip edin: @yolgunlukleri

9 Responses

  1. Birisi buna anlantsinki ki Təbriz halki türklər və azərilər değil Azərbaycan turkleridir

  2. İran gibi bir ülke, bence daha çok yaz ve fotoğraf hakediyor. Ama seninde hakkını vermek lazım en iyi rehber bu olmuş bence. Hem samimi hemde gereksiz bilgiler içermiyor. İran gezi notları aslında epey çok var ama dediğim gibi gereksiz bilgilerle dolu. Paylaşım için teşekkür ederim

  3. Yazından faydalandım. Rotamı çizdim. Bende otostopla geziyorum. Kadın olarak İran’da otostop şansım nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Benzer Yazılarım

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır +17 Gerçek Yöntem 2023

Sırt Çantamda Neler Var? Tüm Ekipmanlarım + Fiyat/Performans

Araba İle Ege ve Akdeniz Turu Yapacaklara Tavsiyeler

emre durmuş

Emre Durmuş

6 yıl önce çıktığım dünya turunda şimdiye kadar 60’dan fazla ülkede bulundum. Elimden geldiği kadar youtube kanalım ve seyahat blogumda en iyi tavsiyelerimi ve yol günlüklerimi paylaşıyorum.