Kabak Koyu Hakkında Her Şey 2023 (Kamp, HAZIRLIK, ULAŞIM ve Aktiviteler)

Kabak koyu, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı dağın taşın arasından geçip vardığınız cennet gibi bir yer. Eğer ki bizim gibi uzun yürüyüşler sonucu Kabak Koyuna ulaştıysanız Likya Yolu’nda bunca zorluğa iyi ki katlanmışım diyebilirsiniz. Bu yazımda şu sorulara cevap vermeye çalışacağım. Kabak koyu otelleri, kabak koyunda kamp yapmak ve ulaşım tavsiyeleri.

Kabak Koyu Fethiye
kabak koyu

Rengarenk çiçeklerin kokusu ve böceklerin cıvıltısı Kabak’ta içinize işleyecek ve böylece bu civarda ayrılmak istemediğiniz yerlerden biri haline gelecek. Ama bilin ki yolunuz daha da güzel yerlere doğru uzanıp gidiyor…

Kabak Koyu Nerede?

Kabak Koyu, Faralya Köyü içinde yer alıyor. Fethiye’ye 33 km, Ölüdeniz’e 17 km, Kelebekler Vadisi’ne ise 4 km uzaklıkta bulunuyor.

Kabak Koyu kızıl çam ormanları içerisinde konumlanmış. Likya Yolu üzerinde bulunuyor ve günümüze kadar doğası korunmuş, el değmemiş. Koy diyorum ancak burası Kabak Vadisi olarak da anılıyor. Çünkü burası yamaçlarla, dik kayalarla çevrili, içerisinde göletler ve şelale bulunan derin bir vadi.

kabak koyu nerede
Ölüdeniz — Kelebekler Vadisi — Kabak Koyu

Dünya da koruma altına alınan 100 dağ arasında bulunan Babadağ’ın eteklerinde bulunan Kabak Koyu; özellikle bir vadi olduğu için hayvan göçlerinin olmadığı bu yüzden de yaban hayatıyla, bitki çeşitliliğiyle ve 200 metrelik küçük çakıllarla kaplı koyuyla adından sıkça söz ettiren bir yer haline gelmiş.

Hadi gelin Fethiye Kabak Koyun’da nerede kalınır, Kabak Koyu’na nasıl gidilir? Kabak Koyun’da ne yapılır ve nasıl güzellikler bekliyor gibi birçok soruya açıklık getirelim. O zaman karşınızda Kabak Koyu Gezi Rehberi!

Ayrıca tüm aktiviteleri doğru yerden almak yorumları okuyarak en iyi deneyim için Getyourguide kullanabilirsiniz. Ben dünyanın her yerinde kullanıyorum son derece memnunum.

Kabak Gezisine Ne Zaman Gidilir? Hangi Ayda Gidilir?
Hangi Mevsimde Gidilir?

Bu başlığın ne kadar kritik olduğunun farkındayım. Çünkü kişiden kişiye değişkenlik gösteren bu durum için Kelebekler Vadisi’ne ne zaman gidilir değil de, daha çok hangi zaman nasıl bir atmosfer sunuyor? Sorusunu cevaplamaya çalışacağım. Seçim sizin 😊

Yaz Dönemi Kabak Nasıl?

Kabak Koyu yaz aylarında Akdeniz’in tüm sıcağını ve harika doğasını üzerine çeken bir yer. Kabak Koyu genellikle turistlerin uğradığı nokta oluyor.

Yani üç dört günlüğüne ayaklarınızı kumlara uzattığınız ve tamamen kendinizi dinlediğiniz, tüm çiçek ve deniz kokusunu içinize çektiğiniz yer tam olarak Kabak Koyu ve çevresi olacaktır.

Ama Kabak Koyu’na gelmenizdeki neden Türkiye’de çok nadir el değmemiş yerlerden biri olan doğası ve tüm kirliliklerden arındırılmış turkuaz rengi deniziyse, yaz aylarında denizin o kadar da berrak olmadığını bilseniz iyi olur. Bu kadar kalabalığa kim olsa dayanamazdı…

Kabak İlkbahar & Sonbahar Dönemi Nasıl?

Yaz aylarının sıcağı, kalabalığı, çoluğu çocuğu Kabak Koyu’nu basmadan tatil yapmak istiyorsanız, ilkbahar aylarını gönül rahatlığıyla seçebilirsiniz. Denize girme niyetiniz yoksa Mart ayı ya da Ekim-Kasım ayı gibi Kabak Koyu’na gelebilirsiniz.

Ama hazır gelmişken tam tatilcilik yapayım diyorsanız Nisan sonu, Mayıs başı ya da Eylül ayında gelirseniz uçsuz bucaksız deniz manzarasına bizzat dokunarak keyfini çıkarabilirsiniz.

Kışın Kabak Nasıl Oluyor?

Eğer ki bir deniz tatili düşünmüyorsanız, yalnızca turistik bir gezi planlıyorsanız kış aylarında Kabak Koyu’na gelmelisiniz. Muhtemelen amacınız burada konaklayıp etrafındaki antik kentleri, doğayı, tarihi kalıntıları gezmek olacaktır.

Hem kalabalığa hem de sıcaklara kalmamış olursunuz. Bu sırada yine Kabak’ın şelalesi akacak, yine kuşları cıvıldayacaktır.

Kabak Koyuna Nasıl Gidilir?

Öncelikle Muğla’nın Fethiye ilçesine gelmelisiniz. Daha sonra ise 2 farklı seçeneceğiniz var. Bunlar dolmuşlar ve özel araç ile gitmek. 2022 yılı Dolmuş sefer saatleri şöyle: Fethiye’den sonra otogardan kalkan minibüslerle Faralya’ya yola çıkmalısınız

Fethiye-Ölüdeniz-Faralya-Kabak koyu Hareket Saatleri

Gidiş saatleri hergün

07:00/11:10/14:10/17:15

Dönüş saatleri her gün

08:30/12:30/15:30/18:30

Bunun ardından minibüs sizi Kabak’a yakın bir yere bırakacaktır. Ama tabii yine arazinin içerisine girmesini beklemeyin. Yayan ya da köydeki uzay mekiği gibi araçlarla devam etmelisiniz.

Kabak Koyu’na Uçak ile Ulaşım Nasıl Yapılır? En Yakın Havaalanı Hangisi?

Kabak Koyu’na uçak ile ulaşım için Dalaman Havaalanı’nı kullanabilirsiniz. Dalaman Havaalanı’ndan Faralya’ya 77 kilometrelik bir yol sizleri bekliyor. Faralya’ya gidiş buradan tam 1 buçuk saat sürüyor.

En yakın havaalanı olan Fethiye’ye gelmek için Dalaman Havaalanı’na indiyseniz buradan kalkan Havaşlar ile Fethiye otogarına gelip oradan da otogarın hemen ön sokağından kalkan Faralya-Kabak arabalarına binmelisiniz. Dolmuş ücreti 8 Tl

Ben, havaalanında direkt Kabak Koyu’na geçmek istiyorum” derseniz yol yaklaşık 1,5 saat sürüyor ve bu yolu gitmek için 2 seçeneğiniz bulunuyor. İlk olarak havaalanından araba kiralayıp Kabak Koyu’na doğru yola çıkmak. İkinci ihtimal ise Dalaman Havaalanı – Kabak Koyu transferi yapan şirketler ile görüşüp gitmek.

(Eğer grup olarak gidiyorsanız kişi başına düşen ücretler daha az olacaktır)

Ölüdeniz’den Kabak’a gitmek isterseniz de Faralya dolmuşlarına binebilirsiniz (yaklaşık 15 dakika sürüyor) veya plajdan kalkan tekneler ile ulaşımınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Faralya’ya geldikten sonra, eğer özel aracınız ile gelmediyseniz (aracınız 4×4 değil ise özel aracınızla gelmediğinizi umarak devam ediyorum) Kabak için yürümenizi önerebilirim. Veya yürümek istemezseniz taksi ya da traktörler ile Faralya-Kabak arası ulaşımınızı gerçekleştirebilirsiniz. (Evet traktör ile macera dolu dakikalar sizi bekliyor 😀)

Kabak Koyu için Karavan Kiralamaka

Eğer uzun bir süre kalmayı düşünüyorsanız oldukça mantıklı bir seçim olacaktır. Kısa için de çok güzel bir deneyim. Bunun için Karavan kiralamak hem konaklama hem de ulaşım sorununu çözmenizi sağlar. Karavan Kiralamak için en iyi seçenek karavan360 olacaktır. Yüzlerce karavan arasından istediğinizi seçenebilirsiniz. Karavana kiralama

Birçok karavan park alanı ve karavana uygun kamp yeride bölgeye yakın yerlerde bulmak mümkün.

Kabak Koyu’na Otostopla Ulaşım Nasıl Yapılır? (Arabasız Ulaşım)

Çıktığınız şehir her neresi olursa olsun otostop çekerek ulaşmanız gereken nokta Fethiye Ölüdeniz ya da Faralya olmalı. Tabii yola çıktığınız şehir çok uzak olursa Fethiye’ye doğrudan gelecek araç bulmanız zor olabilir. Bu durumda birkaç kez otostop çekerek yolda iki kat fazla zaman geçirmeniz olası…

Traktörlere otostop çekebilirsiniz. Ben bu konuda daha önce bir kepçe deneyimi yaşamıştım.

Emre durmuş Hasan bedir ezgi küçük
Yılın otostopu kemerde bir kepçenin kepçesinde 4 km yol gelmiştik

Bu konuda otostop çekmek hakkındaki tavsiyelerime de göz atabilirsiniz:

Otostop Çekme Tavsiyelerim (Otostop Çekme Sanatı)

Kabak Koyu’nda Nerede Konaklayabilirim?

Kabak Koyu; 5 yıldızlı, lüks oteller bölgesi değil. Burası bizlere daha çok doğayla iç içe olma imkanı sunuyor. Hal böyle olunca çok sayıda kamp yapabileceğiniz alanlar var. Ancak baştan uyarıda bulunayım Kabak bölgeside istediğiniz her yere çadırınızı kuramıyorsunuz. Bölgede ki görevliler tarafından uyarı alabilirsiniz.

Biraz gözden uzağa çadır kurarak bunu aşabilirsiniz. Kamp alanı fiyatlarında da ucuzdan pahalıya çok seçenek var, bunu da değerlendirebilirsiniz.

Kamp yapacağım doğru yeri nasıl bulacağım?” diyorsanız: Sahilin sol tarafında ki tepe veya ormanlık alan içinde kurulan çadırları zaten etrafı gezerken göreceksiniz.

Kamp alanlarında elektrik, su, tuvalet ve duş bulunuyor. Ödediğiniz ücrete bazı kamp alanlarında sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahil ediliyor.
(Kahvaltı, tahmin ettiğiniz gibi köy kahvaltısı ve peynirinden yumurtasına kadar; doğal, lezzetli bir kahvaltı yapma imkanı buluyorsunuz)
Fiyatlar belki bir tık yukarıda olduğunu söyleyebilirim.

kabak koyu gün doğumu manzarası
Kabak Günaydın Manzarası

Buraya birkaç kamp işletmesi adı yazacağım. Gitmeden önce fikir sahibi olmak için ve fiyat bilgisi almak için işletme ile iletişime geçebilirsiniz:

  • Turan Camping (Bölgede ki ilk işletmelerden)
  • Mandala Camping
  • Kabak Naturel Life
  • Gemile Camp
  • Shandi Garden Camping
  • Shambala
  • Dervish Lodge
  • Full Moon Camp
  • Kök Camp

Kabak Hakkında Kısa Kısa Notlar

1. Kabak Koyu’nda ihtiyaçlarınızı alabileceğiniz marketler bulunuyor.

2. Koy da telefon çekiyor.

3. Kabak Koyu’nun her yerinde ateş yakılmasına izin verilmiyor. Ateş yakmak isteyenler için belli alanlar bulunuyor.

4. Konaklama bölgesinde doğayla iç içe yapılan yoga, meditasyon gibi aktivitelere de katılabilirsiniz

Bungalov Konaklama İçin İyi Bir Seçim Olur Mu?

Yukarıda bahsettiğim kamp alanlarının birçoğunda bungalovlar ve ağaç evler de bulunuyor. “Ben çadırla uğraşamam” diyenlerdenseniz bu kamp alanlarından herhangi birine gidip bungalovlarda konaklayabilirsiniz.

Bungalov alanlarının birçoğunda duş, tuvalet, kahvaltı, akşam yemeği imkanı sunuluyor.

Bungalovlar da kategorilerine göre ayrılıyor. Bazıları biraz daha lüks, daha iyi manzaralı gibi olurken bazıları da daha standart olabiliyor. Kendiniz için en uygun ve mutlu olacağınızı düşündüğünüz alan ve yerde konaklayabilirsiniz.

Ekran Resmi 2020 05 26 14.37.12 1 e1590493389519
Kalabileceğiniz Bungalov Evlerinden Biri

Kabak’ta Ne Yenir? Nerede Yenir?

Kabak Koyu’na geldiğinizde bir köyde olduğunuzu hatırlayın. Köye özgü ne varsa bulabilirsiniz. Çeşit çeşit yerel yemek burada karşınıza çıkacak. Faralya çevresine özgü bu yerel yemekler arasında tingil çorbası, ölemeç çorbası, otlu gözleme, sac böreği, sündürme, arapaşı gibi bazılarımızın adını dahi duymadığı şeyler var.

Tabii bunların yanı sıra tatil bölgelerine özgü restoranlar da var. Etrafı biraz keşfe çıktığınızda bu restoranlarla karşılaşacaksınız. Koy çevresinde köfteciler, midyeciler derken kesinlikle aç kalmazsınız.

Kendi Yemeğinizi Kendiniz Yapmak

İlla ki her öğünü dışarıdan yemek zorunda değilsiniz. Eğer ki piknik tüpünüz de varsa ya da çevreden bulabilirseniz, kendi yemeğinizi kendiniz pişirebilirsiniz. Yakınlarda bulunan market, bakkal, manavlardan sandviç malzemeleri alabilirsiniz.

Kabak Koyu Gezilecek Yerler ve Yapılacak Listesi

Kabak Koyu’na ulaşımımızı tamamladık, konaklayacağımız yere eşyalarımızı yerleştirdiysek eğer keşfe başlıyoruz.

Kabak Koyu Plajı

Plajın yaklaşık 200 metre uzunluğunda olduğundan bahsetmiştim. Burada denize girebilirsiniz. Plaja giriş ücretsiz. Duş alabileceğiniz açık kabinler de bulunuyor. T

ahmin ettiğiniz gibi burası sit alanı, koruma altında bir koy. Dolayısıyla şezlong, şemsiye gibi imkanlar bulunmuyor. Yani bir işletmeye ait değil. Eğer isterseniz kendi şemsiyenizi götürebilirsiniz.

Kabak Koyu bir vadi olduğundan içinde oldukça fazla hayvan popülasyonu da barındırıyor. Bunlardan biri caretta carettalar. Sahilin bir kısmında da onlar yaşıyor. Bu yüzden onları incitmemeye özen göstermelisiniz.

Bu koy özellikle de arılarıyla nam salmış durumda. Güneşlenirken, sahildeyken etrafınız da arılar belirebiliyormuş. Ben rastlamadım ama sizin dikkat etmenizi öneririm.

Son olarak özellikle Kabak Koyu’nda konakladığınız zamanların akşamlarında sahile gidebilirsiniz. İrili ufaklı grupların sohbetlerine katılabilir, onlarla birlikte eğlenebilirsiniz. Zaten kamplar ve doğa harikası yerler genelde arkadaşlık ilişkilerimizin gelişmesi, sosyalleşmek için ideal yerlerdir.

Her ne kadar sakinliğe ve kafamızı dinlemeye gitsek de; bizimle aynı kafada insanlara denk gelebilir, doğa tatilimize sosyallik katarak güzel günler geçirebiliriz.

Ekran Resmi 2020 05 26 14.45.44 e1590493627620
Kabak Koyu Plajı

Aladere Şelale

Kabak Aladere Şelale’sine gidebileceğiniz birkaç yol var. Birincisi Likya Yolu üzerinden yürüyerek, tabelaları takip etmelisiniz. Yürüyüş asla sıkıcı değil aksine, her zaman söylediğim gibi doğayla iç içe çam gibi ağaçlar ile iç içe geçiyor.

Yürüyüşte tepe noktasına vardığınızda dönüp Kabak Koyu manzarasını izleme fırsatınız bile oluyor. Aladere Şelalesi için yaptığım bu yürüyüş yaklaşık 1-1,5 saat sürüyor.

İkince yol ise daha kayalıklı ve maceralı bir yol. Duyduğuma göre bu yol daha kısa sürüyormuş ancak “ben sağlam olan yoldan kaya falan olmasın” diyenlerdenseniz ilk yol size göre.

Ancak ikinci olarak bahsettiğim bu yol ise macera sevenlerin gözdesi olmuş durumda. (Bu yolu denemek için bana tekrar Kabak Koyu yolları görünmüştür)

Şelaleye vardığınızda; etrafında doğal havuzların oluştuğunu göreceksiniz. Klorsuz, buz gibi, doğal suya girebilirsiniz.

Burası özellikle yaz sezonlarında oldukça popüler olduğu için kalabalık olabiliyor. “Çok kalabalıktır, keyif alamam gibi düşünmeyin” gitmişken görülmesi gereken yerler listenize ekleyin.

Aladere Şelale
Aladere Şelale

Mavi Mağara

Mavi mağara plaja çok yakın. Bu yüzden yüzerek ulaşabilirsiniz ancak bazen dalgalarla boğuşmak zorunda kaldığınızdan bu yolu pek tavsiye etmiyorum. Peki “Kabak Koyu – Mavi Mağara’ya nasıl ulaşacağız?Karayoluyla.

Mavi Mağara içinde de bir tane yüzebileceğiniz doğal havuz bulunuyor. Bu havuz; deniz ile kayaların birleştiği noktada ki oyuklardan içeriye akan sular ile oluşmuş. Adının mavi olma sebebi ise bu havuzda yüzerken, oyukların arasından gelen ışık oyunları ile etrafınızda mavi çizgilerin oluşmasından.

Ekran Resmi 2020 05 26 14.54.21

Likya Yolu

Kabak Koyu, Likya yolu üzerinde bulunuyor. Daha detaylı anlatmak gerekirse Likya yolu üzerinden Faralya Köyü’ne ulaşıp oradan da Kabak Koyu’na inebilirsiniz.

Kelebekler Vadisi

Eğer Kabak’da konaklıyorsanız ancak Kelebekler Vadisi’ni de görmek istiyorsanız Kabak’dan kalkan günübirlik tekne turları ile buraya ulaşabilirsiniz.

Kelebekler Vadisi’nden inziva köşesi, izole ve kayalıklarla çevrili bir yer olarak bahsetmiştim.

Yamaç Paraşütü

Kabak Koyu yamaç paraşütü macerasına katılmak için çok uygun. Nasıl Ölüdeniz dünyanın en bilindik yamaç paraşütü mekanlarından biriyle Kabak Koyu da öyle. Yanınızda bir pilot bulunacak ve Babadağ’ın eteklerinden manzaranın tadını çıkara çıkara aşağı doğru süzüleceksiniz.

Not: Kabak Koyu’na kadar gelmişken yapabileceklerinizi, deneyimlediklerimi anlatmaya çalıştım ancak şunu da söylemeliyim. Bu saydıklarımı yapmadan da günün akışına kendinizi bırakarak: Ağaç, deniz, hamak ile manzaranının keyfini çıkararak.

Kısa kısa doğa yürüyüşleri yaparak, sadece oturup gün doğumu ve gün batımını izleyerek de burada çok kaliteli vakit geçirebilirsiniz.

Diyeceğim o ki: Keyfini çıkarın, yenilendiğinizin farkına varın 😊

Kabak Koyu Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Kabak Koyu, doğanın gerçekten göbeğinde bulunuyor. Buraya araçların girememesindeki neden, etrafının sarp yamaçlarla çevrili olması. Bu yamaçlar tam 800 metre yüksekliğinde. Etrafında da hem kayalıklar, hem akarsu hem de malum deniz var. Çevresi kızılçam ormanları ile kaplı olan Kabak Koyu, 200 metre genişliğindeki plajı ile sona eriyor.

Kabak, aynı zamanda farkı bitki ve hayvan türleri ile de ün yapmış durumda. Hayvanlar da en az sizin kadar sessizlik arıyorlar. Eğer olur da bu çevredeki canlıları görmek isterseniz bilin ki kalabalık varsa, onlar orada olmayacaklardır.

Kendinizi sıcak denizine atmak için sabırsızlanacağınız Kabak Koyu’nun kendi ait kuralları var. Mesela plajda şezlong yok, şemsiye yok. Ya da biz gittiğimizde yoktu. Bunun için hazırlıklı olun ve şemsiye edinin. Bu cennet gibi koyun içerisinde Aladere Şelalesi’nden gelen şelale ve göletler var. Ayrıca verebileceğim en iyi haberi veriyorum, kumsala giriş ücretsiz! Tamam şemsiye yok dedik ama, kişi başı 70-80TL vermemiz gereken bir tesis de yok. Daha ne olsun!

Umarım faydalı ve Keyifli bir içerik olmuştur. Merak ettiklerinizi yorumlara bırakayı unutmayın.
Sevgiler 🙂

Çadır Seçiminde Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Nasıl Bir Çadır Kullanıyorum?

Kamp malzemelerinin taşıdığı önem kadar, yanınızda nasıl bir çadır götürecek olduğunuz da önemlidir. Eğer ki Kabak Koyu’ndan sonra Likya Yolu üzerinden rotanızı uzun tutmayı düşünüyorsanız, bir süreliğine çadırınızın eviniz olacak. Bakalım geçici evinizde nasıl rahat edebilirsiniz?

  • Mevsimine uygun çadır seçimi yapmalısınız: 3 mevsim çadırları bahar ve yaz aylarında kullanılır. 4 mevsim çadırları bunlara ekstra olarak kış aylarında da kullanılır.
    5 mevsim çadırı ise her türlü zor koşulda sırtınızı dayayabileceğiniz çadır çeşididir. Tabii 4 ve 5 mevsimlik çadırlara Likya Yolu’nun havasında çok ihtiyacınız olmayabilir.

  • Çadırınız su geçirmez olmalıdır.

  • Nasıl bir çadır olursa olsun 2 tenteli olmalıdır.

  • Çadır kumaşı dayanıklı olmalı ki en ufak bir durumda sorun yaşamayasınız.

  • Çadır içerisinde kullanmak üzere mat, şişme yatak, uyku tulumu, çantanızda çok da yer kaplamayacak uygun ışıklandırma alabilirsiniz.

Kabak Koyu Kamp Hazırlığı – Hangi Kamp Ekipmanlarını Yanıma Alıyorum

Babadağ’ın eteklerindeki Kabak Koyu’na doğru giden gezinizde yanınıza alacağınız kamp malzemeleri biraz gezi rotanıza ve gittiğiniz mevsime bağlı. Eğer Fethiye’den başladığınız Likya Yolu üzerinden Kabak’a gelip yolunuza aynı patikadan devam edecekseniz çok daha hazırlıklı olmanız gerekebilir.

Burada kamp alanı Kabak Koyu’nun civarını kapsıyor. Olur da pansiyon, bungalov ya da otellerde kalmak istemezseniz uygun fiyatlara kamp keyfi yapabilirsiniz.

Benim Likya Yolu üzerinden Kabak Koyu’na giderken yanıma aldığım kamp malzemelerim:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Benzer Yazılarım

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır +17 Gerçek Yöntem 2023

Sırt Çantamda Neler Var? Tüm Ekipmanlarım + Fiyat/Performans

Araba İle Ege ve Akdeniz Turu Yapacaklara Tavsiyeler

emre durmuş

Emre Durmuş

6 yıl önce çıktığım dünya turunda şimdiye kadar 60’dan fazla ülkede bulundum. Elimden geldiği kadar youtube kanalım ve seyahat blogumda en iyi tavsiyelerimi ve yol günlüklerimi paylaşıyorum.