Yedigöller: Mükemmel Kamp Seyahatinizi Planlayın!

Yedigöller
Yedigöller

Yedigöller, zengin bitki örtüsüyle, birbirinden güzel gölleriyle ve bu göllerin kucak açtığı sayısız canlı türüyle eşsiz bir doğa harikasına ev sahipliği yapıyor. Büyüleyici bitki örtüsünün gözlerinize bayram yaşatacak derecede farklı tonlara büründüğü Yedigöller 1965 yılında milli park ilan edildi. Bütün bu özellikleri sayesinde Yedigöller’in son zamanlarda özellikle kamp tutkunlarının uğrak yerlerinden biri haline geldiğini söyleyebilirim. 

Ben de defalarca yedigöllere kamp yapmaya gittikten sonra böyle bir rehber hazırlamanın zamanı geldiğini düşünüyorum. Özellikle korona virüslü zamanlardan sonra hepimizin doğa ile iç içe zaman geçirdiğimiz tatile ihtiyacı olduğu günler için. Yurtdışına da uzun bir süre gidemeyeceğimizi göz önüne alırsak ülke içindeki cennetleri keşfetme zamanı gelmiş demektir.

Bu yazımda Yedigöller hakkında sizin için bir kamp rehberi hazırladım. Yedigöller’de görmeniz gerekenler yerleri, yapılacakları, olmazsa olmazlarını ve kamp hakkında bütün tüyoları bu yazımda bulabilirsiniz.

Bu yazıda değinmediğim ama sizin bildiğiniz, tecrübe ettiğiniz Yedigöller’in daha önce keşfedilmemiş güzelliklerini, görüşlerinizi, tavsiyelerinizi yorumlara bekliyorum.

Hadi, Yedigöllere!  

Yedigöller
Yedigöller


Bu bölge için en çok işine yaracak olan yardımcı bilgiler


Yedigöller Nerede? Yedigöller Nereye Bağlı?

Yedigööler Nerede?

Yedigöller hangi ilimizdedir sorusu en çok merak edilenlerden birisi. Bunun sebebi ise birkaç şehrin arasında kalmasından kaynaklanmaktadır. Zonguldak, Düzce illerinin ortasında konumlanan Yedigöller Milli Parkı, Bolu iline bağlıdır. Konumu itibariyle Yedigöller bugüne kadar fark etmeseniz de size sandığınızdan yakın olabilir. İstanbul ile Ankara’nın ortası diye de ek olarak tarif etmek istiyorum daha rahat bir şekilde anlaşılabilmesi için. 

Yedigöllere Ne Zaman Gidilir? Yedigöller Zamanı Ne Zaman?

Her mevsim gidilir bence doğanın her tonu çok güzel çünkü. Gerek kampçıların duraklarından biri olduğundan sürekli gelişmekte olan tesisleri var; gerekse doğası renkleri ile 4 mevsim ziyaretçileri büyüleyen bir atmosferi var. 

Yedigöllere hangi ayda gidilir söylemek güç, her mevsimin her ayın kendine özgü güzellikleri var.

Yedigöller’de Yaz

Eğer yaz sıcakları sevmeyenlerdenseniz, tam size uygun bir yer olabilir. Hem gür bitki örtüsü ile geniş gölge alanları sunuyor. Hemde 780 metre yüksekliğinden dolayı geceleri serinliği hissedeceksiniz. Kurugöl yaz aylarında neredeyse tamamen kuruyor, adını da buradan alıyor. Yaz dönemi altıgöller olarak bir deneyim yaşamış olacaksınız 🙂

Yedigöller’de İlkbahar & Sonbahar

Sonbahar dönemi Yedigöller için en uygun koşulları sağlıyor diyebilirim. Özellikle karlar düşmeden önce yani Ekim ayı sonu Kasım ayı başı gibi Yedigöller’in en güzel zamanlarını yakalayabilirsiniz. Yedigöller yılın bu döneminde çalısından börtü böceğine rengarenk ağaçlarından tatlı su canlılarına her şeyiyle adeta bir ziyafet sunuyor ziyaretçilerine. 

Yedigöller’de Kış

Kış kampı seviyorsanız özel destinasyonlardan biri olduğunu söylemem de fayda var. Bununla birlikte kış ayarında da Yedigöller’in bambaşka bir hale büründüğünü adeta farklı bir kişiliğe büründüğünü söyleyebilirim. Yapacağınız çanta hazırlığını ve seyahat masraflarını hesaba katarsak kış aylarında yapacağınız Yedigöller gezisinin yılın diğer dönemlerine göre bütçenizi biraz daha yoracağını söylememde gerek. Kış kamplarını güzel yapan da bu değil mi? 

Yedigöller Ulaşım: Yedigöller’e Nasıl Gidilir?

Yedigöller’e ulaşımın geçmişe göre iyileştiğini söylemek mümkün. Eskiden daha zorlu ve zahmetli bir yolculuk sonunda vardığımı hatırlıyorum. Yolculuğun konforu elbette ki ne zaman gittiğinize göre de değişebiliyor. Yedigöllere gitmenin bir çok yolu var. Bunlar zamanınıza, bütçenize veya tercihlerine göre şekillenebilir. 

Yağışlı kış aylarında Yedigöller planı yapmadan önce araç tercihi ve güzergâh seçimi gibi konuları biraz daha detaylı bir şekilde incelemenizin önemli olduğunu düşünüyorum.

Yedigöller ulaşım için genellikle önce Bolu’ya ulaşmak gerekiyor. 

Türkiye’nin her yerinden önce Bolu’ya ulaşmak için direkt otobüs ile gelebileceğiniz gibi; uçak artı otobüs yada tren artı otobüs gibi farklı alternatifler mümkün diyebilirim. Önce bulunduğunuz yere göre bunun kararını vermek önemli. 

Aynı zamanda Yedigöller taksi uygulaması da bulunuyor. Yedigöller’e ulaşımı sağlayan taksilere Bolu’dan erişmek mümkün.

Ankara’dan Yedigöllere Nasıl Gidilir?

Ankara’dan Ulaşım: Ankara – Bolu arası 187 kilometre. Araçla yaklaşık 2 buçuk saat sürüyor. Yedigöller otobüsle ile 3 saat sürüyor. 

İstanbul’dan Yedigöllere Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Ulaşım: İstanbul – Bolu arası 273 kilometre. Araçla yaklaşık 3 buçuk saat sürüyor. Yedigöller otobüs ile yaklaşık 4 saat sürüyor.

Bolu – Yedigöller arası yaklaşık 40 kilometre ve 1 saat sürüyor. Kışın ve zorlu hava şartlarında ise ulaşım Mengen üzerinden yapılıyor. Eğer kışın giderseniz mutlaka tabelalara ve yönlendirme levhalarına dikkat edilmesi gerekiyor. 

Hatta İstanbul üzerinden kendi aracınız yada kiraladığınız araç ile geliyorsanız Bolu Tüneli  (Ücretli Yoldan Geçmek Gerekli) kullanmanız yolu kısaltacaktır. Öteki türlü dolambaçlı ve virajlı yollardan geçmeniz gerekecektir. Manzaraları açısından güzel olduğunu bilmelisiniz ama en az 1-1.5 saat de kaybettirecektir. 

Yedigöller Otobüsle Ulaşım

Türkiye’nin birçok şehrinden Bolu’ya otobüs ile ulaşabilirsiniz. Eğer direkt sefer yoksa aktarma için en uygun duraklar Ankara, Eskişehir, Düzce, İstanbul gibi yerlerden yapmak olacaktır.

Bolu otogarından kalkan minibüsler ile de Yedigöllere kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Sezonda 20 dakikada kalkan dolmuşlar ulaşımınızı sağlıyorlar. Sezon dışında seferler günde 4-5 taneye düşebiliyor. Ücreti en son 7.5 lira idi.

Amma ve lakin pandemi döneminde bu minibüslerin saatlerinin değiştirilmiş olabileceğini, ücretlerin de artmış olabileceğini göz önünde bulundurun. Çünkü bu dönemde anlık olarak, o bölgeye gidiş yoğunluğu ile birlikte değişiklikler yapılabiliyor.

4 kişiyseniz taksi seçeneğini de düşünebilirsiniz yaklaşık 70 – 100 lira arası tutuyor. Pazarlık yeteneğiniz ile ilgili bir durum 🙂

kamp ve hayvanlar

Yedigöller Uçakla Ulaşım

Bolu’da havaalanı yok. Bu yüzden Ankara Esenboğa ya da Sabiha Gökçen havaalanına gelip buradan otobüsle yada araç kiralayarak da ulaşım sağlayabilirsiniz. 

İki alternatifiniz var: İstanbul yada Ankara havaalanına inmelisiniz. Sonra ise yukarıda anlattığım gibi önce Bolu sonraysa Yedigöllere ulaşabilirsiniz. 

Kiwi üzerinden haritada Bolu’ya yakın ve uygun fiyatlı başka uçuşlara da bakabilirsiniz. Kiwi ile ucuz uçak bileti bulurken direkt o noktaya bulamasanız da, alternatifler ve yakın yerlere olan uçuşları kolayca bulabilirsiniz.

Benim en çok kullandığım arama motoru: Kiwi 

Bunun temel 2 sebebi var. Birincisi tüm havayollarının uçuş fiyatlarını kıyaslayabiliyor iken diğeri harita üzerinden alternatifleri görebilmem. Mesela böylelikle Ankara’ya ayrı, İstanbul’a ayrı bakmam gerekmiyor.

Ankara havaalanı şehir dışında olduğu için önce belkoair yada havaş ile Aşti’ye gitmelisiniz. Oradan da Bolu otobüsüne binip; Bolu’dan da yedigöllere ulaşım sağlayabilrsiniz.

İstanbul havaalanından ise otobüsünüz hangi terminalden ise oranın otobüsü ile oraya gitmelisiniz. Oradan ise yine aynı adımlarla Bolu ve ardından Yedigöllere gidebilirsiniz. Tavsiyem otobüs biletinizi dudullu yada harem terminalinden almanız yönünde 🙂

Yedigöller Trenle Ulaşım

Eğer Erzurum, Kayseri, Sivas, Kars tarafından geliyorsanız Doğu Ekspresi ile Ankara’ya gelip otobüs ile ulaşım yapabileceğiniz gibi Ankara’dan araç kiralayabilirsiniz. Aynısını Van Gölü Ekspresi üstünden düşünebilirsiniz yada Konya YHT hattı içinde.

Yedigöller’e Otostop ile Ulaşım

Ancak ulaşıma olabildiğince az para harcamak istiyorum diyorsanız otostop için kolları sıvamaya başlayabilirsiniz. 

Bununla ilgili size genişçe bir tavsiyelerimden oluşan yazı hazırladım:

Otostop Nedir? Nasıl Çekilir?

Yedigöller Yol Tarifi

Devam etmeden önce iki farklı seçeneğiniz olacak; biri manzaraya doyacağınız Mengen üzerinden devam eden yol, buradan otostopçuları daha çok alacaklardır. Manzara sebebiyle araçlar genelde bu tercih ediyorlar. 

Diğeri de Bolu üzerinden devam eden yol. İki yolun da belli bölümlerinde yer yer bozulduğunu söylemem gerekiyor. Otostop için bu seçenek biraz daha zor olabilir. 

Ancak her zaman söylediğim gibi yollar ne kadar bozuk olursa olsun yanı başımızda duran bu doğa harikasına giden her yol mübahtır 🙂

Yedigöller’de Ucuza Araç Kiralama

Araç kiralama işinizi ister Bolu’dan yapın ister kendi şehrinizden kiralayın farketmez. Eğer kendi aracınız yoksa ve araç kiralayacaksanız en ucuz araç kiralama için mutlaka benim kullandığım sitelere bakın derim. Dünyanın her yerinde aynı şekilde araç kiralıyorum ve genelde en ucuz ve kaliteli markayı böyle buluyorum.

Peki neden araç kiralamak mantıklı? Araç kiralamanın sağlayacağı avantajlar neler? ve de ucuza uçak bileti varda; ucuzaaraç kiralama yok mu diyorsanız konuya giriyorum.

Eğer kamp için gidecekseniz ki bu rehber bunun için var. Eğer kendi aracınız yoksa ve kamp yapmaya gidiyorsanız Kamp eşyalarını taşımak biraz zor olacaktır. Bolu aslında 3 mevsim soğuk 1 mevsimse serin diyebilirim. Bu da yazın dahi gitseniz biraz daha fazla kamp eşyası demek.

O yüzden Eğer 3-4 kişi iseniz en uygun ulaşım yöntemlerinden biri olacaktır. 

Ben genelde rentalcars üzerinden araç kiralıyorum. Tüm kiralama araçlarını tek seferde kıyaslayabilmem açısından pratik oluyor. Birde araç kiralayanlar bilir kiralama firmaları bireysel kiralamalarda belirli araç ve modellere yer verirler, ve bu da biraz dayatma gibi geliyor. 

Bu dayatma da zaman zaman fiyatları etkiliyor. Bende artan rekabet yüzünden, bunu avantaja çevirmeye çalışıyorum. Bütün markaları sıralasın en ucuz fiyatı ve iyi arabayı vereni seçeyim istiyorum. Bunun için en çok kullandığım

Rentalcars 

Bu konuda tek bir markaya bağlanmak da bazen en doğru bir seçim olmuyor. Alternatif olarak da Discovercars‘ı kullanıyorum Bu ikisinden birinde mutlaka en uygun ve güvenilir firmadan araç buluyorum. 

Araç kiralama siteleri gerçekten hiç faydalı değiller ve yoğunluklarda oldukça yavaş çalışıyorlar. Bu yüzden tek seferde birden fazla model, araç seçeneğini kıyaslamak pratik oluyor Uygun fiyat içinse tüm linkler üzerinden tek tek kontrol etmeniz gerekmekte. Dönemsel değişiklikler gösteriyorlar, ciddi fiyat farkları olmasa da bazı farklılıklar olduğunu söylemeliyim.

Discovercars

Yedigöller’de Konaklama: Alternatif Konaklama Tavsiyeleri

Bunun için  5 farklı alternatifiniz olduğunu söyleyebilirim. Benim bunlardan tavsiye ettiğim kamp yapma deneyimi çünkü Bolu özel bir yer. Fakat bir otelde kalabilirsiniz, Bungalov’da kalabilirsiniz ayrıca güzel dağ evleri de var çevrede.

Milli park içinde 18 üniteden oluşan toplam 72 yataklı bungalov evlerde konaklama ve restoran hizmeti veriliyor.

Çok sayıda mütevazi konukevleri de yakınlarda mevcut. Karavan, Araç üstü çadır gibi belki de ilk defa denemek için adım da atabilirsiniz.

Karavanla Yedigöller

Eğer uzun bir süre kalmayı düşünüyorsanız oldukça mantıklı bir seçim olacaktır. Hem rotanızı sadece Yedigöller ile sınırlı bırakmayıp genişletebilir, uzun bir kamp deneyimi de yaşayabilirsiniz. Bolu çevresi inanılmaz güzel bir coğrafya. 

Karavan ile park yapmaya uygun alanlar mevcut fakat her yeri seçemiyorsunuz bu şekilde. Yol kenarına park yapmaya da izin veriyorlar, fakat kalabalık günlerde saat 10’dan sonra otoparklara yönlendiriyorlar. Gittiğiniz tarihe göre bununla ilgili bir artı eksi tablosu yapmak gerekebilir.

Kalabalık günler konusunda biraz zor olacaktır. Ama yine de her şeye rağmen oldukça keyifli olacaktır. Karavan ile konaklama ücreti ise Yedigöller’de 45 TL’ye tekabül ediyor.

İçinizdeki ”into the wild” ruhunu ortaya çıkaracak bir deneyim olacağına emin olabilirsiniz.

Yedigöller Karavan Konaklaması Doğru Bir Tercih Olur Mu?

Karavan ile de bir çok park edebileceğiniz, isteklerinize cevap verecek alanlar var. Tavsiyem sonbahar döneminde yaprakların altı oldukça çamur olabiliyor bu sebeple çok fazla karavan saplanabiliyor.

Bu durumda panik yapmayın, kampçılar el ele verip size hemen yardım ediyorlar. Kamp ruhu 🙂

Onun dışında karavanınız yok diye bu başlığı geçmemelisiniz. Belki de kiralayıp bu deneyimi hem Yedigöller için; hemde sonraki yolculuklarınızda deneyimleyebilirsiniz.

yedigöller konaklama

Yedigöller Airbnb ile Konaklama

Dağ evi, bungalov ve farklı konseptlerdeki evleri Airbnb üzerinden kiralayabilirsiniz. Özellikle Yedigöller bungalov evleri çok popüler. Airbnb de ne ya diyorsanız sizin için link bırakıyorum:

Airbnb Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bolu’ya insan akımı olduğunu söyleyebiliim, fakat Airbnb üzerinden kiralanabilecek ev sayısı ise oldukça az. Özellikle konsept dağ evleri ise hemen kiralanacaktır, bu seçenek için erkenden plan yapmak gerektiği detayını atlamamalısnız.

Bölgedeki Airbnb’ler

(Buraya tıklayarak 179 tl Airbnb kredisi kazanabilirsiniz)

Yedigöller Otel Konaklaması

Bolu merkezde birçok 3-4-5 yıldızlı oteller olduğu gibi, Mengen bölgesinde de daha uygun otellerde konaklayabilirsiniz. Özel konseptlerle Butik oteller olduğu detayını da söylemeliyim.

Ayrıca birçok mütevazi konuk evi de hem Bolu’da hemde Yedigöller Milli parkı içinde tesisler olarak mevcut. Yer bulma konusunda sorun yaşayabileceğinizden, erken rezervasyon yapılmasında fayda var.

Bu otellerin konum ve bireysel puanlamalarını Agoda uygulmasından veya Booking gibi diğer alternatif uygulamalardan kontrol edebilirsiniz.

Agoda

Booking

Araç Üstü Çadır ile Konaklama

Çadır dendiği zaman hepimizin aklına ilk gelen hali aynı olsa da aslında bambaşka bir konsept ile araç üstü çadır deneyimine kısaca değinmek istiyorum.

Araç üstüne ek bir sistem ile açılır – kapanır bir sistem ile araç üstü çadır sistemini kurdurabilirsiniz. Bu sayede kapandığında eşyalar için bir araç üstü portatif bagaj rolünüde üstleniyor.

Ayrıca sık sık kamp yapmayı seviyorsanız burada bir çok araç üstü çadırı göreceksiniz. Eğer ilginiz var ise bu tarz bir yatırım yaparak araç üstü çadır arabanıza kurdurabilirsiniz. 

yedigöller fotoğrafçılık

Yedigöller Turları: Yedigöllerde Konaklamalı Turlar

Bir çok tur şirketinin 4 mevsim boyunca gerek günübirlik olarak, gerekse konaklamalı turları bulunuyor. Bazıları bungalov konaklamalı, Bolu merkez konaklamaları bazılarıysa birden fazla yeri kapsıyorlar.

Tur seçerken bilindik bir şirket olmasına, bilindik olmasa bile yorumlarına dikkat etmelisiniz. Ayrıca sizden az ekstra ücret talep edenleri seçmek, oldukça önemli. Seçimlerinizde bunlara dikkat etmeyi ihmal etmeyin.

Yedigöller’de Ne Yenir? 

Yedigöller’de bu konuda beklentinizi yükseltmemenizi öneririm. Alabalık tesisleri var fakat günübirlikçiler sebebiyle ciddi bir yoğunluk oluyor. Birkaç ufak büfe var tost, menemen tarzı şeyler yapıyor tabii fiyatları oldukça yüksek. 

Bu konuda Mengen çok yakın, aşçılarıyla ünlü bir yer Mengen’de erişte, mengen pilavı, kaldırık dolması gibi lezzetler var. 

Fakat siz yine de hazırlıklı gelmelisiniz. Ateş yakmak için gece geç saatlerde izin başlıyor ve sabah erken  saatlerde bitiyor. Bu sebeple hazırlıklı olmanızı öneririm. 

Yedigöllere giderken kahvaltı nerede yapılır? diye bir soru almıştım yıllar önce. Burada yapılır diye bir cevap olamaz tabiki 🙂 Ama yol üstünde patatesli, kıymalı, peynirli birbirinden güzel börek, gözleme yapan teyzeler var. Denenebilir, fiyatları tahmin edeceğiniz gibi bir tık fazla oluyor çünkü dönemsel bir geçim kaynağı.

Kendi Yemeğinizi Kendiniz Yapmak

Tüp getirirseniz sabah yumurta ile kahvaltı yapmak tüm kampçılar için ortak karar gibi bir şey 🙂

Onun dışında hem az bulaşık çıkartan, hemde pratik olan makarna yapabilirsiniz. Konserve ve hazır yemek tüketebilirsiniz.

Sandviç tarzı şeyler olabilir.

Meyve, çerez, cips, bisküvi  gibi şeyler sizi mutlu edecektir. Ayrıca marshmallow ve kamp ateşi üçlüsünü de bu listeye ekleyebilirim.

Benim kullandığım kamp mutfak gereçlerine, pratik ve lezzetli gıda ürünlerini buradan bakabilirsiniz:

Kamp için Mutfak Araç Gereçlerim

yedigöller milli park doğası

Yedigöller Gezilecek Yerler ve Yapılacak Aktiviteler

Adından da anlaşılacağı üzere Yedigöller Yerleşim Planı 7 gölün üzerine konumlandırılmış durumda:  İncegöl, Nazlıgöl, Sazlıgöl, Deringöl, Seringöl, Kurugöl ve Büyükgöl.

Şüphesiz bu aktivitelerden biri bu gölleri birbirine bağlayan yollarda doğa yürüyüşü yapmak olarak tavsiye edebilirim. Şelale, gülen kayalar, dilek çeşmesi, pisagor ağacı Yedigöller’de milli park sınırları içindeki yürüyüşünüz boyunca görmenizi tavsiye ettiğim yerlerden.

Ayrıca balıkçılığa ilginiz var ise olta balıkçılığı ile alabalık yakalayabilirsiniz.

Doğa fotoğrafçılığı yapabilirsiniz. Mevsime göre farklı renklere bürünen köknar, meşe, ıhlamur, gürgen ağaçları renkleri her karede farklı bir atmosfer yakalamanızı sağlayacaktır.

Büyükgöl

Yedigöller Milli Parkı’nın en büyük gölü. Büyükgöl bünyesinde Kadife, Gökkuşağı, Mercan ve Abant Alası gibi pek çok tatlı su canlısına ev sahipliği yapmaktadır.  

Seringöl

Büyükgölün kuzeyinde yürüme mesafesinde konumlanıyor.

Deringöl

Deringöl avlanmanın serbest olduğu tek göldür.

İncegöl

Adı gibi uzun ve ince bir göl olan İncegöl fotoğraf galerinizi zenginleştirmek için bire bir.

Sazlıgöl

İncegöl’ün yakınında bulunan göl tamamen sazlıklardan oluşuyor.

Nazlıgöl

Çevresinde yürüyüş yapılabildiği ve belli bölgelerde kamp kurulabildiği için Yedigöller’i ziyaret edenlerin en çok ilgi gösterdiği göllerden birisi. Öte yandan göl tabanından sızan sular bir şelale oluşturduğu için Nazlıgöl “Şelale Gölü” adıyla da anılıyor.

Kurugöl

Yılın belli zamanlarında suyla dolduğu için bu isimle anılan göl oldukça küçüktür. Yağış sularıyla dolan gölü kuru bir çukur olarak görmeniz olası. Genelde yazın kuruyor, bu sebeple zaman zaman altıgöllere düşen bir durum var.

 Anıtçam

Yedigöller Milli Parkı’na giriş yapmadan önce yol kenarında bir tabela göreceksiniz. Bu noktadan itibaren ormanın derinliklerine doğru yaklaşık 500 metrelik bir yürüyüş yaptıktan sonra 500 yıldır ayakta duran ve büyüklüğüyle ormana masalsı bir hava katan Anıtçam’ı göreceksiniz.

Kapankaya Tepesi

Kapankaya Tepesi Milli Park’ta bulunan gölleri ve Yedigöller ormanlarını görebileceğiniz bir konuma sahip.

Saklıkent Şelalesi

Yedigöller yolu üzerinde bulunan Saklıkent Şelalesi de görülmeye değer yerlerden biri. Trekking tutkunlarının yoğun ilgi gösterdi Saklıkent Şelalesi’nde vaktiniz olursa keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Temiz hava ve yürüyüş kamplarda en iyi gelen şeylerden biri. 

Bol bol yürüyüş yapabilirsiniz. Ayrıca baharın tüm renklerini görebileceğinizi söylemem de fayda var. 

Sarı, yeşil, kırmızı, kahverengi tonlarının fotoğraflarınıza çok yakışacağını söylememe gerek bile yok sanırsam. Yansıma fotoğrafları, yaprakların renk yaşantılarından birbirinden yaratıcı pozlar çekilebilir, çekilebilirsiniz.

doğada kamp yapmak

Yedigöller Kamp Ücretleri

Bir çok yerde ücret almadılar kimse yoktu, gişe yoktu gibi şeyler okuduysanız bunlar doğru. Bunlar olabiliyor yani, fakat aslında ücretli. Görevliler bazen gözden kaçırabiliyorlar bazense neden almıyorlar bilmiyorum.

2020 yılında Yedigöller kamp ücreti çadır başı 40 TL olmuş durumda. İster 10 kişi olun, isterseniz 1 kişi tarife bu şekilde. Gün geçtikçe de kamp fiyatları artmaya devam ediyor. Tabii öğrenci ve tam ücretleri arasında farklılıklar olabilir.

Yedigöller Kamp Kuralları

  • Ateş yakmak kısmen yasaktır. Akşam 6 ve sabah 8 saatleri dışında ateş yakma seçeneği tanınmıyor. Tüp ve benzeri şeyler de aynı şekilde izin verilmeyenler arasında. Çok fazla kampçı ağırlıyor, günübirlikçi ağırlıyor. Bu sebeple doğayı koruma için alınmış iyi bir önlem diyebilirim.

  • Yol kenarları ve park için ayrılmış alanlar dışında park yapmaya izin verilmiyor. Kalabalık günlerde yol kenarlarına park izni verilmiyor.

  • Her yere çadırınızı kurmanıza izin verilmiyor belirli alanlar var bununla ilgili. Kurduğunuzda ve yoğunluk yoksa kimse gelip size kalk demiyor tabi ama gelip söyleyebilir ondan sonra uğraşmanız gerekir.

  • Bazen yan taraftakiler müziği çok açıyor, gürültü yapabiliyorlar. Bu tarz durumlarda sesi bastırmak için sizde bunu yapmamaya özen göstermelisiniz. Kibarca uyarmak daha etkili bir çözüm olacaktır. Evrensel kamp kurallarından biri.

  • Çöplerinizi uçmaması için iyi bir şekilde muhafaza etmelisiniz. Uçup göle düştüğünde dönüş olmayabiliyor.

Yedigöller Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

  • Yedigöller Nasıl oluşmuştur?
    Havza kayan kütlelerin vadilerin önlerini kapatması sonucu oluşan, yüzeysel ve yeraltı akışlarıyla birbirine bağlı, kuzeyden güneye 1500 m. mesafede sıralanmış 7 gölden oluşmuş bir milli park. Kısaca coğrafi hareketler sonucu doğanın bize sunduğu en güzel yerlerden biri.

  • Yedi tane mi göl var?
    Evet ama her zaman değil. Kurugöl göl yaz aylarında kuruyor ve 6 göle düşüyorlar.

  • Su ve tuvalet var mı?
    Evet var. Aslında oldukça fazla olmasına rağmen ve de  temizlenmesine de, tuvaletler biraz kirli. Çabuk kirleniyor ve uzun sıralar olabiliyor. Su içinse her yerde çeşme bulabilirsiniz.

  • Yakınlarda market var mı?
    Malesef en yakın market Mengen tasafında. İçerde dönemsel birkaç ürün satan tesisler olsa bile, aradığınızı bulamıyorsunuz. Fiyatları da yüksek oluyor, hazırlıklı gitmekte fayda var.

  • Ateş yakılıyor mu?
    Akşam 6 ve sabah 8 saatleri dışında kesinlikle ateş yakmak yasak. Tüp ve benzeri şeyler de aynı şekilde yasak.
    Teneke içinde ateş yakmak daha kolay olacaktır, eski bir yağ kutusundan teneke elde edebilirsiniz.

  • Kamp ücretli mi?
    Aslında evet ama aslında da hayır 🙂 Denk gelirseler alıyorlar,gelmezlerse almıyorlar.Ödeyebileceğiniz bir yer yok yani anlayacağınız. Görevliler eğer gelirlerse çadır başı öğrenci 14 lira tam ise 25 lira.

  • Telefon çekiyor mu?
    Eve tama aşırı iyi değil. İnternet konusunda sorun yaşayabilirsiniz, ama şebeke üstünden aramalarda bir sorun yaşayabileceğinizi düşünmüyorum.

Yedigöller Kamp: Hangi Kamp Ekipmanlarını Alıyorum?

Yedigöller
Yedigöller

Yedigöller kampçıların gözde duraklarından biri. Bu yüzden buradaki kamp altyapısı, kamp alanlarına göre oldukça gelişmiş durumda. Elektrik, su ve tuvalet ulaşımı oldukça kolay, fakat yoğunluk zamanlarında ise altyapı talebi karşılamıyor. 

Yanınıza alacağınız ekipmanları bunlara göre şekilendirmelisiniz. Ayrıca kendi karakterinize göre de şekillendirerek son haline uyarlamalısız. Mesela hijyen konusunda daha hassas iseniz el dezenfektanı, tuvalet kağıdı, peçete, ıslak mendil, sabun gibi şeyleri listeye eklemelisiniz çünkü kamp bölgesinde bunlar yoğunluktan tükenmiş olabiliyor.
Tuvalet kağıdı ve sabun kamp bölgesindeki her tuvalette bulunmuyor, bu sebeple yanınıza almakta fayda var. 

Yada yemek konusunda hassas iseniz, atıştırmalıklarla öğün geçirmeyi sevmiyorsanız da buna göre bir hazırlık yapmalısınız.

Anlatacağım eşyalardan sonra bazılarını çıkartıp yerine sizin için olmazsa olmaz ürünleri koymalısınız. Benim attığım eşya temelini siz işleyerek, kusursuz bir kamp eşyaları hazırlığı yapmış olacaksınız.

Yedigöller İçin Kamp Çantamın İçindekilerinin Listesi:

Bunların hepsini küçük çantalarla organize ederseniz hiçbir yeri dağıtmadan kolayca erişebilirsiniz. Sonra da toplanması oldukça kolay olacaktır 🙂

Benim kamplarımda kullandığım, ve faydalı olduğunu düşündüğüm ürünleri sizin için listeledim:

Kamp İçin Ürün Seçimlerim

Çadır Nasıl Seçilir? Nasıl Bir Çadır Kullanıyorum?

Benim kullandığım bir kaç çadır modeli var. Yedigöller için eğer soğuk havalarda kamp yapmayı tercih etmiyorsanız 3 mevsimlik bir çadır işinizi görecektir. Öte yandan yaz kış fark etmeden Yedigöller’in kışını da yaşamak gerek diyorsanız 4 mevsimlik sert hava koşullarına karşı dayanıklı bir çadır tercih etmeniz gerekiyor. 

Ama hangi çadırı alırsanız alın 2 tenteli olmasına dikkat edin. Hem yağmurdan hem rüzgardan hem de dışarıdaki börtü böcekten sizi çok daha iyi koruyacaktır. 

Bunun yanında çadırınızın çok ağır olmadığından, kumaşının dayanıklılığından ve su geçirmez olmasına dikkat ederseniz iyi olur. 

Çadırınıza şişme mat, şişme yatak gibi ek ürünler tercih edebilirsiniz. Çadır içi aydınlatmalar için tepeye asılan ışık modelleri de oldukça kullanışlı olacaktır. Bununla ilgili bir aksesuar listesi oluşturdum:

Kamp Aksesuarlarım

Yedigöller
Yedigöller

Ayakkabı Nasıl Seçilir? Ben Nasıl Bir Ayakkabı Kullanıyorum?

Eğer yer sıkıntınız yoksa bir tane spor ayakkabı, bir tanede outdoor ayakkabısı tercih etmelisiniz. Çok güzel yürüyüş parkurları var, fakat hava şartlarından dolayı bazı yerleri engebeli olabiliyor,aşınmış olabiliyor, hatta oldukça kaygan da olabiliyor.

Bu sebeple bu şartlara uygun, yürüyüş konusunda sorun yaşamayacağınız bir trekking ayakkabısı seçmelisiniz. 

Bilekli  olan trekking ayakkabıları: Kaygan zeminlerde, çukurlarda ve benzeri durumlarda bileğinizi sararak burkulmaları önlüyorlar. Fakat ayağınızın hava almasına da bileksizlere göre daha engel oluyorlar.

Bileksiz olan trekking ayakkabıları: Ayağınızın hava almasına izi verdiği gibi yüksek tempolu yürüyüşlere daha müsait oluyorlar. Ben de böyle atlamayı, zıplamayı sevdiğim için bu tarz modelleri seviyorum.

Bu konuda ayağınızı en iyi tanıyan sizsiniz, ikisinin de artı ve eksi yönleri bunlar, bunu göz önünde bulundurarak seçim yapmalısınız.

Bu tür ayakkabılara özel kalın çoraplarda mevcut oluyor, eğer ayağınız hassas ise normal çoraplar ile ayakkabınız vurabilir. En pahalısından en ucuzuna kadar bunu yaşayacaksınızdır. Bu tarz ayakkabılarda fiyat arttıkça özellikleri artıyor, konforları değil.

Mesela zemine daha iyi tutunabildiğinden daha zor kayıyor, uzun süre kullanımda daha az yıpranıyor, suya ve soğuklara karşı daha dayanıklı oluyorlar.

Yolculuklarımda bana eşlik eden ayakkabıları listeledim. Bazılarında farklı alternatifler bulabilmeniz için bir tık üstünü ve bir tık altını da koydum. Bütçenize göre rahatça karar verebilirsiniz:

Yolculuk Ayakkabılarım

Kamp Hazırlığında Nasıl Kıyafetler Seçmelisiniz? 

Yaz için havaya aldanıp sadece tişört, şort gibi şeyler almak hata olabilir. Doğada geceleri, özellikle güneşin doğmasına yakın 4 mevsim hava çok soğuk olacaktır.  

Trekking yaparken eğer şort giyecekseniz ve de otlardan, böceklerden çekiniyorsanız tayt, uzun eşofmanlar gibi şeyleri tercih etmelisiniz. Güzel yürüyüş rotalarında bolca çalı çırpı, ot, böcek gibi şeyler var.

Onun dışında polar üstler kamp için oldukça uygunlar. Yağmurluk, yedek çorap gibi şeyleri de listeye eklemelisiniz. Ayağınız ıslanabilir, beklenmedik bir yağmur çıkabilir. 

Bazı şeylerin yedeklerini de yer sorununuz yoksa almalısınız. Ama bunun oranını tutturmak oldukça çok önemli, tüm evi de getirmeyin 🙂 Mesela getirdiğiniz polara su dökülebilir, çamura düşebilir yada başka bir aksilik. Bu durumda başka bir polar olmasa bile sadece tişörtle kalmamak için bazı önlemler almalısınız.

Benim kamp için aldığım kıyafetleri listelediğim, almadığım ama göz atsanız iyi olabileceklerle karışık bir listeleme yaptım:

Kamp için Kıyafet Seçimlerim

yedigöller kamp ekipmanlarım

Kampta Yemek Yapmak

Tüp getirirseniz sabah yumurta ile kahvaltı yapmak tüm kampçılar için ortak karar gibi bir şey 🙂 Kamp ocağı tavsiyesi vermek gerekirse, kullandığım ve memnun kaldığım ocakları listeme ekledim.

Kamp Ocağı Tavsiyesi

Onun dışında hem az bulaşık çıkartan, hemde pratik olan makarna yapabilirsiniz. Konserve ve hazır yemek tüketebilirsiniz.

Sandviç tarzı şeyler olabilir.

Son zamanlarda bazı markaların hazır pişmiş yemekleri var. Direk ısıtıp, ev yemeği olarak tüketebiliyorsunuz. Tazesi gibi olmasa da konservelerden de daha lezzetli hemde paketlenişi itibari ile daha pratik. Bu alanda özellikle Yayla size klasik konserve yiyeceklerine kıyasla çok daha fazla seçenek sunuyor:

Yayla Hazır Yemek Ürünleri

Meyve, çerez, cips, bisküvi  gibi şeyler sizi mutlu edecektir. Ayrıca marshmallow ve kamp ateşi üçlüsünü de bu listeye ekleyebilirim.

Yedigöller’de Ateş Yakılır Mı?

Ateş yakılabiliyor, fakat bununla ilgili dikkat etmeniz gereken detaylar var. Eğer kampçı olarak geldiyseniz akşam 7 ile sabah 8 arası ateş yakabiliyorsunuz. Tüp, mangal, ateş aynı kategori de kabul ediliyor. 

Günübirlikçilere kesinlikle izin verilmiyor. Sürekli kontrol edilip uyarıları var, uyulmayan durumlarda idari para cezası uygulanıyor.
Yemek konusunda planınızı buna göre yapmalısınız, mesela öğlen Yedigöller’de mangal yakılmasını tavsiye etmem.

Kamp Çantası Nasıl Hazırlanır? Kamp Çantası Tavsiyelerim

Kamp çantası Yedigöller seyahatinizin belki de en hayati noktası olabilir. Özellikle yola çıkışımın ilk zamanlarında yanlış çanta seçiminin işleri ne kadar zorlaştırdığını ve bedenimi ne kadar yorduğunu deneyimleme fırsatım oldu.

O yüzden çanta seçiminin her seyahatin kilit noktalarından biri olduğunu düşünüyorum.

Aktif olarak kullandığım çanta modelleri

Genel bir fikir elde etmek isteyenler için sırt çantamdakileri yazılaştırdım:

Sırt Çantamda Neler Var?

Çanta Seçimi Tavsiyelerim

Öncelikle rahat taşıyabilmek için fiziksel özelliklerinize göre bir çanta seçmelisiniz. Çanta sırtınıza geçirdiğinizde sizi yormamalı, dik bir şekilde yürüyüş sağlayabilmelisiniz.

Bunu sağlamak için çantaların özellikle sırt bölgesinde metal ya da sert plastik aksamlarının sağlamlığından emin olmalısınız. Ayrıca çantanın boş ağırlığının olabildiğince düşük olduğundan emin olun. Vücut yapınıza uygun ve sağlam bir iskelete sahip hafif bir çanta sizin daha az enerji harcayarak daha uzun süre boyunca çantayı taşıyabilmenize olanak sağlayacaktır.

Bir diğer önemli faktör ise çantanın hacmi ya da kapasitesi. Özellikle uzun süreli bir kamp planı yaptıysanız ya da kamp yapmayı planladığınız kamp döneminin yağışlı ve soğuk geçeceğini öngörüyorsanız çantanızın ihtiyaçlarınızın büyük bir bölümünü karşılaması gerekiyor. Yedigöller’de 5-6 günlük bir kamp planı yaptıysanız 60+10 litrelik kamp çantaları ihtiyaçlarınızın büyük bir bölümünü karşılayacaktır.

Uzun süredir seyahat ettiğimden hem çok fazla çanta deneyimlemem gerekti, hemde bunları eleyerek bir liste oluşturmuştum. Her yolculukta yeni kriterler olması gerektiğini yaşayarak, tecrübe ederek öğrendim.
Bu listeye, kriterlere uygun olanları aşağıya bırakıyorum:

Benim Çantalarım

Ek olarak çantanız sizi zor duruma düşürmemesi adına su geçirmez olmalı. Bütçenize ya da tercihlerinize uygun bir su geçirmez çanta bulamadıysanız su geçirmez çanta kılıflarından satın alabilirsiniz.

Sırt çantası seçerken bazı özellikler için bazı özelliklerden fedakarlıkta bulunmak gerekiyor. Yada hepsinden olması ise bütçeyi arttırıyor. Bu konuda daha detaylı bir yazı yazdım:

Doğru Sırt Çantası Seçiminde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Çadır Kamp Tavsiyeleri

Bununla ilgili bazen ufak tefek aksilikler yaşanabiliyor. Moral bozacak şeyler değil bunlar, ama küçük sorunlara yol açabiliyor. Birkaç ufak tavsiyede bulunmak istedim:

  • Çadırınızı gitmeden önce kurabiliyorsanız kurmalısınız, kuramıyorsanız ise eksik parça, yırtık sökük gibi detaylara bir bakmak iyi olabilir.

  • Şişme yatak, mat gibi şeyler kullanıyorsanız zamanla dura dura zarar görmüş olabiliyorlar. Hava kaçırıp kaçırmadığına bakmak iyi olabilir.

  • Eğer daha önce çadır kurmadıysanız, ilk kez orada kurmamak gerek. Çok zor bir şey değil, ama ilk denemeyi orada yapmamakta fayda var 🙂 Olur da kuramazsanız çekinmeden kibar bir dille yardım isterseniz, seve seve herkes yardımcı olacaktır.

Çadırınızı Nereye Kurmalısınız?

Zaten çadır kurmak için belli yerler var. Yasak olan yerlerde kamp yasaktır ibaresine dikkat etmelisiniz. 

Öncelikle kamp kuracağınız alan su kaynaklarına yakın olmalı. Suya ne kadar kolay ulaşırsanız kamp kalitesi o kadar çok artacaktır. Bunun yanında direkt olarak uyku kalitenizi etkileyeceği için çadırınızı kurduğunuz yer kamp kalitesini etkileyen bir diğer önemli faktör. Çadırınızın düz bir alana kurulması gerekiyor. Su kenarına kamp kurarken hava durumunu mutlaka kontrol etmekte fayda var, kamp alanınızı su baskınlarında güvenli olduğundan emin olun. (Kanyon tarzı bölgeler mevsimsel olarak tehlikeli olabiliyor.)

Aynı şekilde su kenarı akşamları hayvanların uğrak yeridir. Bazi insanların tercih ettiği, bazısının ise tercih kaçındığı bir durum bu, belirtmekte fayda var.

Her ne kadar yanınızda mat bulunduruyor olsanız da düzgün olmayan bir zemin üzerinde uyuyabilmek zor olabiliyor. Dahası zeminin yumuşak ve ıslak olmadığından da emin olmalısınız. Öte yandan soğuk havadan korunmak amacıyla çadırınızı açık bir alana değil ağaçlık bir bölgeye kurmalısınız. Ağaçlar sizi hem aşırı sıcaklardan hem de soğuk havadan koruyacaktır. Rüzgarlı günlerde ağaç altına çadır kurarken mutlaka komşu olacağınız ağacın dallarını kontrol edin. Canlılığını yitirmiş ağaçların altına çadır kesinlikle kurmayın.

Göl kenarında kamp yapmak isteyenler genellikle Nazlıgöl’ü tercih ediyor. Göl çevresinde Milli Park tarafından ziyaretçilerin kamp yapabileceği alanlar belirlenmiş.

Büyükgöl çevresi en kalabalık olan iken; nazlı göl ise en sakin olanı.

yedigöller renkeri

Umarım faydalı bir içerik olmuştur. Merak ettiklerinizi ve düşündüklerinizi yorumlara bırakmayı unutmayın.

Doğayı Kucaklayın

Doğanın zamanla giderek yıprandığı tahrip edildiğini görüyoruz. Doğa ise her başımız sıkıştığında kaçtığımız yerlerden biri oluyor. Fotoğraflarımızın en güzel renkleri, hayallerimizin ilhamları rolünü üstleniyor. 

Nefes alırken bile aslında her şeyi daha iyi anlıyoruz.

Doğaya çöp bırakmayın demek kısmı değil bu, aslında doğayı korumak yedigöllere çöp atmamak demek değil. Hayatımızın her anında yedigölleri, kabak koyunu, karadeniz yaylalarını korumalıyız. 

Norveç videolarımda bundan bahsettim. Doğa harikası Flam şehrini, flam şehrini koruyarak değil, ülkenin her köşesinde çevreyiı koruyarak sağlıyorlar. Doğayı sevin ve de kucaklayın.

Umarım sizin için faydalı bir içerik olmuştur.

Sevgiler:)

4 Responses

  1. seninle aynı yaştayız ama henüz yollara düşmek nasip olmadı şimdiden hazırlanıyorum kendime yollarbitmesin ismini aldım bir gün yollarda olursam diye..

  2. “Kişi başı” yerine yanlışlıkla “balı” yazılmış düzeltebilirsin istersen Emre Abi. Yazıda çok güzel ve bilgilendirici idi teşekkürler.

  3. Hem imrenerek izliyorum hem de içimde ki gezme aşkı daha da artıyor böyle yazılar ve videolar. Tatilini yap tamam da biz gezemeyenleride unutma Allah’a emanet 👍🏻

  4. Kardeşim hep seni severek izliyorum ne yalan söyleyeyim özeniyorumda allah yolunu açık etsin inşallah bir gün denk gelir iki sohbet ederiz 🙏 sağlıcakla kal.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Benzer Yazılarım

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır +17 Gerçek Yöntem 2023

Sırt Çantamda Neler Var? Tüm Ekipmanlarım + Fiyat/Performans

Araba İle Ege ve Akdeniz Turu Yapacaklara Tavsiyeler

emre durmuş

Emre Durmuş

6 yıl önce çıktığım dünya turunda şimdiye kadar 60’dan fazla ülkede bulundum. Elimden geldiği kadar youtube kanalım ve seyahat blogumda en iyi tavsiyelerimi ve yol günlüklerimi paylaşıyorum.