Kamboçya Gezi Rehberi ve Tavsiyeler

Kamboçya, Güney Asya’da bulunan küçük bir ülke. Tropikal iklimi, birbirinden güzel sakin ve el değmemiş adaları, kültürü ve yemekleriyle kendine has bir yapısı var.

Komşuları Batı’da Tayland, Kuzeyde Laos, Doğuda Vietnam. 15 milyonluk nüfusunun hemen hemen hepsi Budist. Diğer komşu ülkelerine göre epey geri kalmış. Hem ekonomik hemde eğitim düzeyi olarak.

Bunun nedenlerinden birisi de çok yakın tarihte yaşanan Kamboçya Soykırımı. Kamboçya gezilecek yerler için yazdığım ve faydalı olmasını dilediğim bu yazının en sonuna yorumlarınızı bekliyorum.

Kamboçya Haritası
Kamboçya Haritası – Kamboçya gezilecek yerler

Kamboçya haklına Khmerler deniliyor. Yine konuşma dilleri ise Khmerce. Büyük şehirde yaşayan haklın dışında ki Khmerler çoğunlukla ağaçtan evlerde yaşıyorlar. Bu evler yol üzerinde ve nehir kenarlarına kurulmuş.

Bunun nedeni de her evin kendi bakkalımsı yerleri var. Yani hem orada yaşıyorlar, hemde çalışıyorlar, yol kenarında bir şeyler satıyorlar. Nehir kenarında yaşayan insanlarda su ürünleri ile geçimini sağlıyorlar. Ayrıca Kamboçya’da Yaşamak yazısına bir göz atabilirsiniz.

Kamboçya Gezi Rehberi
Kamboçya Gezi Rehberi

Halkı akşama kadar hamakta sallanmayı seviyor. Sabah 2-3  saat ve güneş batmadan 2-3 saat çalışıp günü öyle bitiriyorlar. Ayrıca karaoke yapmak onlar için olmazsa olmaz. Her akşam bağıra bağıra şarkı söylüyorlar.

Genel olarak ülkede farklı bir huzur var zaten ülkeye girer girmez bu hissediliyor. Khmerlilerin İngilizce konuşma oranı Tayland’a göre epey yüksek. En azından derdinizi anlatacak kadar anlıyorlar. Ülkenin para birimi USD yani Amerikan doları. Kendi para birimleri de var ama pek kullanılmıyor. Bozuk para yok.

Coğrafyası diğer Güney Asya ülkeleri gibi tropikal yani yemyeşil. Kamboçya meyveleri ise dillere destan. Ben çok sevdim, mutlaka bir pazara gidip hepsini deneyin.

Ülkenin güney kısmı turizm ile gelir sağlarken kuzeyde ve iç kesimlerde tarımdan kazanıyorlar. Ülkenin başkenti Phnom Phen zaten en kalabalık ve keşmekeşin olduğu yer de burası. Diğer önemli yerler Siem Rap, Kampot, Sihanoukvilla, ve Adaları.

Kamboçya Gezi Rehberi
Kamboçya Gezi Rehberi

Kamboçya Gezi Planı Nasıl Yapılır?

Özellikle yanınıza almanız gereken eşyalardan başlayalım.

  • 3’lü priz dönüştürücü
  • Sinek böcek ilaçları
  • Terlik
  • Güneş kremi ve deniz tatili için diğer gereksinimler olabilir.

Onun dışında fikir almak açısından benim dünya turu boyunca taşıdığım sırt çantama göz atabilirsiniz.

Sırt Çantamda Neler Var?

Eğer Kamboçya’ya Türkiye’den gelmeyi planlıyorsanız bunun en ucuz yolu Tayland Bangkok’a uçak bileti almak olacaktır. Oradan sonra otobüs ile Kamboçya’ya geçmek en kolay ve ucuz yolu. Yaklaşık 12 dolar civarında gece otobüsleri bulabilirsiniz.

Sınıra geldiğinizde de vize için sıraya gidip 37 dolar verip sorunsuz kolay bir şekilde vizeyi alıyorsunuz. Vize sürenizi ülkeden çıkış yapmadan bir seferlik uzatabilirsiniz. Bunun için herhangi bir ajansa gitmeniz yeterli, onlar sizin için yapacaklardır.

Ayrıca vize sürenizden fazla kaldınız diyelim yani overstay olduğunuz bunun içinde endişelenmenize gerek yok. Fazla kaldığınız her gün için 5 dolar ceza ödüyorsunuz o kadar. Vize için eğer işimi garantiye alayım sınırda uğraşmayayım derseniz ülkeye girmeden en az bir hafta önce e-vize alabilirsiniz. Kamboçya e-vize.

Ülkenin önemli 5 noktası var. Eğer ülkeye Güney sınır kapısından girerseniz Kamboçya gezi rotası şu şekilde olabilir:

Sihanoukvilla > Koh Rong ve Diğer Adalar > Kampot > Phnom Phen > Sieme Reip

Kuzeyden sınırından girerseniz ise tam tersi şeklinde bir Kamboçya gezi rotası izleyebilirsiniz:

Siem Raip > Phnom Phen > Kampot > Sihanoukvilla > Koh Rong ve Diğer Adalar > Tirat (Tayland)

Kamboçya’ya Ne Zaman Gidilir?

Kamboçya Gezi Rehberi
Kamboçya Gezi Rehberi

Kamboçya bir Muson ülkesi. Yani yılın 6 ayı yağmurlu 6 ayı ise kuru sezon olarak yaşanıyor. Mayıs ayında başlayan muson sezonu ekim aylarına kadar sürüyor. Sıcaklık yıl boyu hep aynı ve ortalama 30 derece.

Muson zamanında gelmeyi planlıyorsanız yağmur gözünüzü korkutmasın. Hava çok hızlı ve değişken oluyor. Yani sabahtan akşama kadar günlük güneşlik olan şehre birden yağmur bastırabiliyor. Yada iki gün boyunca yağmur yağıp 3 gün güneşlide olabiliyor.

Kamboçya Konaklama

Birbirinden lüks otellerde 100 dolara kalabileceğiniz gibi 2-3 dolara hostellerde de kalabilirsiniz. Benim tavsiyem ülkeye gelmeden alışana kadar bir seferlik yer ayırmanız. Bunun için Hostelworld ve Booking.com üzerinden gitmeden rezervasyon yapabilirsiniz. Ondan sonraki yerler için rezervasyon yapmanıza gerek yok.

Tamamen plansız istediğiniz yere gidebilirsiniz. Sorun olmayacaktır. Ayrıca Couchsurfing’de oldukça aktif durumda. Mutlaka 1-2 hafta öncesinden iletişime geçmeyi unutmayınız.

Bir çok ucuz hostel ve otellerde bad bugs yani tahta kuruları sorunları var. Sabah kalktığınızda vücudunuz küçük böcekler tarafından yenmiş olabilir. O yüzden yatağın altını etrafını iyice kontrol ettikten sonra yatın.

Eğer bad bugsların saldırısına uğrarsanız korkmanıza gerek yok tehlikeli değil. Bir hafta içinde geçiyor. Bu süreci hızlandırmak isterseniz eczaneden krem alabilirsiniz.

Koh Rong Adası Konaklama Tavsiyesi; Blue Quay , Tree House

Kamboçya Yemekleri 

Kamboçya Gezi Rehberi
Kamboçya Gezi Rehberi

Kamboçya yemeklerine alışmak kolay değil. Özellikle daha önce Hindistan, Endonezya, Laos gibi ülkelerde bulunmadıysanız ilk başta küçük bir kültür şoku yaşayabilirsiniz.

Pilav burada da tüm Asya’da olduğu gibi ana öğün. Her şeyinizi ekmek gibi pilavla yiyorsunuz. Tüm yemekler genel anlamda et üzerine. Yani vejeteryanlar için pek içi açıcı görüntüler olduğu söylenemez.

Noodle çorbası içebileceğiniz yerler ise köşe başı var. Bol bol ucuz deniz ürünü yemeniz mümkün. Onun dışında kızarmış karıncalı, çekirgeli yemeklerde deneyebilirsiniz.

Sokak yemekleri ve night pazarlar Kamboçya halkı için yemek demek. Oldukça ilginç görüntüler sunan bu yerlere mutlaka gidin ve yemeklerini deneyin. Aç kalacağım diye korkmanıza gerek yok, bir çok yerde batı usulü yemek yapan yerler var. Hatta başkentte Burger King bile bulabilirsiniz.

Koh Rong Adasına giderseniz bol bol Türk yemeği yiyebileceğinizi hatırlatmak isterim. Ayrıca bol bol ucuz alkol tüketebilirsiniz. 1 dolara viskiler var. Biranın bardağı 50 cent. Buzlu kahve olmazsa olmazlardan. Ayrıca özellikle Koh Adasında Mango Shake içmeyi unutmayın.

Kamboçya Ulaşım 

Kamboçya Gezi Rehberi
Kamboçya Gezi Rehberi

Ülkenin en gelişmiş ulaşım aracı otobüsler. Otobüs fiyatları her yerden her yere 10 dolar civarı.

Paranız varsa istediğiniz yer yere özel taksi tutarak da gidebilirsiniz.Gece otobüsü alırsanız bir kaç dolar daha fazla oluyor. Otobüslerin oldukça eski olduğu kısa gözüken bir yolun bile saatler aldığını ama bir o kadarda konforlu olduğu söylemeden edemeyeceğim.

Özellikle gece otobüsler benim favorim. Yollar kimi yerde çok bozuk, kafanızın tavana çarpması muhtemel.  Ayrıca hava nasıl olursa olsun klimaları sonuna kadar açacakları için otobüste donmanız mümkün. O yüzden yanınıza hırka veya benzeri bir şey mutlaka alın.

Örnek : Phnom Phen – SihanoukVille 7 -12 dolar.

Siem Reap – Phnom Phen : 9 – 12 Dolar

Otostop kültürü yok ama yinede yardım etmek için insanlar sizi arabalarına alıyorlar. Ben Tayland’dan Sihanouk Villa’ye kadar otostop ile geldim. Daha sonra ise otobüs kullanarak seyahat ettim. Şehir içinde otostop çekmeyi denemeyin bile Turist demek yürüyen dolar demek onlar için.

Kamboçya Gece Hayatı

Kamboçya Gezi Rehberi
Kamboçya Gezi Rehberi

Kamboçya’nın gece hayatı büyük şehirlerde epey canlı. Bu şehirler Phnom Phen, Sihanoukvilla ve Siem Reap. Onun dışında gece ve parti hayatının en güzel olduğu yer şüphesiz Koh Rong Adası. Ucuza sarhoş olabileceğiniz en güzel ülke Kamboçya. Bira fiyatları her yerde aynı ve yaklaşık 50 cent. Diğer içkiler ve kokteyler 2 dolar civarları.

Mekan olarak özellikle şuraya gidin demek istemiyorum zaten genellikle hepsi yan yana oluyor kafanıza göre takılabilirsiniz. Turistlerin çoğunlukla takıldığı mekanlar ve yerlilerin takıldığı mekanlar diye iki kısma ayrılıyor. Zaten müziktende anlayabileceğiniz gibi seçmek zor olmayacak.

Tayland’da olduğu gibi burada da hayat kadınları ve laydboyların olduğu barlar var. Bara gidince Kamboçyalı kızalardan birisi yaklaşıyor eğer beğenirsen içki ısmarlıyorsun ve gece boyu takılıyorsun. Bunu çoğunlukla 40 yaş üstü erkek turistler yapıyor.

Kamboçya Gezilecek Yerler

Siem Reap

Angkor Tapınaklarını Keşfetmelisiniz. Bunun için şehir içinden bir bisiklet kiralayarak efsane yapıların arasında gezmek müthiş bir duygu. Burası için en az iki gün ayırmalısınız.

Diğer bir seçenek ise Tuk Tuk kiralayarak gezmek olacaktır. Tavsiyem, bu ve bunun gibi tapınakları ziyaret etmeden önce biraz da olsa Buddhism ve Hinduism hakkında bilgiler edinmeniz. O zaman gördüğünüz pek şey daha anlamlı gelmeye başlayacak. En basitinden tapınağın güneşe ve diğer yıldızlara göre duruşu sizi etkileyecek.

Angkor Tapınaklarının Giriş Ücreti : Günlük 20 Dolar, 3 günlük kombine 40 dolar.

Bisiklet Kiralama Günlük : 1-3 dolar arası

2 Günlük tuk tuk kiralama Tam Gün fiyatı : 30 dolar

Siem Reap’de ayrıca ipek çiftliklerine gidebilir, Backstreet atölyesinde alışveriş yapabilirsiniz. Ulusal Müze ve savaş müzesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Siem Rap’de gece hayatına katılabilir ve Özgür’ün yaptığı Pub Crowna katılabilirsiniz.

Koh Rong Adaları

Komboçya’nın Güneybatısında bulunan Koh Rong Adası ve diğer adalarda en az bir kaç gün kalmalısınız. Bu adalar çok bakir ve el değmemiş bir çok plajı var. Huzur ve sakinlik için mükemmel yerler. Balayı için ayrıca tavsiyem Sihanoukville değil bu adalar olurdu.

Onun dışında bu adalarda yine çılgınlar gibi parti yapılan sahiller var. Sezon zamanı bunları daha aktif görebilirsiniz. Ayrıca yukarıda da bahsettiğim gibi burada bol bol Türk yemeği yiyebilir. Adada yaşayan Türklerle tanışabilirsiniz.

Koh Rong Adasına Ulaşım Fiyatları: Otobüs + Bot şeklinde olacaktır. Otobüs fiyatları yaklaşık 10 dolar, Bot ise gidiş dönüş 10 dolar. Hızlı bot 20 dolar.

Phnom Penh

1975-79 yılları arasında yapılan Kamboçya Soykırımını araştırabilir, Ölüm tarlalarını ziyaret edebilirsiniz. O dönemde işkencelerin yapıldığı, mahkumların hücrelerde kaldığı ünlü S-21 hapisanesini görebilirsiniz. Buraları gezdikten sonra bir kaç gün etkisinden çıkamacağınızı şimdiden söyliyeyim.

Ölüm tarlaları şehrin 10 kilometre dışında yer alıyor. Phnom Penh’de gezmek için 5 dolara bir motor kiralayabilirsiniz. Böylece her yere çok kolay bir şekilde ulaşım sağlarsanız.

Ölüm tarlalarının hemen karşısında ki yaşam tarlasına mutlaka uğramanızı tavsiye ediyorum. Aynebilim Aşevi, şimdiye kadar gördüğüm en anlamlı sosyal sorumluluk projesi. Bu yazıma göz atabilirsiniz.

Phnom Penh’e yakın yerlerde yerel halkın gerçek yaşamını görmek ve içine girmek isterseniz. Motorunuzla ya da yaya olarak bineceğiniz eski bir vapur ile çok ucuza nehri geçip Arey Khsat ve  İpek Adası bölgelerini keşfedebilirsiniz.

Ayrıca Phnom Penh’de şehir merkezde Khmer Masajı yaptırabilirsiniz, Happy Shake alabilirsiniz, Russian Pazara gidebilirsiniz, Central Markette alışveriş yapabilirsiniz.

S-21 Soykırım Müzesi giriş + Kulaklıklı rehber : 6 dolar
Ölüm Tarlaları Giriş + Kulaklıklı rehber : 6 dolar

Kamboçya Para Birimi ve Yaşam

Normal Yerel bir restoranda yemek : 1-2 Dolar

Domestik Bira : 50 cent – 1 dolar

1 Lt süt : 2.5 dolar

Bir Şişe Su (1,5 LT) :  35 cent

Benzin Litesi : 1 dolar

Şehir içi toplu taşıma : 1 dolar

Şehirler Arası Otobüs : 10 Dolar

Adalarda Hostel fiyatları : 6-10 dolar

Beni Instagram’dan takip edin: @yolgunlukleri

8 Responses

  1. Siem Reap’e gidecek olan varsa, yakınlardaki Tonle Sap gölünü ve üzerindeki yüzen köyü mutlaka görsün derim..

  2. Kamboçya müthiş bir yer. Kamboçya gezi rehberi diyince sıradan şeyler bekliyordum ama çok güzel bir yazı hazırlamışsın, çok beğendim. Özellikle 3 defa kamboçyaya gitmiş gelmiş biri olarak yazıyı beğendiğimi söyleyebilirim.

  3. Kamboçya güney asyada en sevdiğim ülkelerden birisi. Ama son zamanlarda Türklerin akınına uğraması biraz gizemini kaybetmesine neden oldu. Yinede gezilecek görülecek en güzel güney asya ülkesidr Kamboçya.

  4. Müthiş rehber olmuş. Kamboçya gerçekten çok ilginç bir ülke, özellikle tarihi ile yaşanmışlıkları insanların verdiği vedakarlıklar…ülke hala fakir umarım yakın zamanda gelişir ve bu insanların yüzü daha çok güler. Kamboçyalılar Taylandlılara göre biraz daha samimi geldi bana. Ayrıca Kamboçya’da gezilecek çok çok güzel keşfedilmemiş yerler var. Bunun en büyük nedenide korku, halen etrafta olan mayınlar insanları tedirgin ediyor.

  5. Kamboçya’da iş kurma fikrine nasıl bakıyorsun? Sence Kamboçya’da yaşanır mı? Nasıl bir yer? Kamboçya’da uzun süre yaşamak gibi bir planımız var yardımcı olur musun? Yeme-İçme alışkanlıkları, yabancılara davranışlar, hukuki işler nasıl yürüyor?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Benzer Yazılarım

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır +17 Gerçek Yöntem 2023

Sırt Çantamda Neler Var? Tüm Ekipmanlarım + Fiyat/Performans

Araba İle Ege ve Akdeniz Turu Yapacaklara Tavsiyeler

emre durmuş

Emre Durmuş

6 yıl önce çıktığım dünya turunda şimdiye kadar 60’dan fazla ülkede bulundum. Elimden geldiği kadar youtube kanalım ve seyahat blogumda en iyi tavsiyelerimi ve yol günlüklerimi paylaşıyorum.